Najlepiej alkoholem izopropylowym lub benzyną ekstrakcyjną
Printable View
Najlepiej alkoholem izopropylowym lub benzyną ekstrakcyjną
no to benzyne mam wiec jej uzyje.Wlozyc czujnik do jakiegos pojemnika z benzyna i zostawic go na chwile??Nalezy uwazac zeby czegos nie zalac czy mozna go calego wrzucic niech plywa czy tylko przeplukac styki??
Numer OE części której szukasz 55206797
To ma byc czujnik o numerach BOSCH 0 281 002 845
A tutaj masz wszelkie jego zamienniki:
http://www.arwit.pl/TDSearch.aspx?a=55206797
A tu masz na Allegro:
http://allegro.pl/listing/listing.ph...ie+dzia%C5%82y
- - - Updated - - -
Niech popływa ;)
Po prostu płukaj.
wielkie dzieki @sdero za wszystkie odpowiedzi na moje glupie pytania;).Pozdrawiam
Nie ma za co ;)
(To nie są głupie pytania)
i juz wszystko wiem.Bylem u kolegi Ramzesa_II.Podpielismy kompa.Czujnik doladowania jest walniety ale blednie pokazuje w dolnym zakresie,pozniej wskazania sa OK.Odpielismy go i wskazowka opadla na zero,podpielismy i spowrotem wychylila sie na pierwsza kreske.Dodatkowo dowiedzialem sie, ze musze wymienic wezyki podcisnienia idace do overbosta- jeden sie rozsypal ale obeszlismy i podpielismy bez niego-ten taki najkrotszy przy kolektorze.Ramzes mowil mi zeby nie kupowac zamiennika tylko oryginal Bosha.Podobno te zamienniki sa slabej jakosci.Co koledzy o tym mysla??
Kupiłem Bosha ponad rok temu i działa bez problemów do dzisiaj.
A mi Bosch padł po roku. Muszę do niego zaglądnąć w wolnej chwili. Ale kupiłem 0281002437 zamiast poprawionego z końcówką 845.
A wężyki kupisz za grosze na metry. Ja za 20 zł kupiłem i połowa mi została.
kupilem wezyk podcisnienia.Gosc w hurtowni motoryzacyjnej AD Dakol dal mi jakies wzmocnione niby przewody paliwowe-mowilem, ze to do turbiny.Czujnikiem i wezykami zajme sie kolo weekendu.Czujnik Bosha u nich 300 zl(na zamowienie-maja jeden we Wroclawiu), a jakis wloski ktory maja na stanie 200 zl,nazwy mi nie podal bo oni maja jakis swoj symbol(mowil, ze to oryginal i podobny jakosciowo).Podjade jeszcze do innej hurtowni motoryzacyjnej
Jakby ktoś był zainteresowany to 2 filmik na playliście pokazuje w bardzo zrozumiały sposób jak pracuje turbosprężarka ze zmienną geometrą.
http://www.youtube.com/watch?v=AmASU...90AspMrbdvWyXf
- - - Updated - - -
Najbardziej zależało mi na zrozumieniu jak działają w praktyce łopatki zmiennej geometrii.
czujnik tylko mozna moczyc czy moge go potrzec jakas szczoteczka??Wlasnie go mocze ale jeszcze troche zostalo na nim syfu
Lepiej tylko płukać. Łatwo to uszkodzić.
dzieki @sdero.Mocze go od 12.Wymienialem benzynke juz 3 razy.Jutro go zaloze i zobacze co bedzie.
Podepnę się do tematu choć nie wiem czy nie powinienem założyć nowego.
Otóż podczas jazdy auto nagle straciło moc, nie chciało się wkręcać na obroty. Po podpięciu do FESa wyszedł błąd P0402 więc myślałem że to EGR i zaślepiłem go pełną blaszką. Nic to nie dało. Po odpięciu przepływomierza auto odzyskało moc ale nie w 100%. Wskazówka doładowania dochodzi do drugiej kreski.
Kilka dni wcześniej skasowałem błąd P0401.
Może ktoś rzucić okiem na logi? Wydaje mi się że mam przepływomierz do wymiany ale zanim wywalę kilka stówek wolę się upewnić.
Dwa pierwsze logi są z podłączonym przepływomierzem (na postoju bo nie bardzo chciała jechać), ostatni z odłączonym przepływomierzem.
Załącznik 122106
Aha, gdy odłączę prepływkę nie pojawia się błąd EGR.
To są błędy związane z nadmiernym lub niewystarczającym przepływem. Winny jest EGR. Jego trzpień zawiesza się w różnych pozycjach, a jego pozycje odczytuje ECU. Odczytuje też dane z przepływomierza i wie, że np. jest za dużo czystego powietrza, a więc należy wywalić błąd 401. Albo naprawisz lub wymienisz EGR albo usuniesz go programowo.
Najlepiej więc wywalić go całkiem.
Gdybym mieszkał w Krakowie nie byłoby z tym problemu, póki co spróbuję go jeszcze rozebrać i wyczyścić.
Zastanawiało mnie też to, że w logach EGR stoi cały czas na 4%.
Rozumiem że zaślepienie (bez usuwania programowo) działa tylko przy sprawnym EGR?
I jeszcze jedno, jak sprawdzić czy kable dochodzące do EGR są ok, jakie powinno być napięcie na pinach, jak się zmieniać?
