Brałbym takie same i założył lepsze na tył. Jeśli w pewnych warunkach tylne opony będą dużo gorsze od przednich, zgubisz tył i popsujesz sobie autko.
Printable View
tez wzialbym takie same.
a jezeli chodzi o to, gdzie zalozyc lepsze to sa rozne teorie. jak beda gorsze z przodu i przod Tobie wyjedzie na zewnatrz zakretu tez nie bedzie fajnie. jednoczesnie z przodu duzo szybciej sie scieraja, wiec pytanie, w jakim stanie beda pod koniec zimy
Odpowiadając:
– jeśli opony są tak słabe, że nie nadają się na przód (i wyjeżdżają na zakręcie na zewnątrz) to wyrzucasz je na śmietnik, a nie montujesz do auta
– jeśli lepsze opony zostawisz na tyle, a gorsze na przodzie i po zimie te na przodzie będą zużyte to je wyrzucasz na śmietnik i kupujesz 2 nowe opony, które montujesz na tył.
Sam straciłem jedno auto, przez zbyt słabe opony na tyle, więc już nie robię tego błędu i:
1. zakładam opony, które mają sporo bieżnika
2. zakładam lepsze opony na tył.
Panowie ktory rozmiar kupic: 205/60/16 czy 205/55/16 ?
kup te wyzsze,dla 159 w zimie kazdy mm sie liczy:)
Dzieki za info, czas jak najszybciej cos zakupic :)
Cześć.
W związku ze zbliżającym się sezonem zimowym stanąłem przed koniecznością zakupu felg i opon na zimę. Przejrzałem setki opinii i niestety nadal stoję "w rozkroku" :P
Waham się pomiędzy zestawami 215/55/R17 a 215/60/R16, odrzucam raczej komplet 215/55/R16 z uwagi na zbyt niskie zawieszenie. Nie borę również pod uwagę opon węższych niż 215 - a to z kolei ze względu na zalecenia producenta (biorę pod uwagę ew. problemy z ubezpieczalnią).
Czy ktoś z Was zimą jeździ na 215/55/R17? - nie ukrywam, że preferuję ten zestaw ze względu na brak uszczerbku na wyglądzie belli.
Z góry dzięki za wszelkie pomocne opinie.
Pozdrawiam.
EDIT:
Jest już temat o zimówkach.
Na przyszłość - opcja "szukaj" lub spis:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...h_tematow.html
to nie sa raczej zalecane rozmiary opon pozatym jest temat felg i opon
a ze mniejsza szerokość opony to nizszy profil (przy tym samym wspolczynniku) kup sobie oryginalny rozmiar 225x50xR17 a roznica wysokości auta miedzy twoim planem a oryginalem wyniesie tylko 6mm na korzyść twojego