Metalik jest na pewno trwalszy. Ja podjąłem ryzyko :).
Printable View
Metalik jest na pewno trwalszy. Ja podjąłem ryzyko :).
wreszcie !!! auto odebrane :) 29 sierpnia.... radzę ostrożnie podchodzić do informacji o dacie dostawy auta produkowanego na zamówienie ... ale warto czekać :)))))))
No do (...) :mad:
Dowiedzialem sie, ze mam za duzo opcji w mojej Julce i musze zrezygnowac z dwoch z nich!!!! Czy ktos sie spotkal z podobna informacja z logistyki? Jestem bardzo niezadowolony z takiego obrotu sprawy, bo tak naprawde tylko jedna opcje moge spokojnie dolozyc z akcesoriow: listwy progowe. Jako druga opcja bedzie musialo poleciec cos co jest istotne: kolo zapasowe albo szklany dach. Grrrrrrrrrr!!!! Czy w innych markach tez jest takie podejscie?!?!
Niektóre opcje po prostu nawzajem się wykluczają, podobnie jest przy pakietach. Np. jak chcesz BOSE to nie masz koła zapasowego, albo zwiekszone zaciski wymuszają koła 17"
Tylko dziwi mnie czemu wybor jest miedzy kolem zapasowym i szklanym dachem. W wypadku BOSE to zamiast kola jest subwoofer, ale szklany dach??? Zapasowe szyby tam trzymaja czy co?:) Tak czy siak lista wykluczen jest u kazdego dealera, niestety jest niezle pokomplikowana. Inna sprawa, ze idealnie to dealer powinien wiedziec co z czym nie pasuje...
Tu nie chodzi o wykluczenia, niech zacytuje mejla ktorego dostalem od dealera ktory dostal to od logistyki FAP:
"System logistyczny posiada dwa ograniczenia jeśli chodzi o ilość opcji (...):2. max. 38 opcji - licząc po rozwinięciu zawartości pakietów – ten warunek został przekroczony, zamówienie ma 40 opcji"
- max. 29 opcji – pojedyncze opcje widoczne w zamówieniu – w tym przypadku mamy 25 opcji, a więc limit nie jest przekroczony (dlatego system pozwolił na emisję zamówienia)
Szkoda, ze wczesniej nie wiedzialem o takim ograniczeniu. Dlatego, jezeli chce miec Julke, musze zrezygnowac z dwoch opcji i z mojej perspektywy rozwazam te najmniej przydatne :(
oj nie jest Ci chyba pisana ta Alfa. ;p
Sam muszę wybrać. Ilość opcji po rozwinięciu nie może przekraczać 38. Po rozwinięciu pakietów zostaje mało możliwości. Więc opcja z której mogę zrezygnować bez większego żalu to listy progowe, z większym żalem koło zapasowe albo szklany dach. Tak naprawdę to nie chciałbym rezygnować z żadnych, nie widzę specjalnie powodu do kompromisów kiedy wydaje się kawał kasy na dobro luksusowe. Dlatego decyzji ciągle nie podjąłem...
Zamawiałem prawie pełna opcje, oprócz dachu, ele.foteli i nie było problemu, mogłem również domówić pozostałe opcje. Z drugiej strony jeżeli tak jest , to polityka sprzedaży do dupy.
W końcu zamówiłem swoje cudo!!!
170KM, benzyna, podstawowe pakiety Sport 1 i Premium, i duperele jak alarm i koło zapasowe.
Kolor czarny metalik, ale ile to jak się na oglądałem zdjęć i nachodziłem żeby wybrać pomiędzy czarnym metalikiem, białym pastelem czy czerwonym pastelem (inne nie wchodziły w grę). Ciągle nie wiem czy wybrałem dobrze, ale wydawał mi się to najbardziej rozsądny kolor.
Odbiór za tydzień :-), bo auto jest w takiej konfiguracji dostępne od ręki i stoi na placu dealera.
PS. Czy to prawda że Alfa pierwszy przegląd ma po 2 latach i nie ma czegoś takiego jak przegląd po 1000km?
