Załącznik 261649
Będę miał na sprzedaż jedna felge przednia 19 cali, koniczynki, gun metal. Z lekko uszkodzonym fantem jak na zdjęciu.
Odbiór najlepiej w Warszawie.
Cena 1000 zl
Printable View
Załącznik 261649
Będę miał na sprzedaż jedna felge przednia 19 cali, koniczynki, gun metal. Z lekko uszkodzonym fantem jak na zdjęciu.
Odbiór najlepiej w Warszawie.
Cena 1000 zl
orientuje się ktoś czy oryginalne felgi z Giulietty (17" turbinki) pasują do Giulii 2.0 business. Zostały mi po Giulliettcie i planuje je założyć jako zimowe do Giulii , która przyjdzie na 16" w listopadzie. Wiem ze otwór i rozstaw się zgadzają, nie mam tylko pewności co do ET, czy nie trzeba będzie jakichś dystansów montować
turbinki z Giulietty musiałbyś rozwiercić - tam śruby są takiej samej długości, taki sam łeb, ale gwint jest M12.1.25 a w Giulii i 159 M14x1.5. wiertło 15 i niby po problemie.
jest jednak kwestia wyglądu. w Giulii ori felgi 17/18/19 standardowe (nie szerokie) mają szerokość 8" i ET34. Jak założysz takie turbinki z Giulietty, tam jest 7.5" do tego ET41, to felga schowa się o 6.3mm+7mm do środka. Będzie to źle wyglądało!
Częściowo przez to przechodziłem, bo na chwilę zakładałem do Giulii na zimę podkowy ze 159, tam były 18x8" eT41 i wyglądało to tak:
Załącznik 261689
U Ciebie byłoby jeszcze 6.3mm głębiej.
No chyba że jakieś dystanse dołożysz - wpakować np Eibach-y dedykowane 16mm i będzie jako tako, choć nie wiem czy wzór pasuje szczególnie. Tyle że 4szt dystansów i śruby to też chyba pod tysiaka dopłacisz
Mi się wydaje, że lepiej sprzedać te 17" które masz (wkrótce zima, ktoś kupi do Giulietty) a kupić coś sobie bardziej dopasowanego do Giulii.
dzięki za wyczerpujące info ! rzeczywiście dokupie coś pasującego a na pewno zapłacę mniej niż 4400, opony i tak zimowe muszę kupić. 16 z oponami się sprzeda bo ich używać raczej nie zamierzam ;)
Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk
16 mozesz sprobowac sprzedac wlascicielom Giuliety, nawet teraz ktos pytal, ale chyba same felgi bo pod zimowki
znalazłem juz ladne Borbety 2400 za komplet, 17x8, ET 35, M14, na zime sie nadadza.
jak to jest z czujnikami cisnienia? widzialem po 600 zamienniki 433Mhz, pytanie czy jest opcja jezdzenia bez nich czy bede mial non stop info o bledzie na dashu? bo szczerze mowiac nie sa mi niezbedne
bez czujnikow zapewne bedzie straszyl blad caly czas
ja zakladalem schreader-y zaprogramowane pod Giulie, szybki montaz, nawet blad nie wyskoczyl po zmianie, moze po 2 km jazdy juz wszystkie sie wprogramowaly. kupowalem tu https://xfelgi.pl/, w ofercie tez maja Borbet-a. zadzwon, pogadaj, moze na kompet jakas znizke Ci dadza jeszcze.
dzieki, o tych samych czujnikach rozmawiamy, z reszta Shreader robi chyba OEM dla alfy ale w ASO kosztuja 1000 a nie 600 ;)
Hmmm właśnie sprawdziłem, przy wycenie dla ori felg 19" z Giulii dostałem 4 czujniki za 760 zł brutto w ASO (po 10% rabacie). Nr części 50554747.
Edit: gwoli ścisłości dostałem na wycenie, felg ostatecznie nie zmieniłem.
sugerowalem się ceną pojedynczego oryginalnego w necie, wychodzilo za 266 zl, byc moze przy zakupie kompletu jest taniej ale i tak drozej niz zamiennik
Czy ktoś wie jaki jest kod lakieru na felgach koniczynach 19"?
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Vv604/z
Zima powoli nadchodzi i zbieram się do uzbrojenia w drugą parę butów dla Julii :) W tym temacie choć informacji jest dużo, to rozrzucenie na prawie 80 stronach nie sprzyja porządkowaniu wiedzy :D
Jestem raczej zielony w temacie, więc byłbym niesamowicie wdzięczny za pomoc.
