Jeśli FAP nadal stosuje takie praktyki to dostaną u mnie permbana.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Printable View
Jestem 5km od centrali na benelux moge podjechac [emoji23]
Ja się nie unoszę bo nie mam powodu- zdziwiłoby mnie i gdyby było w przypadku AR inaczej a tak- podszedłem i stwierdziłem- NORMA- dla mnie Twoje tłumaczenia są co najmniej śmieszne- ja wiem, że można bronić marki ale to co wypisujesz to jakaś paranoja połączona z zaślepionym fanatyzmem.
Jak? wypuszczając buble z niedoróbkami do testów i dla pracowników - czasem czytasz co piszesz?
Jak to salon ma poprawiać po fabryce samochody?- nie bądź śmieszny- pamiętaj mówimy o aucie za naprawdę gruba kasę.
mówisz 146 - raz -kiedy to było, dwa nie rozróżniasz klasy samochodu?
To o czym piszesz dotyczy specyfiki modelu na dany rynek jego wyposażenia (np na rynki zimne- skandynawskie czy wyjątkowo gorące), a nie jakości więc wybacz - jak nie łykam takich bzdur!
mamy nie 1995 r. i kontyngenty bezcłowe tylko 2016 r. - może nie zauważyłeś świat poszedł do przodu.
Właśnie demo i testówki z pierwszej fazy produkcji powinny być dosłownie i do przesady wygłaskane bo tym przyciąga się klienta, a nie takie babole.
to właśnie z takim autem ma pierwszy kontakt klient.
Nie wiem jak jest w innych salonach nie zamierzam tego sprawdzać- znając AR jest tak samo jak nie gorze. nie interesuje mnie jego historia.
Mi wystarczyło 10 minut aby stwierdzić co zobaczyłem.
nie tylko ja oglądałem ale kila innych osób stwierdziło to samo.
Idź do Audi i Merca BMW i zapytaj o czy dla pracowników i demo są to wybrakowane i z odrzutu jakościowego auta:edziahaha:
- - - Updated - - -
Żeby była jasność - jedna jaskółka wiosny nie czyni - tak samo tu oby to był jednostkowy egzemplarz ale obaj znamy tą markę i wiemy jak jest.
Myślisz, że jakieś interwencje coś zmienią ?
Byłem dziś w ASO z julką i moimi spostrzeżeniami podzieliłem się z serwisem - stwierdzenie - NORMA - przecież to włoskie auto.
Czytam co piszę i wiem co piszę.
Ty natomiast wykręcasz aferę o JEDNO auto!:)
Z tego natomiast co dalej piszesz widać, ze nie masz pojęcia, jak wyglądają niektóre procedery stosowane nie tylko przez FCA.
Proponuję trochę zasięgnąć opinii ludzi z branży bo w brniesz strasznie w swoich "teoriach".
Tak dla Twojej wiedzy. W 1999 roku alfa 146 była jednym z droższych aut w swoim segmencie. Cena nowego 2.0 TS'a z dobrym wyposażeniem to było około 90 tys. Sprawdź jaka była wtedy siła nabywcza pieniądza i porównaj to z np ~140 tys za Giulię z Twojego zdjęcia (... i nie pisz z uporem maniaka o 200 tys. bo to auto nawet gdyby było na sprzedaż nie kosztowało by tyle).
- - - Updated - - -
Z Carserwisu zaproszenie na jazdę miałem już bodajże 2 tyg. temu. Chłopaki dość to ogarniają i nie za darmo mają tak dobre wyniki sprzedaży AR.
po 1. nie wykręcam żadnej afery! nie wmawiaj mi czegoś czego nie napisałem ok?
Zamieściłem foto tego co zobaczyłem i wyraziłem swoje zdanie i tyle w temacie więc proszę nie dorabiaj ideologii.
po 2 - nam jako Alfisty większości to nie przeszkadza ale tu chodzi o nowego klienta, który mając 150 - 200 tyś odwiedzi wskazane wyżej salony i na pytanie o jakieś niedoróbki usłyszy- wie Pan - bo to samochód drugiego "sortu" tfu..gatunku.
jak myślisz- wróci?
i po 3- Wybacz ze moje spostrzeżenia nie zgadzają się z Twoim tak mocno bronionym ideałem.:)
Więc tym bardziej, ja na Twoim miejscu poszedł bym do pana w krawacie i zadał mu pytanie dlaczego psują image marki takim bublem na parkingu.
