Zamówiona już od Michała ;)
Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Zamówiona już od Michała ;)
Do wszystkich gms'ów ta sama ramka podchodzi? Ja dalej szukam anemicznie;) jakiegoś radia fajnego bez napędu cd i jeśli bym wybrał gms to byłby to 6321 i stąd pytanie bo chyba nie wiele osób to radio wybiera. Chyba, że macie jakieś info o nowszym gms bez napędu lub inne radio polecane biorąc pod uwagę moją wytyczną główną?
Tak czytam i czytam i chyba wychodzi, że ten GMS 6321 to najlepszy wybór jak ktoś nie oczekuje wodotrysków przy tej cenie. Jak jest mapami ? Jest osobny slot na kartę tylko pod mapy ? I czy piracik Automapy będzie działał ? :D
Panowie czy do tego gms 6321 jest adapter zeby działały przyciski z kiery??
No i jak się ma ten wyświetlacz na zegarach?? Bedzie na nim też pokazywało to co przy ori radiu jak założę adapter??
W ostatnim czasie faktycznie większe zainteresowanie tym radiem ale śledząc ten wątek od początku to z reguły ludzie wybierali modele z napędem. Interesuje mnie jak sprawuje się w nim radio czy został poprawiony moduł radia tak jak w tych już nowszych modelach z napędem, czy w praktyce nie gubi stacji i jaki jest zasięg stacji, może trzeba dalej stosować końcówkę na antenę z możliwością podpięcia stałego 12 na antenę? Inna sprawa to czy ze wzrostem prędkości radio zwiększy samo głośność?
Co do GMS Smart to radyjko jest super za tą kasę ale ma bardzo słaby tuner radiowy. Slaby czyli ściaganie stacji radiowych w skali 1-5 oceniam na 2. RMF i ZETki w Chojnicach nie da sie słuchac gdzie w moim poprzednim radiu JVC za 200pln grało bez problemu...
Siedzi nowe oprogramowanie i dużo przyjemniej to wygląda :)
Załącznik 196280
Panowie ktoś ma linka do adaptera zeby podłączyć sterowanie z kiery do GMS 6321??
GMS 6321 ma wbudowany moduł GPS, więc żadnej dodatkowej anteny nie potrzeba ? Mam obecnie standardowe radyjko w aucie.
W zestawie masz antenę GPS.
Tutaj macie wykaz co ma radio w zależności od modelu:Załącznik 196334
jakie są możliwości programowania takiej stacji?
Do tysiaka chyba nic nie znajdzie się prócz GMS 6321 oraz Kruger Matz. Ja jeszcze się zastanawiam czy nie lepiej trochę dołożyć do radia i zainwestować w najwyższy model gms 6751 luxury hdmi/mhl ze względu na jego możliwości a głownie o możliwości mirror linka czyli obraz z tel. Do tego cyfrowy dekoder radiowy (na przyszłość).
Ewentualnie Pioneer SPH-DA120 USB DVD HDMI Android na którego korzyść przemawia lepsza jakość dźwięku, radia(tez cyfrowe), nawigacji co prawda nie ma ale ma mirrorlinka a nawi i wszystkie potrzebne dla mnie aplikacje mam na smartfonie. Podobna cena do tego najwyższego GMS ale wciąż o wiele tańsze rozwiązanie od np parrota.
Inny pomysł to radio gms6321 + moduł wifi mirrorlink tylko on kosztuje od 400zł do 500ponad w zależności od marki. Generalnie mirror link daje świetne możliwości wykorzystanie smartfona w samochodzie bez kupowania zbędnych bajerów w samym radiu.
Widziałem juz mirrior link w innych nawigacjach, ogólnie jest to straszna lipa. Lepiej kupić już jakiegoś chińczyka z androidem na pokładzie + wifi i wtedy możliwości takiego radia są nieskończone. Yanosik / Navi / Spotify co tylko chcesz. A jesli chcesz mieć tylko podstawowe opcje jak radio,dvd, BT z możliwością strumieniowania muzyki po BT to taki GMS będzie jak ulał dla Ciebie.
Dlaczego lipa, napisz coś więcej np jakie radio z czym było połączone itd? Chinczyki mają kilka wad, nie grają za bardzo lubią się zwieszac, nie wiadomo jak serwis gwarancyjny funkcjonuje.