Mam teraz ciemne 19" koniczynki z RFT 225+255. Chętnie zostałbym przy tym wzorze, dlatego planuję kupić któreś z sugerowanych tutaj 18" PSW Dubai lub np. wiszących na znanym serwisie oponiarskim MSW 82 (Gloss Black).
1. Jakie powinny być prawidłowe wymiary? 5x110 i 8" czy 9"?
2. Jak z ET? Widzę różne, od 30 do 40.
3. Jak to się ma do RFT? Pytam np. w kontekście wspominanych wcześniej SottoZero S3. Da się czy jednak trzeba zainteresować się tradycyjną oponą + zestaw naprawczy?
4. Jeśli nie RFT to jaką gumę polecacie na zimę do 18"? Planuję węższe na obu osiach 225+225 za radą kolegi [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION].
5. Mam RWD bez powiększonych hamulców (jak w Veloce). Na coś powinienem zwrócić uwagę w związku z tym?
Dzięki za każdą radę :)
1. 5x110, 8" i otwór centrujący 65mm (czasem podają 65.1mm)
2.ori przy 8" jest 33, ale tam jest kupa miejsca na wystawianie, więc ET30 da Ci zawsze minimalnie lepszy wygląd gdybyś brał MSW.
3.nie podpowiem o RFT
4.ja na zimę mam akurat bez RFT Good Yeary UG1 Performance Gen1. Jest OK ale czy inne są lepsze, nie miałem okazji przekonać się w Giulii.
5.nieszczególnie, do jednych i drugich felgi ori bądź dedykowane pod Alfę z Brembo
No i dokupić trzeba zestaw czujników ciśnienia do kół - ja polecam Schreader-y, więcej np post #767, jest też dedykowany wątek.
Dorobili mi w mieszalni, lekko się różni, ale do zaprawek jest ok.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Zamówiłem na ebayu zestaw zaprawkowy ale lakier jest ciemniejszy niż na feldze.
Załącznik 262166
Gdyby ktoś chciał GMP ITALIA w 19 calach
8 calowe et33 - 710zł
9 cali et34 tez 710 zł
Nowe produkcja Włochy
Faktura
dodatkowo - dekielki 20zł/szt- kolorowe oryginał
czyjniki tpms - 150zł CUB
Jest jeszcze wersja czarna z polerowanym rantem
cena - 762zł
Załącznik 262167
A co myslicie o takiej sprawie jak Alloygator do ochrony felg?
Ostatnio zakładałem klientowi, bo poprzednie zniszczył...no i właśnie - zniszczył, a jak zniszczył, to wg mnie wyglądało to bardzo słabo, bo plastik był popękany, poszarpany, a felga pod spodem i tak uszkodzona.
Także jak dla mnie, to ma to sens jeśli ktoś chce dodać kolor na rant i generalnie nie uszkadza felg.
Giulia i jej zimowe buty.
Załącznik 262378 Załącznik 262379
Możesz zrobić jeszcze zdjęcia jak będzie obuta? Czy możesz zrobić też zdjęcie nie od frontu, tak aby było widać jak kształtuje się jej głębokość?
Będę bardzo wdzięczny ponieważ ta felga to jest mój najmocniejszy kandydat do zakupu.
Jakie dokładnie to są felgi? w sensie szerokości i ET?
Załącznik 262421 Załącznik 262422
Koła zmieniam za około 2 tygodnie. Wymiary widać na zdjęciu. Pozdrawiam
Jakie ET Powinny mieć felgi 18” dla Giulii Veloce żeby nie były zbyt mocno schowane w nadkolu? Znalazłem PSW Dubai szerokość 8” i ET 40. Ten sam model 19” ma ET 34. A jeśli nie te to jakie?
przecież PSW dubai 18" mają ET 34 - mam takie - i to jest ori ET. może mylisz z 17" w tym wzorze które wypuścili dla Giulietty (7.5"), one właśnie mają chyba ET40 czy 41.
A żeby bardzo dobrze wyglądało to przód i tył fajnie byłoby wysunąć jeszcze, bo tak wygląda tylko dobrze i nic więcej.
Ktoś z Was przerabiał temat zimówek do Giulii na 19"? 225 i 255, zakładaliście RF'ki? Pytam ponieważ wybór RF jest dosyć ubogi.
Ponieważ bez RF najlepsyz stosunek cena do jakości mają chyba te -> używam ich i naprawdę są na poziomie opon za 1000 natomiast nie ma ich w Rf i trochę się waham :( jakieś pro TIPy?
To może w opisie aukcji jest błąd, chociaż gość sprzedaje w tej samej cenie dwa komplety, jeden z ET40, a drugi ET33. Analogicznie dla kolorów srebrnego i czarnego.