Gratuluję wyboru. Pewnie wiesz, że czarny kolor to wieczne mycie (wiem coś o tym), ale po myciu ...:o pełen zachwyt. Co do przeglądu to nikt Cię nie oszukał, faktycznie jest co 2 lata lub 30 tys. km. Niektórzy mechanicy oraz forumowicze są zdania, iż pierwszą wymianę oleju warto jest zrobić po 10 000 - ja się do tego przychylam.
odbior za tydzien...jak ja zazdroszcze...sie jeszcze musze z 1,5 miesiaca naczekac :S
Jakaś kompletna bzdura. Ja moja w salonie kupowałem gotową z domówioną
- pełną skórę
- szyba przednią ze paskiem przeciwslonecznym
- pakietem sport 1
- pakietem premium 2
- szklanym dachem
- blue & me
- spojlerami bocznymi
- pełnym kołem zapasowym
Może zapytajcie u innego dealera, może Wasz jakąś ściemę walnął i usiłuje Wam sprzedać gotowca jaki ma na placu, albo jakiego zamówił w większej ilości, więc dla niego taniej.
Walczcie !
Nie widzę związku logistyki z zamawianymi opcjami - to musi być wciskanie jakiegoś kubła z wazeliną.
Z punktu widzenia logistyki to pudełko o tych samych wymiarach które trzeba przewieźć.
U mnie było:
Aluminiowe listwy progowe Blokada otwarcia drzwi z wewnatrz - Safe Lock Kolor pastelowy - CZERWONY - ROSSO ALFA - kod koloru 289 Autoalarm fabryczny, wymusza opcję Safe lock 064 Dach przeszklony, panoramiczny rozsuwany elektrycznie Zaciski hamulców o zwiększonych wymiarach lakierowane na czerwono Koło zapasowe / dojazdowe do felg o wymiarach R17'' i R18'' (125/80 R17) Przystosowanie My Port do montażu nawigacji Tom-Tom Blue&Me z portem USB i gniazdem AUX Radioodtwarzacz CD z MP3 z podwójnym tunerem podwójną anteną 8 głośników Obicie/tapicerka sportowa mieszana - skóra i tkanina Pakiet Sport 1 (321+377+420+4CS+4MP+4RR+5EM+5KW+926), wymusza opcje dodatkowo płatną 732 lub 212 Pakiet Widoczność (253+525+6FV+864)
Dużo więcej chyba już się nie dało dołożyć... ;)
No to jezeli do tego dolozymy fakt ze Pakiet Widocznosc zawiera teraz 5 opcji oraz dorzucimy do konfiga Pakiet Premium, tempomat, Bose i przyciemniane tylne szybki to mniej wiecej mamy to co chcialem zamowic. I djupa. Mejla mam z logistyki FAP, wiec dealer nie ma tu nic do rzeczy :(
Ciekawe ograniczenie swoja droga. W sumie ciezko zrozumiec skad sie bierze. Inna sprawa, ze zlozenie konfiguracji alfy to czasami niezly klopot przy tych wszystkich wykluczeniach i wymuszeniach :). Ja widze, ze przy swojej konfiguracji uniknalem tego problemu bo odpuscilem BOSE i kolo dojazdowe.
Czytałam,czytałam i w koncu zdecydowałam:po pierwsze kupić Alfę,po drugie dołączyć do forum:)
Zamykam peleton na końcu,bo moja Alfa to tylko 120KM,ale i tak się cieszę,że się zdecydowałam.Wybór miałam pomiędzy uzywanym bmw 320i w automacie a Giuliettą.Pierwszy samochód może mocniejszy i sprawdzony (obecnie jezdzę 530d),ale tak pomyslałam,że na bmw to zawsze będzie czas,a Giulietta taka kobieca,akurat dla takiej jeszcze nie starej kobitki,jak ja:D
Ponieważ zależało mi na czasie,a nie powiem - na kasie też to zdecydowałam się na model z salonu.No i wyszło na to,że będę jeździła czarną Julią,distinctive,z dodatków:koło zapasowe,czujniki parkowania tył,felgi '17,fabryczny alarm,jakieś cudo z bluetoothem (ale nie blue&me).Cena w miarę atrakcyjna,więc nie narzekam tylko czekam,az zadzwonią:PROSZĘ ODEBRAĆ JULKĘ:)
> z drugiej strony az tak do konca to chyba kobiece autko nie jest
Ciiiiii,wmawiam mojemu mężowi,żeby ode mnie nie pożyczał :/
+
Pakiet Sport1
Pakiet Premium
Tapicerka mieszana skóra z mikrofibrą
Dach szklany panoramiczny rozsuwany elektrycznie
Lakier biały pastelowy
Autoalarm fabryczny + Safe Lock
Szyby tylne boczne przyciemnione
Fotel kierowcy i pasażera z regulacją lędźwiową
Zaciski hamulców o zwiększonych wymiarach lakierowane na czerwono
cena po katalogu: 114 570,00PLN
proponowana cena zakupu: 95 900,00PLN
+ ew. dodatkowy rabat jeśli go włączy do dnia odbioru auta FAP na modele z roku 2011
P.S.
