Veloce z dieslem 170 KM to nie Veloce. Gdyby to był diesel 300 KM, to jeszcze by można przymknąć oko. Tak się tylko ośmieszają.
Printable View
Niech sobie tam nawet będzie z dizlem to Veloce ale nie za taką chorą kasę. Nowy Focus ST czwartej generacji też jest dostępny prócz 2.3 ecoboosta 280KM w klekocie 2.0 190KM ale kosztuje prawie 15K zł mniej niż Giulietta Veloce, a w tej samej cenie co Giulietta z dizlem jest Focus z 2.3 280KM.
Nie wiem jakim cudem wylądowałeś kiedyś w Alfie, bo cechy które stawiasz na pierwszym miejscu nie są najważniejsze w tej marce. Rozumiem, ze wcześniej jeździłeś 166 ale ogólnie mało tam Alfy w Alfie, komfort i wygoda owszem ale szukanie takich wartości w kompakcie z góry było skazane na niepowodzenie. Nic dziwnego, że Giulietta Ci się nie podobała, wszak to chyba przeciwieństwo C4 :)
Wygoda w kompakcie jak najbardziej, a niby czemu nie? Komfort i wygoda to nie luksus. Nie oczekuję blichtru na miarę S-klasy czy Bentleya. Alfy są wygodne, przed 166 miałem 156 i nie narzekałem na wygodę. Giulietta też jest całkiem wygodna. Wiadomo, do C4 to niewiele wozów z segmentu pod tym względem podskoczy, ale jak sam piszesz Alfa nie jest od tego żeby być kanapowcem.
I dlaczego niby w 166 jest mało Alfy? Alfa ma całkiem ciekawą historię produkcji wozów z dzisiejszego segmentu E, tourerów czy GT. Podobnie jak busów, ciężarówek, terenówek.
Limuzyny nigdy nie były specjalnością Alfy, lepiej im wychodziły lekkie, mniejsze wozy niekonieczne z dużymi silnikami ale z dobrymi osiągami.
Alfa 166 , oparta technicznie na Lancii Kappie, to ciekawy i wygodny samochód ale 156 to zdecydowanie bardziej udana ALFA. Pocieszające jest to, że Giulia jest jeszcze lepsza i do tego z napędem na tył.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
A Giulietta to tylko Alfa w dodatku dostępna na rynku od niemal dekady :) Dlaczego Ford miałby być tańszy? Nierzetelne dane? Wchodzę na stronę i w konfiguratorze mam Focus ST z dizlem 190KM 109900zł, z 2.3 280KM 124100zł. Na stronie AR 123500zł za Giuliette 170KM. Na stronie Renaulta cena startowa za Megane 4 RS 280KM 124900zł, na stronie Hyundaia cena startowa za i30N 250KM 116400zł.
- - - Updated - - -
Skonfigurowałem sobie Focusa z pakietem wyposażenia ST3 (najwyższy) oraz dodatkowo audi B&O 136 850 PLN
To samo zrobiłem na stronie Renaulta dodałem pakiet CUP oraz dużą navi 8,7" z BOSE 135 400zł
Na stronie Alfy nie bardzo jest co w konfiguratorze dodać z rzeczy, które by mnie interesowały wiec zabrałem tylko BOSE wyszło 126.250 zł za auto obecne na rynku dekadę z silnikiem o 110KM słabszym.
Czy to aby nie klasyczny przypadek Prawdziwego Szkota? :D
https://yourlogicalfallacyis.com/pl/prawdziwy-szkot
Problem w tym, że cenę Forda podajesz z rabatem a Alfy nie. Mam nadzieję, że przez pomyłkę a nie by wprowadzać w błąd.
Zresztą jakby Alfa w cenniku była nawet droższa to i tak w porządku, marka wyżej pozycjonowana niż pospolity Ford czy Renault. Ze względu na stary model powinny być co najwyżej wyższe rabaty na Alfę i pewnie zresztą są takie w rzeczywistości.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk