Oprócz średnicy. Do tak pięknego auta minimum to 17.
Printable View
Mnie pasuje. Pytanie, czy można śmiało zamówić i nie będzie jakichś niespodzianek, że nie będą pasować. Może ktoś je ma?
W poprzednim samochodzie zamówiłem niby pasujące, a nie pasowały, dobrze że zamawiałem przez serwis, to odesłali na własny koszt.
Nie wiem jak parametry ale może ktoś tu ma Julkę na 16 niech Ci wstwi fotkę i pomyśl nad większymi ja mam 17 i to jest hmmm mocne minimum choć wolałbym 18 to kasa robi swoje
Minimum i maksimum jest dla mnie takie jakie mam opony, a odechciało mi się zmieniać opony co pół roku, bo po każdej zmianie oryginalne felgi są coraz bardziej porysowane.
A w ogóle jakie znaczenie ma to ET? Wszędzie w konfiguratorach polecają 16-tki do Julki z ET mniejszym, np. 35, to znaczy koła będą minimalnie bardziej wystawać.
Pewnie taka różnica nie ma większego znaczenia, ale zawsze to chyba lepiej jak mają takie parametry jak fabryczne. Chyba, że fabryczne 16-tki jednak nie mają ET 41?
Et to faktycznie wysunięcie, szerzej kończą się opony tym auto teoretycznie lepiej się prowadzi
EDIT, poprawiony post
Spoko, bo wzór "alfowy". jakość też jest OK z tego co tu niektórzy pisali. Ktos kiedyś tu na forum wrzucal fotki własnie tych felg zalożonych w Giulietcie (może i w tym wątku?), ale 17". One też są w innych malowaniach jakbyż chciał. 17" pasują dodatkowo na duże brembo, czyli do każdej wersji silnikowej czy tam gdybyś sobie kiedyś chciał dołożyć większe heble (niektórzy zmieniali) .Mak na swojej stronie zaznacza te felgi jako dedykowane do fiata/alfy/lancii o ile pamiętam - sprawdź sobie dla potwierdzenia.
Ja bym bral 17" w ori parametrach felgi, 16" w Giulietcie to tak sobie wyglądają.
Przecież tłumaczę, że chcę drugie felgi na zimę, do opon które mam (16).
zimowe 16 są OK, sam tak zrobiłem, co do wyglądu nie marudziłem i 4 lata hulało się super bo oponka nieco wyższa. W te wakacje poszły do malowania bo sól i krawężniki zrobiły swoje. Czyli nie wybieramy drogich i z zakręconymi wzorami.
nic nie napisałeś że masz opony z tego co widzę... nie mamy zdolności jasnowidzenia żeby wiedzieć o co Ci dokładnie chodzi - odnosimy się do pomysłu kupna takich a nie innych felg i dostałeś parę różnych opinii/sugestii.
ET przy większych felgach w Giulietcie (a tam oponach 225 i felgach 7.5") jest takie samo czyli ET41, to jeśli chcesz żeby przynajmniej koła nie chowały się brzydko do środka wg wersji z większymi felgami, to powinieneś zmniejszyć ET (nie wiem czemu tak dziwnie zrobili w Giulietcie, w 159 felgi 16" miały mniejsze ET). żeby mieć to samo wysunięcie zewnętrznej powierzchni felgi co w ori 17/18 to musiałoby być ET35 (41-0.5"/2), ale można bardziej poszaleć i trochę je wystawić. Ja mam np założone felgi ze 159 18"x8" ET41, czyli wystają kolejne ~6mm wg ori 18" w Giulietcie (bo mimo że ET to samo, to felgi w G są 7.5"), czyli mógłbyś brac ET w okolicach 29, a tak naprawdę dałoby się to bardziej wysunąć jeśli akurat takie byłyby Twoje preferencje. Będziesz montował sporadycznie łańcuchy czy nie ma takiej potrzeby? Pytam, bo wtedy trzebaby dobrze się przyglądnąć czy by gdzieś nie wadziły gdybyś zszedł z ET<35. FYI, w G na 17" ori mam grube łańcuchy i nie ma problemu.
Może ktoś zechce stalowe 16+ ori kołpaki?
Dzięki za sensowne wyjaśnienie. Chyba kupię te 35 ET, zwłaszcza że nigdzie w konfiguratorze nie spotkałem się z ET 41, tylko zawsze w okolicach 35. A chyba skądś te dane do konfiguratorów biorą.
Zaczynam dochodzić do wniosku, że w instrukcji jest błąd i to wcale nie jest 41. Ciekawe czy gdzieś na oryginalnych felgach jest oznaczenie ET.
7Jx16 H2 ET41
7 1/2 Jx17 H2 ET41
7 1/2 Jx18 H2 ET41
Jeszcze myślę nad takimi: dużo tańsze, a i tak mają być tylko na zimę. Jeszcze gdyby w nich były półksiężyce, to były identyczne jak oryginalne.
http://www.felgi.pl/felga/anzio/ligh...multiair-110kw
Konfigurator dobierze Ci tak, żeby coś dobrać....nawet jak nie do końca pasuje, ważne żeby sprzedać ;)
Na allegro jest sporo felg z ET41, bez problemów znajdziesz też oryginały Alfy, więc to nie błąd w instrukcji tylko błąd (być może celowy) w konfiguratorze.
albo mądrzejsi ludzie akurat zrobili konfigurator bazując na wysunięciu zewnętrznej powierzchni felgi wg felg o większych rozmiarach, tak żeby się niepotrzebnie nie chowały felgi do środka. w G AR dla 16" ustaliła dziwne ET, w 159 zrobili to dobrze, 16" 7" to dali ET o 7mm mniejsze(ET34) niż dla 17(x7.5ET41).
Po tym jak widzę że dla Giulii na tył występują 2 rodzaje szerokich felg 18x9" jedne z ET34 a drugie z ET44.5 to już nic mnie nie zdziwi - czasem mam wrażenie że dają co popadnie a przynajmniej nie widać szczególnej logiki w tym co robią.
Powiedzcie panowie, czy felga malowana na czarno nadaje się na zimę czy lepsza będzie zwykła, srebrna?
Chodzi mi o te felgi. Czy sól nie zniszczy w zimie farby? W sklepach piszą, że niby ne jest polecana na zimę, jak wszystkie czarne.
https://www.oponeo.pl/Temp/mak-torin...f-l600-sk1.png
Zakupiona przez Ciebie felga nie powinna ulegać korozji niezależnie od koloru na jaki jest pomalowana. W wypadku gdyby jednak skorodawała, masz jeszcze gwarancję bądź rękojmię.
P.s
Pierwotna wiadomość jest również czytelna. Być może zauważyłeś ( bądź zauważył Pan, bo przecież nie przeszliśmy na Ty), że język polski się upraszcza od wielu lat. Np już nie zwracamy się do siebie per Wać Pan, tylko samo Pan. Nie utrudniajmy sobie wzajemnie życia.
Sól farby raczej nie zniszczy, tym bardziej, że MAK produkuje dobre jakościowo felgi. To nie jest jakiś chiński wyrób. Skorodować może jednak ta polerowana część, którą widać na froncie, dlatego felg polerowanych nie poleca się na zimę. Ten poler jest zabezpieczony jakąś powłoką (to nie jest gołe aluminium), ale z doświadczenia wiem, że w kontakcie z solą i tak nie daje rady.
U mnie czarne nie pasują, ale teraz co drugi samochód z salonu, zwłaszcza francuski pseudo SUV ma takie felgi. To co, sprzedają samochody z felgami tylko na lato?
Myślicie że taka felga podejdzie pod Julkę z Brembo?
Felgi stalowe: wymiary 7J x 17H2, odsadzenie ET 50, rozstaw śrub 5x108, otwór centrujący 60
Na pewno śruby pływające, ale myślę o ET i o otworze centującym....
