Odpala podobnie do mojej... tyle, że szybciej :-)
Silnik zimny czy ciepły?
Printable View
Odpala podobnie do mojej... tyle, że szybciej :-)
Silnik zimny czy ciepły?
koledzy dzis mialem pierwszy raz taki problem po postoju od 9 do 15 wsiadlem i odpalam auto i jak czasami mie sie zdarzy wskazowka temp. skoczyla na max wiec odpuscilem guzik startera i probowalem odpalic jeszcze raz.Alfa dlugo krecila ale odpalila przy czym puscila duzego bialego baka.Przestraszylem sie, ze nie odpali.Teraz odpalalem po postoju ok.4 godzinnym i odpalila bez problemu na dotyk.Pytanie dlaczego tak sie stalo i o czym moze to swiadczyc??Moge sie czegos obawiac??Bardzo prosze o sugestie.Pozdrawiam
Miałem tak dość często (zdarzało się to raz na 1-2 tygodnie). Dodatkowo podczas odpalania wskazówka od obrotomierza lub prędkościomierza podskakiwała, a oprócz temperatury 130*C pojawiały się błędy przekroczenia prędkości 240 km/h. Moim zdaniem odpowiedzialny jest za to zbyt duży spadek napięcia podczas odpalania lub jakieś zwarcie podczas odpalania.
Przeszło to całkowicie po wymianie alternatora w zeszłym tygodniu, odpala dużo ładniej. I teraz nie wiem, czy poprzedni alternator po prostu nie doładowywał mi akumulatora, miał zwarcie lub czy po prostu warsztat wreszcie porządnie naładował mi akumulator. Niemniej jednak po wymianie alternatora Alfa wyraźnie lepiej odpala. Zobaczymy co będzie za parę tygodni.
Dodatkowo, żeby nie było zbyt klarownie, jednocześnie przy wymianie alternatora wyrzuciłem klapy wirowe. Mój kolektor nie był jednak w złym stanie, nie miał w środku sadzy, nie przepuszczał nadmiernie. Więc to może nie mieć wpływu.
kurde altka robilem juz 2 razy.Za pierwszym razem wymiana mostka i regulatora, za drugim razem samego mostka.Od ostatniej naprawy minal jakis rok.Nie mam problemow z rozruchem ale z tym wskaznikiem temperatury juz od 3 lat mam takie jaja.Czasami kilka miesiecy nic, a pozniej co ktores odpalenie wskazowka leci na130*C i od razu opada na 0*C.Ktos pisal, ze moze to czujnik temp.cieczy ale wymienialem go z termostatem.A ten baily bak to moze byc cos groznego??
Ten biały bąk prawie zawsze się pojawia podczas trudnego odpalania, chyba @sdero kiedyś pisał, że to od źle spalonego paliwa podczas rozruchu.
Może jak wtedy co odpuściłeś ten przycisk coś się na chwilę poknociło, a teraz już się przepaliło. Zobacz rano jak Ci po nocy zagada.
zobacze ale dzis rano po nieodpalaniu od piątku odpalila od strzala
Moja też raz puściła takiego białego bąka przy odpalaniu, w lutym, rano przy temp. ok.0st., za szybo nacisnąłem start, zanim się świece nagrzały. Od tamtej pory sytuacja się nie powtórzyła.
ale ja zawsze czekam az przestana mrygac wszelkiego rodzaju kontrolki i wtedy odpalam.Na spokojnie wiec tego nie bire pod uwage, ze za wczesnie wcisnalem start
No właśnie dlatego nigdy takiego problemu nie miałeś, ale za to przerwałeś odpalanie i to mogło być powodem problemu z kolejnym odpaleniem.