A tak to już poszło w świat i potencjalny, nowy klient (tacy oglądają często ten wątek) pomyśli, że wszystkie tak są poskładane, bo nie raczyłeś napisać, że sytuacja dotyczy, jak na razie jednego egzemplarza o nieznanej historii...
masz pewność, że inne są poskładane lepiej? sprawdzałeś?
przeczytaj co napisałem wyżej - zapytałem o to auto w serwisie.
i nie pisz że samochód o nieznanej historii to nie jest 15 letni prestiż w dieslu sprowadzony przez Mirka z DE tylko FABRYCZNIE NOWE auto które wczoraj przyjechało z wawy - właśnie z ...carserwisu.:D
i potencjalny nowy klient polezie do salonu i zobaczy kompletnie nieprzygotowane salonym samochody i pracowników - to jest fakt. :(
To nie jest monopol FCA:) Wiele marek tak robi.
- - - Updated - - -
Widziałem kilkadziesiąt egzemplarzy na żywo. Żaden nie miał takich mankamentów a uwierz mi, że oko mam wyczulone.
Zaniedbania ze strony FCA Poland są duże. Żniwo niestety będzie za niedługo. Tylko, kto ich z tego rozliczy?
Mnie przeszkadza :)
Kupiłem 4 nówki AR w salonie więc mogę o sobie napisać Alfista. Spasowanie zderzaków do budy nigdy nie było mocną stroną. Kolor (odcień) niestety też się różni (szczególnie na MiTo widać). Jasne, inny materiał zderzaka i karoserii... ale to nie jest usprawiedliwienie. Miałem nadzieję że w Giulii nie będzie to tak widoczene jak w MiTo i Julce.
Na razie czekam żeby zobaczyć auto. W Łodzi ciągle nie ma :(
Belfer przyznam, Dareek ma dużo racji i nie ma co sugerować afery. Po porostu pojechał zrobić rekonesans. Wszedł do Alfy i zobaczył z przeproszeniem ch...jnie (jak i obiegowa opinia) więc On jak i każdy innych klient nie będzie się w tym momencie zastanawiał nad logistyką produkcji aut tylko pójdzie do np. Mercedesa/Audi. Jeśli tam też zobaczy miernote pójdzie do BMW i je kupi bo się okaże, że mają bezusterkowy dobry model + rabat. Wynik sytuacji jest taki że MB czy inne Audi/VW nie straci na takich zabiegach ani grama - mam na myśli wypuszczanie niedoróbek, bo pozycja tych marek jest ponadprzeciętna i mnoga klienteria. Dla Alfy próbującej stanąć na nogi gdzie każdy klient jest na wagę złota , wypuszczenie nawet jednego tak niedorozwiniętego egzemplarza to totalny brak odpowiedzialności na każdym szczeblu a to grozi niepowodzeniem.
ps. Ja się zastanawiam jakim cudem komuś udało się tak spierd.... ten montaż....bo tak zrypać sprawę to poprostu trzeba umieć. Zmontować krzywo nieniechlujnie ale żeby nie gwizdało ani się nie rozpadało.
No ale kogo to obchodzi? Potencjalny klient idzie do salonu, być może chce wydać 200tyś. widzi jakość montażu jak w 125p w '81 i czym prędzej ucieka. Co za różnica czy d* dał salon, fabryka czy jeszcze ktoś inny? Przekaz dla klienta jest jasny - nie kupować!
Sent from my SM-G928F using Tapatalk
Nie raz słyszałem, że samochody przy transporcie spadały sobie z naczepy albo kij wie co i po wyklepaniu były sprzedawane nówki sztuki. Może ktoś zarył tym samochodem a salon, żeby nie dostać opierdzielu od centrali, poskładał na szybko i wyszło jak wyszło. Osobiście uważam, że coś takiego nie mogło najzwyczajniej zejść z linii produkcyjnej, bo po prostu kontrola jakości by tego nie puściła. Tak czy siak uważam, że osoba, która widziała to na własne oczy powinna zgłosić to do centrali, bo to jest nawet gorsze nich żałosna obsługa w polskich salonach...
