Przeszukałem i u mnie go brak. W tym miejscu gdzie powinien być jest pusto. Pożyczyłem też dużo droższego elm i też łączy mnie tylko z silnikiem :-/
Printable View
Przeszukaj to forum: http://forum.multiecuscan.net/viewtopic.php?f=5&t=1493 powinienes znalesc swoj model.
Spotkał się ktoś w AR 159 1.9 JTDm 16V z taką sytuacją, że może połączyć się z ECU, może kasować błędy, ale nie może wywołać testów?
Mam kable pozostałe mi po AR 147 1.9 JTD 16V: Viaken KKL oraz ELM, do łączenia używam FES, gdzie widzę swój silnik, mogę połączyć się z wszystkimi modułami, mogę kasować błędy, ale nie mogę testować: na włączonym zapłonie przy próbie wywołania testów (np. wentylatora, kontrolek) zero reakcji (tzn. program twierdzi że wykonuje test, ale w aucie nic się nie dzieje, a wiem że kontrolki sprawne, wentylator przynajmniej na drugim biegu działa), na włączonym silniku pojawia się komunikat o nieprawidłowych warunkach do przeprowadzenia testów.
Macie jakieś pomysły gdzie może leżeć przyczyna?
Użyj MES.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Dzięki, zorganizuję sobie MES-a i spróbuję.
Panowie jakie macie ustwienia portow com na win 7? Mi cos sie pochrzanilo i dzialajacy interfejs swieci permamantnie na czerwono mimo informacji o poprawnym dzialaniu. oczywiscie nie moge sie polaczyc z ECU mimo iż test w mec wychodzi poprawny.
Prędkość 38400. Ważne, żeby w MES był ustawiony port identyczny z tym w Windzie oraz prędkość.
Magil - dięki już działa ;)
a z innej beczki - różnice między mes a fes są duże ?
ma ktoś może pełną wersję mes działającą ?
Hesus podaj @na priv to ci przesle cos tam:)
Zgodnie z wcześniejszą radą przeszedłem na MES, ale problemy ustąpiły tylko częściowo - mogę robić testy, mogę kasować błędy, ale jak zaznaczę parametry do monitorowania to nie pokazuje mi żadnych wartości - w oknie gdzie zaznacza się parametry, po zaznaczeniu mam tylko jednostkę wyświeltania (np % itd.), a jak przejdę do wykresu i go wystartuję to wszędzie są zera.
Możliwe że coś w komuterze, albo w bezpiecznikach nie halo? Auto miało przed zakupem dzwona w lewy przedni narożnik, wymieniony był akumulator i być może w okolicy coś przekombinowane.
Ja ostatnio kupiłem kabelek viakena (http://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm3...scan-2013.html), ale w MES przy próbie wejścia w proxy alignment wyskakuje "unreliable communication detected". Jak myślicie, czy można to zwalczyć, czy to jakaś jednostkowa usterka (tudzież tak ma być, bo tak :) )?
Swoja drogą ciekawa sprawa, próbowałem zaflashować ten interfejs sterownikami ze strony viakena na chipset STN1100 (zgodnie z instrukcją na stronie produktu). W programie do flashowania wyskoczyło, że kabel ma chipset STN1170 (z tego co patrzyłem 1170 jest w elm v3, ktore sa np. do fordów, w alfach jest v2). Możliwe, że wysłali mi zły kabel? Czy też mają jakiś bałagan na stronie i sami nie wiedzą co na jakim chipsecie jest?
W przypadku większości kabli tego typu 'tak ma być'. Grupa fiata jako jedyna ma swoje filtry i terminację na wewnętrznej sieci CAN. Dlatego dokładając kolejną terminację nie możesz się połączyć z czymkolwiek posadzonym na CANie. Możesz za to z tym co jest na czystym złączu OBD czyli... ECU silnika. Bez wyciągnięcia tego rezystora raczej nic nie zrobisz.
Jeśli na płytce są rezystory SMD (takie jakby płaskie bloczki w kształcie prostopadłościanu to poszukaj tego obok którego powinno być napisane 120 albo 121. Jeśli są zwykłe to z kolorowych pasków odczytasz który ma 120 ohm. Żeby łączyć się z grupą fiata trzeba to usunąć, inaczej będziesz miał komunikat o słabym połączeniu i w efekcie jego brak.
Tutaj masz dokumentację tego scalaka: https://www.scantool.net/scantool/do...stn1110-ds.pdf
Po otwarciu swojego kabelka sprawdź jaką masz faktyczną wersję i później poszukaj czegoś co zapewne będzie wlutowane pomiędzy dwa piny CANa.
Mam pytanie odnośnie kabla ELM 327?