Nie musisz mieszkać w Krakowie http://www.forum.alfaholicy.org/raba...te_filter.html
EGR stoi na 4%, bo po prostu się nie porusza. 0-4% oznacza, że EGR jest zamknięty. I w tym przypadku dla ECU masy powietrza i spalin nie będą się zgadzały. Jeśli dostaniesz powietrza np. 800 mg/w, to ECU chce mieć otwarty EGR na 30%. Tymczasem ECU ma informacje o EGR w pozycji 4%. I masz błąd.
No dobrze ale czy total muł to mogą być objawy tego o czym piszesz?
Zastanowię się jeszcze nad korespondencyjnym wyprogramowaniem EGR. Nie ma zagrożenia że coś spapram?
Zalozylem czujnik i lipa,wskazowka dalej wychylona na pierwsza kreske wiec musze dziada wymienic i tyle.Pytaniedo kolegi @sdero kupic jakis zamiennik czy tylko oryginal Bosha bedzie sprawowal sie najlepiej??
Zrób logi z doładowania, powietrza, ciśnienia paliwa i korekty wtrysków. Logi w formacie csv podeślij mi na email (adres poniżej). Tylko nie samo 4-ty bieg i pedał w podłogę ale też kilkuminutowy przejazd przez miasto i operacjami przyspieszania i zwalniania.
Co do wgrania i zgrania softu, to zapewniam cię, że nie ma w tym nic z czarnej magii ;) W przypadku Alfy/Fiata jest to po K-Line, czyli wolno ale bezpiecznie.
Gro ludzi z forum robi to właśnie w ten sposób.
- - - Updated - - -
Co z tym Bosch-em macie ;) Zamiennik ma mieć taką samą charakterystykę pracy jak pierwowzór.
Ja osobiście od dawna przestałem patrzeć na znaczki i nie mam żadnego problemu z podzespołami. Ważne aby dobrze dobrać. Czyli według VIN.
czyli te czujniki co mi podawales w linku moge smialo zakladac.Mam odpisane te numery.Gos mi w AD Dakol(sieciowka motoryzacyjna)podal jakis zamiennik niby wloski za 200 zl(nazwy mi nie podal bo mieli go pod jakims numerem), a podalem mu numer Bosha(ten ponad 300 zl i jeden mieli we Wroclawiu).to co mowisz, ze smialo brac zamiennik?Ja tez myslalem o zamienniku ale kolega ktory sie bawi czipami itp.powiedzial mi ze jak cos to tylko tego Bosha kupowac wiec pytam bo juz sam nie wiem.
- - - Updated - - -
jeszcze jedno takie moze glupawe pytanie-jezeli nie ma czujnika na kolektorze to moge odpalic silnik i jezdzic autem??
Jak zaślepisz, to pewno zapalisz ale z jeżdżeniem będzie ciężko. Samochód w limp mode, a więc nie poszalejesz więcej jak do 3000 obr. A i to z dymem, który skutecznie będzie zapychał DPF-a.
tak tylko pytalem bo chcialem auto wczoraj przestawic ale wolalem nie odpalac.Czujnik juz na swoim miejscu,a DPFu nie mam:D
No to naprawiłem! Niezła historia. Okazało się że nie łączyła kostka od EGRa. W tej kostce są bardzo delikatne blaszki, porozginały się i nie było styku. Później wyskoczył mi jeszcze błąd P0403 ale to po tym jak wsadziłem końcówki od miernika. One porozginały te blaszki do reszty i zaczął świrować.
Mam nadzieję że będzie ok.
Sdero dzięki za pomoc. A co do tych map to się pewnie odezwę.
- - - Updated - - -
Jeszcze jedna prośba do Sdero. Po wszystkim zrobiłem krótką przejażdżkę po mieście z FESem.
Mógłbyś spojrzeć na log? Nie znam się ale z tego co widać to przeładowuje chwilami nawet zdrowo.
Mam coś z tym robić?
Załącznik 122308
Częstotliwość próbkowania bardzo niska. Zrób jeszcze raz logi, ale wybierz tylko dwa parametry odnoszące się do ciśnienia doładowania, dane powinny być wtedy bardziej gęste.
Trzy parametry. overboost będzie potrzebny ;)
A! I z przepływomierzem nie jest najlepiej.
:D Znaczy w jakim sensie nie było szału ? Prędkości próbkowania ?
Masz na myśli małą gąbkę pod okrągłym dekielkiem?
Niestety muszę coś podziałać z EGRem bo dalej stoi, rusza się od czasu do czasu jak mu się zechce.
Rzeczywiście przy gęstszym próbkowaniu wygląda to ciut inaczej. Uporam się z EGRem to zajmę się doładowaniem.
Załącznik 122472
Tak, tą gąbkę.
No tak, to oczywiście racja. Uroki K-line :(
Mam prośbę. Na co powinienem zwrócić uwagę przy samodzielnie wymianie zawory overboost? Jakieś miny, trudności? Pzdr.
Na nic, ściągasz wężyki odkręcasz zaworek i zakładasz nowy, roboty na maks 5min:)
Oki. Dz.
Witam
Dołączę się do wątku aby nie tworzyć powtarzających się tematów.
Niech ktoś zerknie na ten odczyt jak to wygląda okiem fachowca bo ja jeszcze nie wiem jak to dokładnie zinterpretować :) to jest z wycieczki po czyszczeniu DPF
Wygląda całkiem nieźle. Tylko rzadkie wpisy :P Jakim kablem robiłeś logi?