Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Niech sobie tam nawet będzie z dizlem to Veloce ale nie za taką chorą kasę. Nowy Focus ST czwartej generacji też jest dostępny prócz 2.3 ecoboosta 280KM w klekocie 2.0 190KM ale kosztuje prawie 15K zł mniej niż Giulietta Veloce, a w tej samej cenie co Giulietta z dizlem jest Focus z 2.3 280KM.
Nie wiem jakim cudem wylądowałeś kiedyś w Alfie, bo cechy które stawiasz na pierwszym miejscu nie są najważniejsze w tej marce. Rozumiem, ze wcześniej jeździłeś 166 ale ogólnie mało tam Alfy w Alfie, komfort i wygoda owszem ale szukanie takich wartości w kompakcie z góry było skazane na niepowodzenie. Nic dziwnego, że Giulietta Ci się nie podobała, wszak to chyba przeciwieństwo C4![]()
Wygoda w kompakcie jak najbardziej, a niby czemu nie? Komfort i wygoda to nie luksus. Nie oczekuję blichtru na miarę S-klasy czy Bentleya. Alfy są wygodne, przed 166 miałem 156 i nie narzekałem na wygodę. Giulietta też jest całkiem wygodna. Wiadomo, do C4 to niewiele wozów z segmentu pod tym względem podskoczy, ale jak sam piszesz Alfa nie jest od tego żeby być kanapowcem.
I dlaczego niby w 166 jest mało Alfy? Alfa ma całkiem ciekawą historię produkcji wozów z dzisiejszego segmentu E, tourerów czy GT. Podobnie jak busów, ciężarówek, terenówek.
Limuzyny nigdy nie były specjalnością Alfy, lepiej im wychodziły lekkie, mniejsze wozy niekonieczne z dużymi silnikami ale z dobrymi osiągami.
Alfa 166 , oparta technicznie na Lancii Kappie, to ciekawy i wygodny samochód ale 156 to zdecydowanie bardziej udana ALFA. Pocieszające jest to, że Giulia jest jeszcze lepsza i do tego z napędem na tył.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
A Giulietta to tylko Alfa w dodatku dostępna na rynku od niemal dekadyDlaczego Ford miałby być tańszy? Nierzetelne dane? Wchodzę na stronę i w konfiguratorze mam Focus ST z dizlem 190KM 109900zł, z 2.3 280KM 124100zł. Na stronie AR 123500zł za Giuliette 170KM. Na stronie Renaulta cena startowa za Megane 4 RS 280KM 124900zł, na stronie Hyundaia cena startowa za i30N 250KM 116400zł.
- - - Updated - - -
Skonfigurowałem sobie Focusa z pakietem wyposażenia ST3 (najwyższy) oraz dodatkowo audi B&O 136 850 PLN
To samo zrobiłem na stronie Renaulta dodałem pakiet CUP oraz dużą navi 8,7" z BOSE 135 400zł
Na stronie Alfy nie bardzo jest co w konfiguratorze dodać z rzeczy, które by mnie interesowały wiec zabrałem tylko BOSE wyszło 126.250 zł za auto obecne na rynku dekadę z silnikiem o 110KM słabszym.
Czy to aby nie klasyczny przypadek Prawdziwego Szkota?
https://yourlogicalfallacyis.com/pl/prawdziwy-szkot
Problem w tym, że cenę Forda podajesz z rabatem a Alfy nie. Mam nadzieję, że przez pomyłkę a nie by wprowadzać w błąd.
Zresztą jakby Alfa w cenniku była nawet droższa to i tak w porządku, marka wyżej pozycjonowana niż pospolity Ford czy Renault. Ze względu na stary model powinny być co najwyżej wyższe rabaty na Alfę i pewnie zresztą są takie w rzeczywistości.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk