Lubie to zaklinanie rzeczywistości przez miłośników Alfy Romeo. Prawda jest taka, że od początku roku do końca maja z piastami były problemy. Od lutego nigdzie w hurtowniach nie było tych łożysk. Trochę piast w pewnym momencie rzucił Tomek. Ale przez kwiecień i maj łożyska były NIEDOSTĘPNE. Jeśli znalazłeś łożysko w 2 dni to albo miałeś je od Tomka, albo jakiś inny szczęśliwy zbieg okoliczności. Nie bez powodu ten wątek ma ponad 20 stron, ludzie szukali i nie znaleźli tych łożysk. Co gorsze – w którymś momencie nawet ASO wyprzedało łożyska po ~1000 zł.
Jak byś sobie sprawdził z kiedy jest skan z tego "pisma motoryzacyjnego", to zaoszczędził byś trochę czasu na pisanie niepotrzebnego posta... Wydanie jest z czerwca a od co najmniej kilku tygodni jest dość duży wybór i to w niższych cenach. Któryś pismak coś gdzieś usłyszał i nie sprawdzając stan obecny umieścił sensacyjny artykuł w "opiniotwórczej" gazetce. Poza tym ja zawsze staram się być obiektywny i nie nazwał bym się miłośnikiem. Użytkownik owszem ale nie optymista/fantasta uważający te auta za bóstwa.
Łożyska były dostępne prawie cały czas (np TomekKRK, Akuki, Tanifiat na allegro lub Ebay.de) ale ludziom cena nie odpowiadała (około 550-650 zł) lub słabo szukali. Ja kupiłem akurat poprzez sklep kolegi w owym czasie, kiedy było z nimi cienko albo właśnie były zbyt drogie.
Ostatnio edytowane przez Belfer ; 06-06-2014 o 14:13
Ciekawe rzeczy opowiadasz... Szkoda wobec tego, że z Tobą się nie kontaktowałem to byś mi jakieś wyczarował?
Ja sam 2 (słownie: dwa) miesiące szukałem bezskutecznie łożyska (od największych polskich hurtowni po te mniejsze, dwa razy dzwoniłem do wspomnianego tutaj Tomka), również w DE i GB. W GB znalazłem jakieś sztuki SKF, ale w takich kwotach, że nie chciało mi się przeliczać na złotówki. Łożyska tak naprawdę pojawiły się dopiero 2 tygodnie temu i są to najtańsze zamienniki, na które mało kto by się obejrzał, gdyby były dostępne SNR, FAG czy SKF.
Po prostu miałeś szczęście.
Ostatnio edytowane przez magil ; 06-06-2014 o 14:22
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Ja już też miałem brać od Tomka ale udało się kupić mimo stanów zerowych w większości hurtowni. Na Ebay'u niemieckim też miałem możliwość kupić ale wychodziło jakieś 450 z przesyłką. Ten temat czytałem wtedy kilka razy i nawet dzwoniłem osobiście do użytkownika Akuki, który miał je za około 600 zł z przesyłką. Owszem nie było lekko ale to już przeszłość. Natomiast chodzi mi głównie o odgrzanie kotleta przez 'dziennikarza" AŚ. Jak było dużo trudniej o tą część, nikt nic nie pisał. Ostatnio jest lepiej i taniej to artykuł się pojawił...![]()
Hmn. 2 miesiące piast nie było NIGDZIE w Polsce poza ASO za 1000 zł (tam też się w końcu skończyły). Piastę kupiłeś pewnie w lutym (akuki wspominał w pierwszych dniach marca, że została mu ostatnia piasta za grube pieniądze, potem jeszcze parę dni później przez chwile Tomek miał kilka piast). Piasty pojawiły się z powrotem w tym tygodniu (Optimale, pierwsze info było o piastach jest z 30.05 i dopiero w czerwcu faktycznie się pojawiły dostępne). Czyli znów się mylisz z tymi "kilkoma tygodniami". Naprawdę daruj sobie to naginanie rzeczywistości, bo fakt jest taki, że był problem większy niż w zeszłym roku ze sprężynami tylnymi (bo sprężyny można było kupić za 700zł w ASO bez problemu, braki były w zamiennikach za 100-200 zł).
Ostatnio edytowane przez jahu ; 06-06-2014 o 15:07
Może jednak na lepiej wiem, kiedy kupiłem piastę i ile sztuk potem jeszcze było dostępnych...? Łożyska wymieniałem na przełomie marca i kwietnia (dokładnie musiał bym poszukać kiedy ale faktura jest już z kwietnia) i wtedy też rozmawiałem telefonicznie z allegrowiczem Akuki. Po tym, jak zamówiłem w dwóch miejscach okazało się, że doszło jeszcze łożysko SNR za około 420 zł. To drugie kupił jakiś Słowak (dużo części w moim mieście kupują z racji lepszego zaopatrzenia, kursu Euro i niewielkiej odległości). Obecnie SNR jest w cenniku za około 360 zł ale jest adnotacja, że dostawa do 72 godzin. Ponad 2-3 tygodnie temu szukając łożyska klimatyzatora widziałem już łożyska MAxgear (aukcja była na pierwszej stronie z motoryzacją na allegro w kolumnach bardziej wyróżnionych) poniżej 400 zł więc nie pisz mi, że ich nie było.
Owszem jest to żenująca sytuacja, że człowiek musiał się posuwać do szukania wszelkimi sposobami i ceny były zaporowe ale to się zaczęło już dość dawno i mogli wtedy interweniować (w sumie dobry temat na program w TV bo przecież policja ma około 100 alf..) i pisać artykuły a nie dopiero teraz.
Nie było łożysk - był problem.
Są łożyska -.
-------
Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".
W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą![]()
proszę dzwonić 792 465-368