Giulia już u tunerów :D
https://youtu.be/aQ1hEaqLZos
wlasnie miałem godzinna jazde testową 2.2 180 diesel. Calkiem przyjemnie sie jedzie, szczgolnie trasa - wyciszenie bdb, nierownosci ladnie tłumi. Spasowanie ok.
W trybie D jedzie sie przyjemniej. W porownaniu do 2.4 200 wg mnie wygrywa Giulia z ww. silnikiem - krotsze biegi co prawda, ale chyba jest mimo wszystko zwawsza (dużo mniejsza waga). Brzmienie silnika calkiem poprawne jak na 4 cylindrowego diesla. Brakowało mi automatu tylko. Trzeba chwili żeby sie przyzwyczaić do natłoku informacji na wyświetlaczu centralnym.
Wsiadajac z powrotem do 159 mialem wrażenie że wsiadam do czołgu
Trzeba się też przyzwyczaić do wbijania wstecznego i do innego niz w 159 trybu pracy kierunkowskazow.
Praca wspomagania duzy +
Jechalismy z 2 pasażerami - relacja z tylnej kanapy pozytywna - wystarczająco dużo miejsca itp.
Ogólnie wrażenie pozytywne.
Jeden z testowych egzemplarzy w USA.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/07/191.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/07/192.jpg
I tu pewnie jedna z pierwszych rozbitych.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/07/193.jpg
Ładnie wykręcili tego 150ps diesla. 205ps i prawie 500nm. Ciekawe ile da rade wykrzesać z 200 konnej benzyny...
Przyjemnie :P https://youtu.be/iFr6wTvClAs?list=FL...3F7vPYWm3Kb9ig
W polskim TG 08/2016 wspominany już tu test Giulii QV Chrisa Harrisa oraz "Dlaczego Alfa dla nas się liczy" Jason'a Barlow'a (z 6C 1500 SS, Giulią TI Super, 33/2 Daytona, 75 Turbo Evoluzione, 8C Competizione i Giulią QV).
PS. do ostatnich kilku stron
A wystarczyło już dawno zamknąć ten wątek na rzecz dwóch innych - "Giulia - fakty" (zawierający obiektywne dane) oraz równie
potrzebny "Giulia - opinie" (z komentarzami dziennikarzy motoryzacyjnych i forumowiczów).
Byłoby miejsce i na fakty - dla tych, którzy tylko ich szukają (bez zamęczania indywidualnymi historiami i odczuciami) oraz właśnie opinie - do których każdy ma prawo (choć uważam, że najlepiej w oparciu o jakieś doświadczenie, i wyrażoną raz, a nie jak mantra w wiadomych przypadkach na blisko 900 stron - bo z panującego tu chaosu trudno osobom śledzącym ten wątek znaleźć istotne dla nich informacje, zatem dla obserwatorów zewnętrznych może to się okazać wręcz niemożliwe - a przy tym nużące, zaskakujące, może śmieszne albo i żenujące).
Ja bym tak zrobił (o co prosiłem, i nie tylko ja). A tak pozostaje nam nie najlepiej świadczący o nas wątek pełen OT, personalnych ataków, urażonych ego i wszystkiego poza Giulią (to tak a propos wizerunku modelu).
Szkoda.
Na kierownicy aż jedna łapka (nawet z mydełkiem Fa chwilami :) ) , w Alfie . Ale rękawiczki są. Jak pięść do nosa tu pasujące bo to do drewna, ale są :) ech.
pewnie (a raczej na pewno) jest to kwestia ustawień w menu i aktywowania tej funkcji (podobnie jest w bmw). Brakowało mi krótkiego załączenia kierunku po popchnięciu dźwigienki. Żeby wyłączyć kierunek, nie działała opcja popchnięcie kierunku w tą samą stronę - działała natomiast opcja wyłączenia załączonego kierunku albo poprzez skręt kierownicą, albo poprzez pchnięcie go w stronę przeciwną co czasem powodowało załączenie kierunku przeciwnego.