Mam zainstalowany program MES i niebieski przewód do sprawdzenia parametrów silnika działa bezproblemowo, natomiast podpinam przewód czarny i mam brak połączenia.
Co należy skonfigurować aby odczytać parametry m.in. klimatyzacji.
Witam, Posiadam dwa kable do diagnozy, które zostały mi po Fiacie Stilo. Pierwszy to VAG KKL drugi to ELM 327 v.1.4. Próbowałem się połączyć ze swoją Alfą 159 za pomocą FiataEcuScan, jednakże nie udało mi się. Czy ktoś potrafi powiedzieć, jakie powinny być parametry takiego połączenia?? W Stilo kabelki na FES-ie śmigały bezproblemowo, pozdrawiam, Adam
To jest ponownie ten sam problem. Każdy elm 327 połączy się z wszystkim w twoim aucie, jeśli wyciągniesz z niego rezystor.
W przypadku mojego kabla wygląda to tak:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=175010&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=175011&stc=1
W czerwonym kółku zaznaczyłem miejsce gdzie był rezystor. W zależności od scalaka o jakiego jest oparty kabel płytka może wyglądać inaczej. Tak czy siak rezystor będzie jedynym rezystorem wpiętym pomiędzy piny do których są przylutowane zielone przewody - taka moje modyfikacja bym mógł używać elma też do innych aut.
Bez wyjęcia rezystora połączysz się tylko z silnikiem, bo silnik siedzi na złączu OBD II, czy na szynie OBD II jak zwał tak zwał. Cała reszta jest na CANie.
Dziękuje za informacje, a jak mam się pozbyć tego rezystora?? Jestem zielony w temacie elektroniki...
Wylutować oczywiście. Zazwyczaj to rezystor SMD. Trzeba go podgrzewać jednocześnie czymś podwadzając.
A na przyszłość, na Allegro większość sprzedających te kable oferuje od razu przeróbkę pod grupę Fiat'a. Warto skorzystać jak się jest zielonym albo ma dwie lewe ręce.
hideto, podpowiesz mi jak rozebrać wtyczkę ELM 327?? Próbowałem ją podważyć ale nie chce za nic w świecie puścić. Pozdrawiam, Adam
Pytanko - mam ELM 327 bez rezystora, wszystko działa jak trzeba. Podpowiedzcie proszę, co oprócz diagnostyki i monitorowania parametrów mogę tym zrobić? Coś przestawić, włączyć/wyłączyć, aktywować?
Poszperaj sobie w MES. Wszystkie możliwości są tam opisane.
Panowie, przepraszam jeśli odpowiedzi można znaleźć we wcześniejszych postach, ale jestem przed wyjazdem i nie mam czasu prześledzić wątku. Kupiłem ELM 327 i po podłączeniu na szybko wyskakują mi takie komunikaty:
Po połączeniu z Engine – port com 1 nie istnieje
You need Elm327 /OBD to connect to this module – po połączeniu z service
Po simulate – invalid ISO code
Ale po uruchomieniu scan dtc zeskanowało i pokazało jakieś dawne błędy
Co nie jest ok? Przy zakupie prosiłem o przygotowanie pod fiata, czyli usunięcie tego rezystora.
Musisz ustawić w Settings odpowiedni port COM, ew. masz tam skanowanie i wskaże Ci który to port.
Mam elm327 z ktorego usunalem rezystor, co musze zrobic/kupic zeby sie polaczyc z abs i airbagiem?
A z innej strony:
Widział ktoś coś takiego? http://www.programatory.com/index.ph...-lancia-obd-ii
Miałem styczność z EXAMINEREM i w porównaniu z nim MES/FES jest po prostu kiepski dlatego myśle co co jest warte
alcapone:
Adaptery (przejściówki) albo zrobić przełącznik w ELMie, który będzie przełączał odpowiednie piny.
monoholik:
jak komuś ELM nie starcza to można kupić OBDLink za ~300zł z softem, bo wydawanie 1700zł na ten cud powyżej (który wcale jakiś rewolucyjny względem MESa nie jest) to lekkie przegięcie.
Jeśli ktoś w Poznaniu potrzebuje ELMa na bluetooth to mogę odpalić za dychę, kupiłem na allegro ale nie paruje się z moim Hujwejem - z innymi telefonami działa.
czyli jednak lepiej dołożyć do examinera-szkoda że trza dać za używkę 7tys
Bo to już jest profesjonalne narzędzie, wrzuca się w koszty, zakup się amortyzuje, a to na siebie zarabia. ELMa z MESem to się bierze dla siebie żeby sobie auto doposażyć albo check engine skasować...
Co z tego, że możesz MESem parametry odczytać, skoro nie wiesz jakie wartości powinny mieć. Examiner z tego co wiem posiada tabelę i sam potrafi porównać czy parametry mają odpowiednie wartości. Ot chociażby tai niuansik :)
Examiner inaczej tłumaczy błędy, a to już nie jest niuansik
A mozecie mi podac link to odpowiedniego adaptera ?
