W laboratorium tak, na drodze to trochę inne wrażenia;-)
Wystarczy inna nawierzchnia i wyniki z nalepki szlag trafia
Printable View
Ale inna nawierzchnia będzie dotyczyła każdej opony. Opona cicha w testach będzie cichsza od tej głośniejszej niezależnie od warunków.
Najprościej odnieść głośność do opon jakie się posiada. Jeśli nowa opona ma podobny wynik do obecnie używanej to luz. Jeśli ma wynik lepszy to luz jeszcze większy. Ale jeśli ma wynik wyższy niż obecna o 2 i więcej dB to warto sprawę przemyśleć.
Wbrem pozorom to jest duża różnica
http://mojafirma.infor.pl/moto/ekspl...-dlaczego.html
Hankooki K117 i K120 jakie posiadam na Alfie mają teoretycznie po 71 DB, czyli są głośne, ale jakby urzekły mnie właściwości jezdne to można przełknąć, mam 3 tygodnie, wiec rozszerzyłem pole zainteresowania
1.http://www.oponeo.pl/dane-opony/dunl...fs-ao#88702199
2.http://www.oponeo.pl/dane-opony/hank...xl-zr#91749448
3.http://www.oponeo.pl/dane-opony/unir...-y-fr#85247940
Są ułożone według kolejności do kupna, na Dunlopach nie jeździłem, raz w życiu machnąłem z tysiąca pożyczonym autem, więc jechałem jak ciapa, ale użytkownik nie mógł się ich nachwalić, drugi mój kumpel też same plusy wymienia jeżeli chodzi o Dunlopy.
Ja także w ciągu kilku najbliższych dni zamierzam zmienić opony i po przeczytaniu różnych opinii też pewnie zdecyduje się na Hankook... Przy takich pozytywnych rzeczach które mówicie o tych oponach, to ich cena wydaje się być promocyjna. Choć zastanawiam się jeszcze nad Zero Nero Pirelli.
Do wyboru macie jeszcze kilka fajnych opon od Vredestein - tańsze Ultrac Cento, nieco droższe, ale jakże piękne, ciche i świetne na mokrym Ultrac Sessanta, no i najdroższe Ultrac Vorti. Dobry projektant je projektował ;)
Zdecydowanie sessanta
W swoim autku mam Barum Bravuris 3HM rozmiar 215/45/17 już 2gi sezon i nie mam się do czego przyczepić :)
Nie będzie problemu z opną o szerokości 235(45/17) na feldze 7,5"?
O ile bardziej będzie odczuwalny dyskomfort w porównaniu z oponą 225/50/17? Teraz już gdy jadę w koleinach to nie ja prowadzę tylko opona w koleinie.
Spalanie o ile poskoczy?
Zrobilem 25 tys km na s1evo w rozmiarze 215/35/19 i szczerze powiem, ze opona nie zachwyca i nie ma nic co by ja wywyzszalo od zwyklych tanich chinczykow ktore aktualnie 3 tys km temu wlozylem na przod..
Z nowym sezonem wkladam jyz sprawdzone sessanty 225/35/19.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zadzwoniłem do oponeo, ogólnie okazało się że mam spory rabat i to idzie już do domciu
http://www.oponeo.pl/dane-opony/dunl...fs-ao#88702199
A k117 też potestuję, bo w następne lato skończą się K120, i ja bym hankooków do Chinoli nie porównywał
Dorzucę coś od siebie ;) mianowicie co ludzie chętniej kupują ;) 225/50r17 to Bridgestone S001, Firestone SZ90 z tym że to twarde opony. Ogólnie w sprzedaży zdecydowanie króluje Uniroyal RainSport 3 (choć mi na dwójkach lepiej się jeździło).
Michelin bardzo kłamie na bieżnikach ;) nowa linia "Michała" ma już na start 6,5mm.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Witam, szukam aktualnie opon na kawałek tego roku i na przyszły rok do mojej GT na felgi 17" i zastanawiam się między GOODRIDE SV308 225/45/R17 a KORMORAN GAMMA B2 225/45/R17. Czy ktoś może miał styczność i może polecić/odradzić któreś z tych opon?
Kormorana sobie odpuść. Ma 6.5mm bieżnika i leci w oczach. Natomiast goodride jest kierunkowy i lubi się wyząbkować. Poza tym jest ok. Jeśli szukasz tanich opon a z tego co widzę to szukasz więc polecił bym ci membaty (ciche opony dość fajnie zachowującd się za drodze) asymetryczne i bieżnik mają taki który raczej się nie wyząbkuje. (chociaż jak masz słabe amortyzatory to możesz wyząbkować każdą oponę)jeśli zastanawiasz się tylko nad tymi dwoma firmami to weź sv308
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Nie czarujmy się, Chińczyk to niestety Chińczyk. Założyłem jakiś czasie temu Tristary (szef dał a potrzebowałem na szybko opon). Na suchym jak najbardziej dają radę, ale na mokrej nawierzchni to trzeba troszkę odpuścić i nie szaleć. Bokiem już leciałem, cieżko było auto wyprowadzić. Będę musiał zagadać o inne opony :P
Jeśli jeździsz wolno i spokojnie to możesz śmiało brać Minerva / Tristar. W przeciwnym razie Chińczyk - zła opcja.
Z troszkę lepszej od chińczyków półki to dostaniesz Uniroyale RainSport 3, Firestone FHSZ90 lub Hankook VentusPrime 2. Z tym że na RainSportach będzie ci się lepiej jeździć.