Tak jak mówię jest to kwestia przestudiowania menu i wyszukania / włączenia tej opcji w ustawieniach. W przeciągu tej godziny bardziej skupiłem się na właściwościach jezdnych niż szperaniu po menu - a propos dobra rozdzielczość, ktoś wie jaka ?
Co by na tym forum nie zrobić to i tak znajdą się ludzie tworzący wieczny OT.
Tworząc wątek "Giulia Fakty" też trzeba by kasować dziennie masę rzeczy, które wielu uznaje za ważne i podobno prawdziwe:)
Myślałem nad założeniem takiego wątku ale...
- auto już jest w sprzedaży, więc zaraz będzie normalnym bytem na forum
- jest już temat o danych, cennikach itp, więc tam powinni forumowicze wrzucać fakty
- jak widać w temacie o faktach nie ma ich prawie wcale i będę musiał przeszukać ten wątek, żeby do niego powrzucać wcześniej dodane a potrzebne dokumenty
Widzę, żałuję i nie zazdroszczę tej roboty, jednocześnie doceniam trud zapanowania nad tym wszystkim.
A tu nie ma.
https://www.youtube.com/watch?v=iheABtWp4VM
Witam w gronie szanownych pianobijców, teoretyków:)
Pojeździj po salonach innych marek i wtedy będzie z kim poprowadzić dyskusję...
- - - Updated - - -
Oni maja też zamiar poprawić Quadrifoglio:)
- - - Updated - - -
Temat zamykam co najmniej do końca dnia. Powód jest taki, że założyłem nowy wątek dotyczący zdjęć, filmów i testów Giulii. Osoby, które czytają tą wiadomość będą już wiedziały, gdzie na przyszłość wklejać takie rzeczy, żeby było je łatwiej znaleźć na forum. Gdyby ktoś miał konkretne treści do tego wątku, proszę pisać do mnie na PW
Temat otwieram ponownie.
Mam nadzieję, że wystarczająco dużo osób zobaczyło wątek do zdjęć itp.
Gulia pojawiła się wreszcie także w łódzkim Autotraperze https://www.facebook.com/pages/Autot...401052?fref=ts
Niestety póki co nie ma jeszcze jazd testowych.
Top Gear jak i Auto Moto mocno chwali Giulię, z tym, ze Auto Moto nie dostrzega faktu, że będą benzyny. Utyskuje nad tym, że poza QV są tylko dwa diesle do wyboru.
kolego, biały jest modny to lansują biały ale on nie sluży temu modelowi, jemu służą: czarny, granatowy i czerwony, ten ostatni z czarnymi felami.
Biały jest najtańszy, łatwy do oklejenia.
Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka
Puki co nikt nie dostrzega faktu, jak bardzo blisko lewej strony jest kierownica. No najmniej 5 a może nawet 10 cm zbyt blisko, przez co siedzi się na słupku bocznym a widoczność jest co najmniej dziwna. Gdyby to była mazda mx5 która ma prawo być aż tak ciasna, ale to jest jednak sedan i ten słupek zabiera część pola widzenia nawet na wprost. Zwróćcie na to uwagę.
A w którym miejscu?
Kończąc tekst Riegsinger napisał: "Skromna oferta. Nie licząc wersji QV (...) 2.2 diesel to jedyny silnik w ofercie".
Zatem stwierdził fakt, podając dalej, że jest jeden silnik o dwóch wariantach mocy.
A w podsumowaniu: "Naszym zdaniem. Giulia to więcej niż tylko sympatyczna alternatywa dla najważniejszych graczy w klasie średniej. Jest równie dobrym samochodem jak Audi A4 czy BMW 3 - z jednym zastrzeżeniem o mniejszej użyteczności tylnej części kabiny. Bardzo dobrze wypadają układy napędowy i jezdny. Szkoda, że nie można wybrać innej wersji silnikowej".
Fakt na teraz.
- - - Updated - - -
W teście QUATTRORUOTE 06/2016 jest grafika widoczności, i martwa strefa o której piszesz to wg. niej 12 stopni.