Witam bardzo serdecznie wszystkich na forum - to mój pierwszy wpis :)
Witam,
cena wydaje sie OK! powalcz jeszcze z tym rabatem za modele 2011
Wszystko jest SUPER, silnik JTDM2 również!!!
Bedziesz również bardzo zadowolony z dachu panoramicznego, rozsuwanego elektr.
Pamietaj, że kupując powiekszone, czerwone zaciski skazujesz się na opony/felgi min. 17".
Jeszcze raz gratuluje wyboru! :)
Jakim sposobem będziesz odliczał VAT od paliwa? Tankując ciężarówkę i przelewając do Julki?
Kpina jakaś. Pewnie jakiś "makaron" spieszył się na mecz albo siestę, kiedy przelewał Twoje motoryzacyjne marzenia na papier, czy też wklepywał w komputer a ten mu skubaniutki się zawieszał z nadmiaru opcji. Bo rozumiem, że FAP z kolei cytował oficjalną wykładnię z Italii.
Widać, że inni z sukcesem skompletowali jeszcze bardziej złożone konfiguracje, więc rzeczywiście walcz o swoje. Albo, skoro gra idzie o te listwy i koło zapasowe. Listwy mówisz możesz wziąć od dilera. A czegoś tak trywialnego jak koło zapasowe diler nie załatwi?
Jako, że jestem z małżonką właśnie na etapie zakupu Giulietty (interesuje nas 1.4 MA Distinctive) raczej bez dodatków (poza ewentualnymi xenonami) chciałem Was zapytać o rabaty :) Na stronie Alfy dla wersji distinctive rabat wynosi do 4000. Udało sie komuś zejść poniżej tej kwoty (mówię oczywiście o wersji bez dodatków).
Ciezko mi mowic o wersji bez dodatkow, ale w wiekszosci przypadkow widac, ze rabaty to kwestia indywidualna i czesto zalezna od dealera. Roznice w cenach w tej samej konfiguracji miedzy roznymi dealerami potrafia byc spore. Poza tym warto poczekac do pazdziernika i liczyc ze pojawia sie dodatkowe rabaty of FAP na koncowke rocznika.
Rozwodzicie się nad tymi Fakturami .... Koledzy to Polska czyli bardzo pomysłowy kraj :) Moze kolega ma firmę transportową i jego 10 samochodów (albo jego Wujka) dostawczych jeździ na ropę. W związku z tym jak bierze FV za tankowanie Julki i "zapomina" nagle że zatankował akurat Julkę a nie Ducato ;) Faktura jest rozliczona - Wszystko w temacie.
PS.
Są jeszcze Faktury Zbiorcze za paliwo itp, itp, itp :)
Rozlicza to rozlicza - to nie forum US :)
Potwierdzam, że rabaty bardzo (z naciskiem na słowo bardzo) zależą od dealera i Twoich umiejętności negocjacyjnych.
Dlatego swoją kupiłem w Poznaniu mimo, że jestem z Łodzi. Rabat możesz wytargować nawet kilkanaście tysięcy złotych, oczywiście im większa kwota bazowa tym rabat również rośnie.
Pamiętaj, że dealer o wiele chętniej zaoferuje Ci auto z bogatszym wyposażeniem w tej samej cenie niż obniżkę kwotową.
Oczywiscie obniżkę większą wytargujesz na auto, które dealer ma już na placu. Ale nie dzwon z pytaniem ile można urwać z ceny ale z propozycją, że jesteś zainteresowana autem z wyposażeniem x ale masz na ten cel taki a nie inny budżet.
Hmm muszę powiedzieć szczerze, że po przeanalizowaniu niektórych dylematów dot. zakupu nowych samochodów w tym przypadku głównie Alfa Romeo Giulietta wszystko wygląda zupełnie inaczej od strony dealera