Zaślepiony zaślepką z otworami (oryginalne oferowane w ASO są tylko z otworami)- jeśli jest pełna nie spełnia tej roli - chyba to oczywiste?
Printable View
Zaślepiony zaślepką z otworami (oryginalne oferowane w ASO są tylko z otworami)- jeśli jest pełna nie spełnia tej roli - chyba to oczywiste?
Czy wasze EGRy posiadają zaślepkę z otworami pomiędzy elektomagnesem a zaworem? Mój taką ma i się zastanawiam czy to dobrze.Wygląda na dobrze spasowaną posiada wycięcia na 4 śróbki które skręcają to wszystko w całość.
mnie cinek z gliwic wytlumaczyl ze czesciowe zaslepienie nic nie daje , tylko calkowice + wywalenie EGR z kompa , wtedy sa efekty i dolot sie nie syfi przy okazji ...
ponawiam pytanie odnośnie budowy zaworu EGR. Czy znajduję się w nim metalowa zaślepka/podkładka, konkretnie w miejscu skręcenia z elektromagnesem?
Ja widziałem takie coś w egr od vectry (pasujące do naszych alf). W 16v ja to wyrzuciłem. Prawdopodobnie przez to nie będzie do końca zamknięty/otwarty.
Ja już tak jeżdzę 4,5 roku i teraz nie wiem czy to wyrzucić. Sam tego nie zakładałem,a auto było sprowadzone więc ktoś we Włoszech musial się bawić.
Nie wiem jak w 8v bo nie widziałem jak zawór jest zbudowany ale tak w 16v powodowało by to nie otwieranie się do końca. Wyciągnij zobacz czy będzie jakaś różnica w osiągach.
U mnie ta podkładka/zaślepka z całą pewnością jest metalowa.
No ja też widziałem z metalową.
bo sa metalowe i takie bardziej miekkie zalezy co kto kupi i zalozy , na allegro tego pelno od 7-10zł a nawet 30 zł za sztuke
dobrze wiedziec ze podkladka szkodzi , testowales to ?
Witam
koledzy mam pytanie odnośnie zaślepienia EGR w mojej 147 silnik wersja 74KW/101km euro4 mam zaślepić całkowicie jak to zrobiłem w mojej lybrze JTD 115km czy częściowo jak w opisanych mjetach? Pozdrawiam
A masz mjeta?
Szybkie pytanie, czy zaślepienie zaworu egr wpływa na kulture pracy silnika (poprawa lub pogorszenie)?
Tak - po całkowitym zaslepieniu silnik pracuje bardziej twardo
potwierdzam
gwałtowniej reaguje na gaz
Maciek-156 nie mam mjeta tylko nowszy model 8v 74kw z euro 4 2005r przed FL a nie 8V 85kw jak w mojej Lancii Lybrze.
To przeczytaj pierwszy wpis w tym wątku - jest link do poradnika
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob..._poradnik.html
W zaworach montowanych na 3 śruby (8V) jest tam oryginalnie gruba metalowa podkładka.
http://allegro.pl/zawor-egr-fiat-alf...884911903.html
W zaworach montowanych na 4 śruby (16V) fabrycznie nie ma tej podkładki.
http://allegro.pl/zawor-egr-alfa-rom...889693693.html
Co widać nawet na zdjęciach nowych EGR np. w sieci.
Tak tylko się upewniam, bo z pierwszego posta zniknął obrazek dla 8v 115hp
w 8V zaślepiamy tutaj?
Załącznik 83189
Jutro wymieniam termostat więc przy okazji wyczyściłbym też EGR i zaślepił :)
krótkie pytanie bo się trochę pogubiłem 1.9 v8 105 Załącznik 83352w obydwu miejscach zaślepiam czy tylko w jednym Załącznik 83354 2 blaszki jedna jakieś uszczelki gumowe ?
wystarczy w jednym, najlepiej przy kolektorze ssącym, ale jak są dwie to też nic nie eksploduje ;)
uszczelnić można nawet sylikonem
krótka i fachowa odpowiedz dzięki
Koledzy a w AR 159 1.9 JTDm 8V jeżeli mam zepsuty zawór- wyświetla mi silniczek na desce to mogę to na razie zostawić. Czy jakoś wpływa na sinik? Auto śmiga bez zarzutów:)
Jak wyswietla błąd to wpływa na silnik (jak tylko stnął od sadzy to spalisz elektromagnes) - co nie możesz go wyczyscić i zaslepic
gdzieś na forum podobnież jest schemat i wymiary zaślepki EGR, ale szukam i szukam i znaleźć nie mogę. Chciałbym ją zrobić sam bo mam kawałek blachy i taką możliwość. Mógł by mi ktoś podrzucić linka do tego? Konkretnie chodzi o silnik 1.9 8v 115 KM
to nie możesz odrysować sobie od zaworu?
teoretycznie mogę, ale w praktyce łatwiej by mi było to zrobić jak bym miał wymiary, bo nie mam w tej chwili zbytnio warunków do rozbierania tego (mieszkanie w bloku, padający deszcz itd)
Jezeli w 2.4 jtd 136km jest taka sama jak w 1.9 115 km to ci moge zwymiarowac bo lezy w domu...
tak to jest chyba ta sama. Był bym wdzięczny jeśli mógł byś to zrobić
- - - Updated - - -
właśnie przed chwilą znalazłem także nie musisz już mierzyć
Załącznik 84697
Kolego Maciek-156 ale jeżeli autko chodzi sprawnie, nie muli tylko się świeci silniczek to co może się stać?
Jak się świeci silniczek od awarii zaworu EGR to nic się nie stanie ale jak zacznie lać wtryskiwacz to już nie będziesz miał dodatkowego komunikatu i tłok np. moze się wypalić. Jazda ze świecąca marchewką zawsze niesie niebezpieczeństwo uszkodzenia silnika. Wracając do zaworu EGR to u ciebie mógł się tylko zablokować sadzą i się nie otwiera, jak bedziesz tak jeździł dalej to spalisz elektromagnes i koszta naprawy wzrosną, bo zamiast prostego czyszczenia będzie kosztowna wymiana.
słuchajcie, będe się brał za mój egr. czyszczenie, ew. zaślepienie jeśli nie jest zaślepiony itd. FES pokazuje mi błąd P0404-EGR który wraca po skasowaniu. Przeprowadziłem małą diagnostykę egr fesem. Logi w załączniku.
I tu mam pytanie, czy patrząc na to wszystko można stwierdzić czy egr jest zaślepiony czy nie? Czy elektrozawór poprawnie pracuje?
Pewnie zaslepiony całkowicie - stąd błąd - nie wpływa na pracę silnika
czy na prawdę tak ciężko otworzyć maskę, poluzować kilka śrubek i zobaczyć czy jest zaślepka??