W teście Auto moto 8/2016 - Giulia 2.2 180 KM 450 Nm AT8 Super (za 215 600 zł, bazowa od 163 200 zł) - wyszło im m.in.:
0-100 km/h 7s
6,2 / 100 km ON i 838 km zasięgu przy 52 l pojemności baku.
Wersje testowe (w obu pismach) mają ogumienie Pirelli Cinturato P7 225/45 R18 91W (p) i 255/40 R18 95W (t)
Ciekawe jak w Waszych odczuciach wypadną hamulce, wg. wspominanych tu testów wyszło pomiędzy 38,5 a 41,5 m.
(jeśli moderator uzna, że miejsce na ten post jest w nowszym temacie, to proszę o ewentualne przeniesienie posta)
Witam wszystkich :)
Chyba jako jeden z pierwszych tutaj miałem dzisiaj okazje przejechać się Giulia :cool:
wersja 180hp wyposażenie jakieś podstawowe ale auto i tak zrobiło na mnie dobre wrazenie
nawet biorąc pod uwagę wczorajsza jazdę testowa 430i grancoupe w wersji individiual.
Ciezko się tak na świeżo odnieść do wszystkich kwestii poruszanych w tym wątku i ocenić każdy
szczegół ale tak na szybko:
1. Przykro było potem wsiadać spowrotem do swojej mazdy 6 my2014. Mazda to pod każdym względem dramat w stosunku do auta którym mogłem się przejechać. Chętnie bym się zamienił pomimo kiepskiego wyposażenia Testowanej Giulii :P
2. Nie zauważyłem żadnych zle spasowanych elementów karoserii jak ktoś tu opisywał i wrzucał zdjęcia.
generalnie pod tym względem absolutnie nie było się do czego przyczepić. Nie wiem co się stało autu którego zdjęcia ktoś tu wrzucał ale napewno to nie jest standard AR.
3. Ja porównuje to auto w szczególności do BMW 3/4 które aktualnie głownie rozważam i po tym co dzisiaj zobaczyłem nie miałbym oporów zamówić takiego auta. Ba, po względem designu zarówno na zewnątrz jak i w środku bardziej pasuje mi AR.
4. Jeżeli chodzi o prowadzenie to jest dobrze. W zasadzie to jest radocha z jazdy:) teraz widzę jaki zrobiłem błąd 2 lata temu decydując się na mazdę fwd.
5. Bardzo przypadły mi go gustu zegary i generalnie cała deska rozdzielcza. Wogole wnętrze sprawia wrażenie szytego na miarę co lubię.
6. Nie zgodzę się ze stwierdzeniem ze jest mało miejsca z tylu. Po ustawieniu fotela kierowcy pod siebie z tylu mam całkowita swobodę. Ale czy to dziwne przy rozstawie osi 2,8m? Ilośc miejsca porównywalna z moja mazda.
7. Bagażnik faktycznie mały. Porównywalny z 3 lub A4.
8. Wygląd zewnętrzny? Dla mnie jest wow. Auto jest masywne i napewno sprawia znacznie lepsze wrażenie niż na zdjęciach. Aż się boje jakie wrażenie musi robić QV.
9. Jako ze odbyłem jazdę próbna chyba mogę już skomentować cenę. Dla mnie jest bardzo rozsądnie skalkulowana. Auto jest jak najbardziej alternatywa dla niemieckiej trójcy za znacznie niższa cenę. Nawet biorąc pod uwagę ewentualne rabaty cena AR jest dalej lepsza przy porównywalnym wyposażaniu. Pytanie jakie będzie rabatowanie AR? Za to napewno nie należy tego auta porównywać do aut typu moja M6, która dla mnie jest wyłącznie przyrządem do jazdy zakupionym do przemieszczania się z a do b i nie daje ułamka tej radosci z jazdy która dzisiaj miałem podczas jazdy Giulia.
Przepraszam za ewentualny chaos informacyjny :P
Ja teraz czekam na pojawienie się wersji 2.0 280hp ponieważ diesla pod uwagę nie biorę wogole.
ciekaw jestem kolejnych opinii po jazdach testowych które pewnie lada moment się pojawia.