Jeżeli wyglada dobrze, to chyba mi wystarczy - nie będę zakładał dystansów na zime, chyba ze faktycznie głęboko by siadły
A ja chciałbym zapytać o to co kupić na lato na 19" z szerokim tyłem (225/40R19 i 255/35R19). Chyba wezmę bez RF tym razem, chyba że macie inne opinie. W przeszłości bardzo byłem zadowolony z GoodYear Eagle F1 Assymetric 3 (w 159 TBI po chipie). U żony mam Michelin Piot Sport 4, są OK ale szału nie robią mimo że auto ma 150HP tylko. Może 4S ewentualnie? Coś innego?
Nie jeżdżę dużo - na sezon ok 8tyś km, więc nie muszą to być opony które zrobią 50-60tyś km, wystarczy jak zrobią np 30tyś przy dynamicznej jeździe. Ważne żeby się super kleiły do drogi (również na mokrej nawierzchnii indeksy typu A lub B), były pewne jakościowo (premium) i w miarę ciche (preferowane <=70dB). O spalanie nie dbam.
Sprawa jest taka że przypuszczalnie GDDKiA zapłaci mi za wymianę kompletu opon - roszczenie w toku.
Nie mam porównania ale fabrycznie mam PZero i nie narzekam
ale masz RFy pewnie tak jak ja obecnie? niby nie narzekam, ale są twarde jak to RF, ja natomiast chcę obniżyć auto wkrótce więc zawias będzie jeszcze twardszy, to chociaż oponą trochę poprawić chcę komfort.
Tak, mam RFy, więc nie wiem jak to będzie wyglądało w Twoim przypadku.
Chciałbym jednak wrócić na chwilę do mojego pytania.
Przymierzam się do zakupu felg 18" PSW Dubai (czarne) i sprzedawca wystawił dwie aukcje z tym samym modelem - jedna z ET33, a druga z ET40
1. https://allegro.pl/oferta/psw-dubai-...lia-7760130284
2. https://allegro.pl/oferta/psw-dubai-...lia-8465245331
Rozmawiałem z gościem i to nie błąd - producent faktycznie wypuszcza te felgi w dwóch wariantach osadzenia.
Jak widzicie w opisie - te z ET40 mają informację, że pasują na hamulce BREMBO 330mm. Wiem, że to wbrew logice, ale podobno są inaczej wyprofilowane w środku.
Sprzedawca nie był w stanie odpowiedzieć czy hamulce Brembo to te z Quadrifoligo, no ale Veloce ma coś koło 330mm z przodu (chociaż nie Brembo) więc by się zgadzało.
Właśnie chciałem składać zamówienie, ale teraz jestem rozbity, którą wersję wybrać.
Niby wszyscy mówią o ET33 i fabryczne 18" też tyle mają... Prosze o pomoc.
Bo to chodzi o Brembo 330 ze 159, to tam jest ET 40 i nie wszystkie felgi pasują.
Okej... czyli do Veloce ET33 w tym wypadku podejdzie? :)
Tak, bo to jest fabryczne ET dla 18x8 i 19x8 w Veloce.
ja mam na zimę PSW Dubai 18x8 ET33 w Veloce i wszystko pasi - no moze poza tym że tył siedzi głębiej niż w setupie letnim - tam ma 19x9"ET34 więc jednak 12mm bardziej wystaje w lecie (licuje się z tylnym nadkolem)
Mnie jazda na 19 RF na tyle wkurza, że zadam desperackie pytanie pod kątem zimówek i śniegu:
Czy na hamulec 330mm w Veloce wejdą 17tki z Super?
- - - Updated - - -
I jeszcze drugie pytanie: Czy ktoś z Szanownych zmienił 19 Run Flat na 19 nie RunFlat i moze sie podzielić wrażeniami?
Chodzi mi rzecz jasna o komfort i stabilność.
Skoro Cię wkurza 19" RF to załóż 18" Nie-RF. Po co od razu 17". Ja wczoraj założyłem, 18" RF i odczucia niemal identyczne jak na 19" RF - jazda, prowadzenie, hałas, twardość nie ma praktycznie żadnej różnicy
A dekielki masz oryginalne AR czy zostawiłeś te od PSW ? Ja chciałem przełożyć do PSW fabryczne AR czarno-białe, ale nie pasują - są za małe dosłownie o pół milimetra i baliśmy się wcisnąć na siłę, żeby nie połamać. Póki co jeżdżę z tymi od PSW, ale nie do końca mi się to podoba.
dekielki ori ar weszly do psw