Chociaż gms to też chińczyk ale już troszkę lepsza jakość, odnoszę się do tych noname
Navi Eonon, cofam to co napisałem bo teraz znalazłem filmiki z tym Mirrior linkiem na GMS, chodzi to płynnie, okej, Ale... cała dodatkowa funkcjonalność radia polega na podłączeniu telefonu, więc telefon masz cały czas zajęty tak naprawdę. Możesz poszukać jeszcze używanych navi Pioneer np. Kolega z pracy właśnie za 600zł wyrwał taką navi od pionieera z androidem na pokładzie i wygląda i gra bardzo fajnie :)
A po co korzystać z telefonu w aucie ;-) jak nie można :-P
Ale poważnie to ja czytałem że ciężko sparowac by wykorzystać mirrorlinka ale to uzależnione od głównie tel. Mój działa dość fajnie np jak podlaczam z telewizorem więc działa. Generalnie muszę się dobrze zastanowić nad tymi modelami, tak mam jak coś szukam pod siebie :-)
Przy okazji zapytam czy kamera cofania montowana w lampce tablicy rejestracji jest otwierana by móc wymienić żarówkę? Pytam bo z tyłu mam ledy i jeśli nie da się otworzyć to chyba trzeba by wrócić do zwykłych żarówek by nie mieć różnicy w kolorze.
Lub inna kamera w innym miejscu...
W innym miejscu to w ramce tablicy rejestracyjnej, są takie kamery ale jest trochę problem z wygięciem, lub wiercona w zderzaku ale to chyba najgorsza opcja. Najlepsza się wydaje ta w miejscu lampki oświetlenia tablicy rej. Nie rzuca się w oczy, można bez problemu wymienić żarówkę na jaką się chce.
Wszystko zależy co to za radio a zwłaszcza jakie ma parametry i podzespoły. Ludzie tutaj co by nie kupili to raczej chwalą zmianę z ori radia na inne także na chinczyki. Tylko są lepsze i gorsze chinczyki. Bardziej stabilne, mniej itd. Ja aż takim znawcą nie jestem ale np gms ma wzmacniacz mosfet i przetwornik 36bitowy to już dobrze, w markowych radiach są podobne podzespoły które wpływają na dźwięk. Inna sprawa czy to co napisane to faktycznie prawda. Trzeba by testować albo pytać co siedzą w tym.
- - - Updated - - -
Taka lampka z kamerą daje tyle samo światła co zwykła lampka czy jednak trochę mniej z racji mniejszego "otworu" świecenia? W tablicy rejestracyjnej mi także nie widzi się a zwłaszcza, że bardziej rzuca się w oczy i kusi "lepkie rączki". Jeszcze może by zamontować w uchwycie haka który mam odpięty i jest nieużywany, na pewno byłoby mało widoczne ale jest niżej i głębiej niż w przypadku kamery przy lampce to czy aby nie byłoby jakiś przekłamań odległości, zderzak wystaje bardziej.
Zakładaj śmiało w miejsce lampki. Trochę obniżysz tablicę rej. także wystająca kamerka z lampki zgra się z czarną ramką tablicy rejestracyjnej i z zewnątrz ciężko to zauważyć. Jeżeli chodzi o oświetlenie tablicy rej. ja u siebie wstawiłem dwie żarówki LED i trudno zauważyć różnicę w oświetleniu pomimo tego mniejszego otworu. Ale przyznam się, że również miałem podobne obawy. Myślałem aby zamontować jedną żarówkę mocniejszą, ale obeszło się bez tego :)
Ja również zamontowałam kamerę w lampce. Jest tylko jeden problem. Kamera nie ma podczerwieni i w nocy mało co widać....
To samo ostatnio usłyszałem na spocie w Rzeszowie od chłopaków. Mówili także, że jest przebłysk światła od oświetlenia rejestracji w nocy co pogarsza też widok. Gdyby zamontować zamiast żarówki cofania led cree to może by pomogło w nocy. Na innym forum doczytałem, że pomaga cofanie na hamulcu bo zawsze dodatkowo stop świeci.
A są w ogóle takie kamery z podczerwienią montowane w lampce tab. rej?
Nie ma kamer z podczerwienia w lampce czy ramce z prostej przyczyny - gabaryty...
Kamera z podczerwienia musi być większa.