Można łatwo sprawdzić porównując ciś. powietrza wymagane i dostarczane do silnika, przed i po wymianie czujnika.Jeżeli pomimo wychylenia wskazówki na wolnych obrotach, ciś. powietrza jest prawidłowe to wymiana czujnika nie wpłynie na pracę silnika.
Printable View
Można łatwo sprawdzić porównując ciś. powietrza wymagane i dostarczane do silnika, przed i po wymianie czujnika.Jeżeli pomimo wychylenia wskazówki na wolnych obrotach, ciś. powietrza jest prawidłowe to wymiana czujnika nie wpłynie na pracę silnika.
U mnie również wskazówka jest wychylona o 0.2, po przeczyszczeniu jest trochę niżej ( a może tylko tak mi się wydaje ) i mam w związku z tym pytanie. Auto podczas spokojnego rozpędzania (tak do 50 - 60% wciśnięcia pedału) szczególnie z 2 na 3 ci bieg przy obrotach ~ 2800 jest wyczuwalne szarpnięcie, tak jak by auto na moment dostawało kopa a wskazówka doładowania momentalnie spada o 2 kreski. Czy przyczyną może być ten czujnik ? Wziąłem używkę ale jest to samo a nawet jeszcze bardziej się wychyla, chyba nie zaryzykuję drugi raz kupna używki chyba że tej 845. Ma ktoś może takiego chińczyka ? http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-...929906730.html
Nie sądzę, aby ten czujnik był tego powodem. Spróbuj wyk. próbną jazdę z pełną zaślepką EGR - często on jest powodem szarpań.
To mnie zadziwiłeś :eek: Też mam usunięte klapy, zaślepiony i wyłączony przez kompa egr, niestety poza wiedzą że te modyfikacje są wykonane nie wiem w jaki sposób to było robione, czy egr ma zaślepkę w ogóle, czy jest cała czy częściowa i sposób usunięcia klap z kolektora też jest wielką niewiadomą (a gdzieś się natknąłem, że takie objawy mogą się pojawiać właśnie po wywaleni klap) Wniosek taki, że trzeba jeździć z butem w podłodze ;) Najpierw to muszę się zająć nieszczelnościami i sprawdzić obejmy, zaciski bo okropnie zasyfione miałem przy wlewie oleju, drugie upocone miejsce zauważyłem przy czyszczeniu czujnika doładowania, nie mam pojęcia z kąd to i co to. Tutaj są zdjęcia: http://tufotki.pl/9RzBc
Cieknie z odmy. Możesz zniwelować pocenie się w tych miejscach jeśli zmienisz fabryczne opaski na zwykłe metalowe skręcane.
Moim zdaniem problem z czkawką nie łączy się z klapami. Przed usunięciem klapek i wyłączeniem EGR było tak samo.
Zapomniałem wcześniej dodać, że overboost również wymieniłem.
Pisałeś wcześniej, że po włożeniu używki wskazówka zachowuje się normalnie. U mnie po założeniu sprawnego czujnika wskazówka pokazuje teraz prawidłowo, wcześniejszy czujnik był jednak niesprawny. Pytałem też mechanika o ten czujnik i mówił, że najczęściej, poza czujnikiem, trzeba wymienić wężyki od overboosta i powinno być ok, ale to jego teoria. U mnie wymina czujnika załatwiła temat, a też mam usunięte klapy, EGR Off i chip.
Czujnik ciśnienia doładowania i jego wskazanie nie ma wpływu na opisaną tu czkawkę (chip również, wgrywałem kiedyś w celach testowych wszystkie mapy jakie mam - z działającym EGR, z chipem i bez chipa). Założyłem używkę po to, żeby wskazówka grzecznie wracała na 0 :)
Wszystkie przewody podciśnieniowe również wymieniłem. Nie wiem czy winy za to nie może ponosić gruszka sterująca zmienną geometrią turbosprężarki :confused:
...hmmm wymieniłem czujnik doładowania turbiny wskazówka jest na 0 czyli działa(tak to była troszę wyżej) w błędach mi pokazało ten egr również...czy to przez to może nie oddpalać samochód???(tzn czasami odpali, ale dając gazu nic nie reaguje ) :( pomóżcie
Jak już wielu pisało w innych wątkach, można się nawymieniać, naczyścić różnych elementów a szarpnięcie i tak w okolicach 2500-2800obr jest. U mnie (i u wielu innych) dopiero indywidualne (nie piszę o wgrywaniu jakiś gotowców) strojenie komputera na hamowni podczas tunningu znacznie zredukowało ten efekt.