Wydrapne iPhonem na lakierze
Jeśli dobrze panujesz nad autem i jesteś dobrym kierowcą to spokojnie Chińczyki możesz brać :-) Ja przejezdziłem i to dynamicznie na Minervach ok 30000km i bez przygód.
Na Minervach i na ich odpowiednikach przejeżdzisz i więcej ;) bieżnik bardzo wolno się zużywa. Nawet w tą zimę na nich jeździłem. Kwestia taka że auto zmienia troszkę swoje zachowanie na nich. Jeździ się ok, jednak w porównaniu do Dunlopow które miałem wcześniej inaczej reagują. Dlatego jak ktoś jeździ spokojnie to jak najbardziej. Zapomniałem że Polacy do akurat dobrzy kierowcy, sorry, na codzień na drogach mam Belgów i szału nie ma :D
A coś między chińczykami, a premium? Np. Barumy? Ktoś jeździł na Bravuris 3HM?
EDIT: Albo Hankook Ventus S1 K107?
Ktoś może polecić "dobre" chińczyki w rozmiarze 225/50/17?
Ja ostatnio kupiłem Vredestein Sportrac 5 205/55R16 - dla mnie bomba. Ciche, indeks C i B - rewelka, dałem coś około 500zł za dwie z wymianą.
Również poszukuje jakichś sensownych opon w rozmiarze 225/50 R17 do 159 2.4. Jakie modele polecacie?
Bridgestone re002
Co do Adrenalin, to jeździłeś na nich, bo były na mojej liście zaintertesowań, ale tak ogólnie poza wyglądem z tego co się dowiedziałem to dupy nie urywają??????
Ja mogę polecić opony Dunlop SportMaxx RT, co prawda dopiero tysiąc machnąłem na esce, ale bardzo ciche i dobrze trzymają w każdych warunkach
Niestety nie, choc kupuje ke na nowy sezon.
Testy na tirerack wskazują ze jest to opona cywilna o wielu cechach opony polwyczynowej - yoko advan neova. A te opony znam :)
Do jazdy ma codzień moge odpuścić troche wyczynu na rzecz poszerzonej użyteczności.
Kupimy - zobaczymy.
Ale moze ktos wpisze sie z własnymi komentarzami...
Mnie ostatnio kumpel przekonywał do GT Radial Champiro UHP 1 na lato i Champiro WinterPro HP na zimę.
Przekonywał, bo jeździł i załatwiał dla kilku znajomych, kiedy jeszcze pracował w branży. Nie na podstawie testów gazetowych, ale na podstawie własnych, zarówno w użytkowaniu codziennym ( i przebiegach ~ 100tys/rok) jak i jazd testowych na przygotowanych torach/lotniskach/trasach na mocniejszych samochodach.
Do zimówek mnie przekonał, letnie mam świeże.
Słyszeliście o oponach SYRON? Podobno niemieckie?
co do opon ... to moje doświadczenie jest takie. Rocznie prywatnie plus praca to przebiegi rzędu 60 tyś km. Różne auta różne opony. Jeśli chodzi o zimówki to najlepsze i bezkonkurencyjne w Zimę są Nokiany ważne by były produkcji Fińskiej a nie rosyjskiej... w każdych warunkach nie zawodne. W tym roku do swojej 159 kupie nówki i spokojnie będę się cieszył pewnością w każdych warunkach w zimę.
jeśli chodzi o lato To mogę polecić Falkeny, Yokohamy i Toyo .... w przystępnych cenach i też dają pewność prowadzenia i hamowania. Jeżdżę na oponach 205/55 r 16 lato i zima
Yoko na lato? My po ostatnim sezonie nawet nie proponujemy ich klientom...3 na 4 auta wracały z powodu bicia przy wyższych prędkościach. Boje się że z Falkenami może być podobnie, bo nie dalej jak 3 tyg temu przyjechał klient z problemem że mu autem rzucało dzień po zmianie na Falekny, po sprawdzeniu wszystkiego dalej to samo, po zmianie na Uniroyale spokój. Nie wiem czy to wadliwa seria była czy przypadek. Póki co słabo Falkeny schodzą.
Co z tymi SYRONAMI?
Nie widziałem takiej Marki na magazynie. W poniedziałek powiem szefowi żeby ściągnął na próbę te wynalazki jak będą dostępne.
Ja na Yokohamach w poprzednim aucie jeździłem 6 lat ( BMW napęd na tył) REWELACJA dobre felgi i opony nigdy nic mi nie biło ... mała ścieralność i pewność prowadzenia i niezawodność w każdych warunkach. Złego słowa na nie nie powiem. Tak samo w kilku służbowych mam i dokładnie to samo. Falkeny mam na obu prywatnych autach a kupiłem też dlatego że w służbowych mi przypasowały i były też w dobrej cenie. Tak samo czy deszcz czy sucho zero problemów .. zmieniłem je z michelenów które były wcześniej i zdecydowanie lepiej hamują na mokrym. A z kolei uniroyal w życiu bym nie założył sobie na mokrym ok ale na suchym słaba trakcja i hamowanie.
Nie mają ich w intersprincie. Wie ktos kto je dostarcza? Nie sprawdzałem w grupie Vikinga i Dedlo.
Teraz zauważyłem że zła nazwę szukałem w katalogu [emoji53] Syron a nie Synron. [emoji58]
Zimówki maja zbliżony bierznik do latitude alpin 2, zaś letnie do sp sport 01. Wersja eco zbliżona do hankooka kinergy zmieszana z starsza wersją energy od michelina.
Czyli co polecasz czy dałbyś sobie na spokój?