W końcu ma najbardziej twarzowy avatar:)
Inna sprawa, że autoświat'em bym się nie sugerował. Mi jakieś 3 miesiące temu znalezienie łożyska zajęło 2 dni i zmieściłem się w 350 zł. Teraz z tego co widzę jest jeszcze łatwiej.
Printable View
Lubie to zaklinanie rzeczywistości przez miłośników Alfy Romeo. Prawda jest taka, że od początku roku do końca maja z piastami były problemy. Od lutego nigdzie w hurtowniach nie było tych łożysk. Trochę piast w pewnym momencie rzucił Tomek. Ale przez kwiecień i maj łożyska były NIEDOSTĘPNE. Jeśli znalazłeś łożysko w 2 dni to albo miałeś je od Tomka, albo jakiś inny szczęśliwy zbieg okoliczności. Nie bez powodu ten wątek ma ponad 20 stron, ludzie szukali i nie znaleźli tych łożysk. Co gorsze – w którymś momencie nawet ASO wyprzedało łożyska po ~1000 zł.
Jak byś sobie sprawdził z kiedy jest skan z tego "pisma motoryzacyjnego", to zaoszczędził byś trochę czasu na pisanie niepotrzebnego posta... Wydanie jest z czerwca a od co najmniej kilku tygodni jest dość duży wybór i to w niższych cenach. Któryś pismak coś gdzieś usłyszał i nie sprawdzając stan obecny umieścił sensacyjny artykuł w "opiniotwórczej" gazetce. Poza tym ja zawsze staram się być obiektywny i nie nazwał bym się miłośnikiem. Użytkownik owszem ale nie optymista/fantasta uważający te auta za bóstwa.
Łożyska były dostępne prawie cały czas (np TomekKRK, Akuki, Tanifiat na allegro lub Ebay.de) ale ludziom cena nie odpowiadała (około 550-650 zł) lub słabo szukali. Ja kupiłem akurat poprzez sklep kolegi w owym czasie, kiedy było z nimi cienko albo właśnie były zbyt drogie.
Ciekawe rzeczy opowiadasz... Szkoda wobec tego, że z Tobą się nie kontaktowałem to byś mi jakieś wyczarował?
Ja sam 2 (słownie: dwa) miesiące szukałem bezskutecznie łożyska (od największych polskich hurtowni po te mniejsze, dwa razy dzwoniłem do wspomnianego tutaj Tomka), również w DE i GB. W GB znalazłem jakieś sztuki SKF, ale w takich kwotach, że nie chciało mi się przeliczać na złotówki. Łożyska tak naprawdę pojawiły się dopiero 2 tygodnie temu i są to najtańsze zamienniki, na które mało kto by się obejrzał, gdyby były dostępne SNR, FAG czy SKF.
Po prostu miałeś szczęście.
Ja już też miałem brać od Tomka ale udało się kupić mimo stanów zerowych w większości hurtowni. Na Ebay'u niemieckim też miałem możliwość kupić ale wychodziło jakieś 450 z przesyłką. Ten temat czytałem wtedy kilka razy i nawet dzwoniłem osobiście do użytkownika Akuki, który miał je za około 600 zł z przesyłką. Owszem nie było lekko ale to już przeszłość. Natomiast chodzi mi głównie o odgrzanie kotleta przez 'dziennikarza" AŚ. Jak było dużo trudniej o tą część, nikt nic nie pisał. Ostatnio jest lepiej i taniej to artykuł się pojawił...:)
Hmn. 2 miesiące piast nie było NIGDZIE w Polsce poza ASO za 1000 zł (tam też się w końcu skończyły). Piastę kupiłeś pewnie w lutym (akuki wspominał w pierwszych dniach marca, że została mu ostatnia piasta za grube pieniądze, potem jeszcze parę dni później przez chwile Tomek miał kilka piast). Piasty pojawiły się z powrotem w tym tygodniu (Optimale, pierwsze info było o piastach jest z 30.05 i dopiero w czerwcu faktycznie się pojawiły dostępne). Czyli znów się mylisz z tymi "kilkoma tygodniami". Naprawdę daruj sobie to naginanie rzeczywistości, bo fakt jest taki, że był problem większy niż w zeszłym roku ze sprężynami tylnymi (bo sprężyny można było kupić za 700zł w ASO bez problemu, braki były w zamiennikach za 100-200 zł).
Może jednak na lepiej wiem, kiedy kupiłem piastę i ile sztuk potem jeszcze było dostępnych...? Łożyska wymieniałem na przełomie marca i kwietnia (dokładnie musiał bym poszukać kiedy ale faktura jest już z kwietnia) i wtedy też rozmawiałem telefonicznie z allegrowiczem Akuki. Po tym, jak zamówiłem w dwóch miejscach okazało się, że doszło jeszcze łożysko SNR za około 420 zł. To drugie kupił jakiś Słowak (dużo części w moim mieście kupują z racji lepszego zaopatrzenia, kursu Euro i niewielkiej odległości). Obecnie SNR jest w cenniku za około 360 zł ale jest adnotacja, że dostawa do 72 godzin. Ponad 2-3 tygodnie temu szukając łożyska klimatyzatora widziałem już łożyska MAxgear (aukcja była na pierwszej stronie z motoryzacją na allegro w kolumnach bardziej wyróżnionych) poniżej 400 zł więc nie pisz mi, że ich nie było.
Owszem jest to żenująca sytuacja, że człowiek musiał się posuwać do szukania wszelkimi sposobami i ceny były zaporowe ale to się zaczęło już dość dawno i mogli wtedy interweniować (w sumie dobry temat na program w TV bo przecież policja ma około 100 alf..) i pisać artykuły a nie dopiero teraz.
Nie było łożysk - był problem.
Są łożyska - :D .