Zdjęcia odmy po rozcięciu.
Przebieg 120 tyś.Załącznik 261886Załącznik 261887
Zdjęcia odmy po rozcięciu.
Przebieg 120 tyś.Załącznik 261886Załącznik 261887
Niezłe bagno ciekawe co się u mnie kryje....
Aż nie możliwe żeby taki syf po takim przebiegu był.
Jak zobaczyłem te fotki to kupiłem nową odmę mimo,że stara nie wskazywała na degradację.
Ta odma jest z silnika, który łykał ze 2 l oleju na 1000 km.
Ile już Tbi remontowałes w karierze?
Zapytałem tak poprostu bo nie wiem czy się bać:d moje Tbi ma już 210tyś z mocą nie mam problemu ubytku oleju też nie widzę.
W jai sposob usuwacie to sitko?,tak zeby byc pewnym ze nic tam nie zostalo.
opalarka, palnik itp. Można tez kupić dolną śrubę przelotową która jest bez filtra
Delikatnie rozwiercasz przetłoczenie i wszystko lekko wychodzi.
Swoją drogą podpowiedział nam to już kiedyś kolega (kilka lat temu), który regeneruje nam turbosprężarki, tylko dotyczyło to problemu w innym aucie, ale zasada była ta sama, śruba praktycznie identyczna.
- - - Updated - - -
oczywista oczywistość
Witam, podepnę się do tematu.
Czy oprócz aso możecie kogoś polecić na wymianę oleju oraz jego "adaptację"? Ew prosiłbym o instrukcję adaptacji gdyż nigdzie nie widzę niczego opisanego w sposób łatwy do odnalezienia dla nowego użytkownika. Jedynie że potrzeba przelutować coś w złączu diagnostycznym i coś o przejściówce żółtej. Posiadam giuliette 1.4 170 km multiair 2010 rok.
Pozdrawiam
Ostatnia wersja tu to było nic nie adaptować [emoji6] wymieniasz olej filtry i tylko odcinasz kupon olejowy żeby Ci komunikat nie wyskakiwał [emoji6]
Na dodatek jak chcesz, żeby ci kogoś polecono, to napisz skąd jesteś ;) żeby ci nie zlecać kogoś na drugim końcu Polski :)
Ups przepraszam, Racibórz. Jak to nie trzeba adaptacji robi ć?
Tak tu pisali że to nic nie zmienia co więcej ktoś pisał że wręcz przeciwnie coś tam psuje, ale musisz poszperać w temacie [emoji6]
Ale co ma psuć,MA .?
W teorii - używając cały czas ten sam typ oleju możesz niczego nie resetować i zaznaczać wymiany.Zakładając że w trakcie produkcji nic nie zmienili w składzie danego oleju i że jest to olej wlany przez producenta silnika, bo on już to zrobił w trakcie produkcji.
W praktyce powinieneś robić adaptacje uniair wtedy gdy zmieniasz producenta oleju lub typ z np. 5w40 na 0w30.
Trzeba też wziąć pod uwagę to iż silnik w trakcie eksploatacji się zużywa.
Tak ja to widzę ,ale ja robię podczas każdej wymiany.
Po to jest funkcja wymiany oleju w mes zeby z niej korzystać, nikt tego tam nie dodał ot tak sobie dla zabawy . Zamiast gdybac wystarczy przeczytać w MES lub Alfa OBD opis do czego jest ta opcja potrzebna i co robi
Czy możecie podesłać linka do instrukcji przerobienia pinów w kablu obd oraz program jaki jest preferowany do adaptacji oleju po wymianie?
Śruba bez sitka 71769772 ok 4,5 euro
Śruba z sitkiem 71769773 ok 16 euro
Wszystkie fora w każdej marce piszą aby to wywalać bo to proszenie się o kłopoty.
do poczytania dla zainteresowanych:
https://21stcenturyfiat124spider.wor...garrett-turbo/
Angielski wymagany lub transaltor googla
Przecież to wszystko już dawno zostało napisane na naszym forum.
Wiem ,ale skoro nowi tu wchodzą i pytają o coś o czym większość starych wie ,to raczej nie używają czegoś takiego jak szukaj ,na okrągło te same pytania od paru lat.
Pytają przez lenistwo a jak im będziesz podawać wszystko na tacy to się nigdy nie nauczą używać szukajki . Potem wątki maja tysiące stron bo są walkowane te same tematy w kółko. Ogólnie moderacja na forum AH leży, co najmniej połowa powinna być banowana bo łamie regulamin najczęściej z powodu j/w. Na innych forach jest to rygorystycznie przestrzegane
Siemka kupiłem śrubę o numerze 71769772 ale bez podkładek bo nie umiem ich znaleźć po numerze. Czy ktoś wrzuci numery podkładek potrzebnych do tej śruby?
71769771
Czy możecie jeszcze napisać gdzie owa śruba smarująca turbo się znajduje pod maską?
dla pewności to ta z zielona kropką. :-)
Witam.
W końcu trafiła się Giulietta z małym przebiegiem (około 80 kkm), serwisowana wyłącznie w ASO i zalewana zalecanym olejem. Około 30 kkm wcześniej był już raz wymieniany moduł MA. Aktualnie problemy pojawiały sie ponownie. Poniżej fotorelacja z serwisu/naprawy:
https://www.facebook.com/pg/pablogar...64482170325169
Objawy jakie występowały to przerywanie podczas przyspieszania, i praca jakby nie na wszystkich cylindrach.
Paweł ile tych wymian było 2-3?
Syf i tylko syf,ale kasy właściciel ,, zaoszczędził,,