Na ilu felgach/modelach to testowałes, bo ja miałem podobne felgi, ale jakieś no name w Grandę Punto i po kilku sezonach nie widziałem tam korozji. Fakt w zimie jeździły rok ale potem latem ze 4 sezony. Teraz kwestia czy mi się taki dobry egzemplarz trafił czy może to nie jest regułą że rdzewieją albo jedną Zima to za mało dla utleniania?
jak nie uszkodzisz lakieru i sól nie podejdzie to alu z lakierem nie zacznie korodować. Są słabsze i gorsze lakiery na felgach, jak doświadczenie pokazuje większość felg prędzej czy szynciej gdzieś się zadrze, gdzieś spod kół innego auta kamień pójdzie i nawet na fabryczych felgach (a może raczej "zwłaszcza" bo ich jest najwięcej) zacznie korodować, a lakier odpadać - opłacalność przywrócenia do stanu pierwotnego jest taka że taniej kupić używaną felgę w stanie idealnym
jak nie uszkodzisz lakieru i sól nie podejdzie to alu z lakierem nie zacznie korodować. Są słabsze i gorsze lakiery na felgach, jak doświadczenie pokazuje większość felg prędzej czy szynciej gdzieś się zadrze, gdzieś spod kół innego auta kamień pójdzie i nawet na fabryczych felgach (a może raczej "zwłaszcza" bo ich jest najwięcej) zacznie korodować, a lakier odpadać - opłacalność przywrócenia do stanu pierwotnego jest taka że taniej kupić używaną felgę w stanie idealnym
W takim razie zdecyduję się chyba na te:
https://www.oponeo.pl/Temp/mak-torin...f-l600-sk1.png
Zastanawiam się jeszcze czy zamówić dekielki z Allegro, czy będą pasować takie nalepki silikonowe z logo.
Czy ktoś z Was próbował włożyć do julki (z brembo) stalówki z Jeep Renegate?
https://www.oponeo.pl/felga-stalowa/...els-mw-r1-1944
Bo po cyferkach zdaje mi się, że powinny podejść (o ile dobrze kombinuję)?
Bardziej mnie zastanawiają zaciski i et 40. Na 6,5J to myślę że 225mm naciągnie się (jak dobrze rozumiem to między 6 a 8J powinno się udać)?
Dzięki mam też książkę, jednak te stalowe są 17' a nie 16' stąd ten dylemat.
kup jak człowiek OE alu 17 a nie kombinujesz jak koń pod górę. w Julce jest problem z innymi felgami niż OE przy zaciskach brembo gdzie miedzy zaciskiem a felą jest max 2mm. decydujące znaczenie ma kształt wewnętrzny ramion felg - wątpię aby stalówki pasowały
Rzecz w tym, że forum jak sądzę jest po to aby się poradzić innych. Wiem że najprościej jest kupić OE felgi i mieć z głowy. Jednak może jak wnioskuje z Twojej wiadomości planuje nie być człowiekiem i szukam alternatywy. MA pomimo wymiany na nowe też próbowałem rozebrać aby znaleźć metodę naprawy która będzie tańsza niż krzyknięte 4-5k przez ASO, aby inni mieli taniej...
OE Alu w ładnym stanie albo z renowacja to koszt w zależności od rozmiaru i wzoru 1500-4000, a stalowe nowe to ok. 1000, pewnie biorąc pod uwagę używki jak aluminiowe to mniej. Może nie majątek ale na drugi komplet felg nie mam potrzeby tego wydawać. Ot tyle.
Na olx masz pełno używanych felg do AR.
Wiem, przeglądam jednak albo są wystrzelone cenowo albo do regeneracji. Z resztą nie o tym mowa po prostu zapytałem czy ktoś próbował zamontować stalowe, a nie gdzie szukać alufelg. Ale dzięki za podpowiedź [emoji6]
Jakby ktoś szukał ori 18 oraz 17 nowy model z ładnymi oponami letnim to zapraszam na pw lub link do allegro w stopce
W Julce żony mam stalowe 16" na zimę i chodzą bez zarzutu. Letnie 17" ORI.
Yerek- czytasz czasem wątek? kolega Domin ma Brembo 330- jak chcesz tam włożyć 16 cali?
- - - Updated - - -
myk w tym że nijak się taka felga ma do parametrów dopuszczonych w tym aucie zarówno co do ET jak i szerokości felgi- inna sprawa że na 99% nie wejdzie ta felga z racji umiejscowienia zacisku no i jakoś tych felg naprawdę pozostawia dużo do życzenia są jak z plasteliny i korodują w oczach.