Z doświadczenia wam powiem, że Examiner jest dobry do nowszych samochodów i to do wybranych funkcji (np. procedury DPF w EDC17). A i to nie do końca, bo z Ducato 2.0 EDC17CP49 ma problemy i jak na razie nie jest w stanie wyzerować poprawnie nasyceń. MES wcale nie jest z tyłu. MES jest naprawdę dobrym narzędziem diagnostycznym. Jeśli się wie jak go używać. Z uzyskanych wykresów jest się w stanie powiedzieć o wiele więcej niż głupia maszynka może automatycznie wyłapać. Osobiście uważam, że do diagnostyki jest o wiele lepszy.
Kolego anAlfaBeta, czy kolega diagnozował coś MES-em ? Podstawowe wartości zwykły gimbus może sobie porównać. Występują one w w parach wartość mierzona i żądana. Do tego są parametry odczytywane wprost z czujników i jeśli się je porówna do wartości, które znajdują się w mapach sterownika ECU, to ma się wszystko jak na dłoni. Tyle tylko, że do tego trzeba mieć szersze pojęcie o tym co w trawie piszczy ;)
- - - Updated - - -
Nie ma rozjazdów nawet w błędach specyficznych dla marki (tych z poza standardu OBD). Czasami jest problem w samym tłumaczeniu angielski, polski ale finalnie lokalizacja problemu wychodzi na to samo.
Nie masz punktu odniesienia w FES/MES jeśli chodzi np. o wskazania poziomu sygnału z czujników, tj. mV. Wiadomo, że parametry przetworzone (na jednostki właściwe pomiarowi) i oczekiwane możesz sobie porównywać do woli, ale nie o to mi chodziło, tylko właśnie o sygnały źródłowe.
A co Ci te sygnały źródłowe miałyby dać ? Wybacz ale to jak podawanie prędkości auta np w liczbie impulsów na sekundę na wale, a nie km/h.
Wg mnie łatwiej w ten sposób stwierdzić, czy dany czujnik jest sprawny sam w sobie.
Dobry przykład podałeś. Liczba imp/s jest zależna tylko od prędkości obrotowej tegoż wału, ale żeby zrobić z tego km/h, to już trzeba znać m. in. rozmiar koła, czyli jakąś arbitralną wartość.
Jak łatwiej stwierdzić uszkodzenie czujnika, znając imp/s i wartość oczekiwaną czy km/h? Oczywiście imp/s.
Niestety nie mogę się z tobą zgodzić. Sama wartość elektryczna tego co mierzy jakiś czujnik nie mówi nic bez odniesienia co liczy, w jakiej skali itp. Prąd/napięcie/słup jakiejś cieczy/tym podobne są jedynie pośrednikiem do ukazania zakresu jakiegoś zjawiska.
Te arbitralne wartości o których mówisz, albo są hard-coded w komputerze samochodu, albo są dostępne z poziomu FES/MES ergo... przeliczona wartość mówi tyle samo co czysta wartość elektryczna z czujnika.
Co więcej, w przypadku auta i poziomów zakłóceń elektrycznych które wewnątrz niego występują, wartość czysto elektryczna - np nie filtrowana albo nie uśredniana, może tylko dawać mylne wrażenie. Zwłaszcza, że mówisz o pomiarach napięciowych czyli bardzo wrażliwych na zakłócenia.
Są katalogi gdzie są ch-ki czujników.
Są też softy (wsady) i jak ktoś ma wiedzę to sobie sprawdzi jak dekoduje napięcie ecu.
Panowie posiadam świeżo zakupiony elm327, zainstalowane sterowniki, MES ver.2.2 i problem z konfiguracją i połączeniem - ustawiam interfejs na ELM327 1.3+ oczywiście port com ustawiony prawidłowo jak i jego prędkość na 38400 klikam test i niby wykryło ELM 1.4, natomiast kiedy używam opcji szukaj interfejsów wykrywa mi OBDLink (USB/Bluetooth). Czytam ECU, ale nie daje rady połączyć np. z CAN SETUP lub Reset przeglądu - błąd ELM->ECU. Co powinienem ustawić w MESie ew. jak przerobić to ustrojstwo, poniżej załączam zdjęcie mojego interfejsu.http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=177073&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=177074&stc=1
to masz tego niby elma v2 w MES'ie musisz go ustawić jako OBDLink (USB/Bluetooth) żeby działał poprawnie
Jak coś to tu masz cała instrukcje i tam jest opisane jak co ustawić
http://www.pliki.amt-alarmy.pl/index...+Elm327+v2.pdf