2026pln...? No nieźle.... Ja kupiłem klocki 200pln, tarcze OE 400pln i niecałe 200pln wymiana z płynem hamulcowym u znajomego...
Wysłane z mojego SM-T813 przy użyciu Tapatalka
Printable View
2026pln...? No nieźle.... Ja kupiłem klocki 200pln, tarcze OE 400pln i niecałe 200pln wymiana z płynem hamulcowym u znajomego...
Wysłane z mojego SM-T813 przy użyciu Tapatalka
Ja mam w mojej Brembo xtra 330 mm , dałem 610 zł + klocki oe 200 zł ,
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
cześć, wiem że na forum już sporo napisane w temacie ale w różnych miejscach i w rozległym przedziale czasowym a opinie i ceny się zmieniają. Potrzebuję klocki (przód) do Giulietty 1,4 170 KM Brembo 330. Co polecacie? fajnie by było nie wydawać więcej niż około 300 PLN. Widzę opcje takie:
1) klocki OE 77366389 na all.. za około 300 zł
w sklepie polecili mi
2) BREMBO XTRA 300 zł
3) BLACK DIAMOND FAST ROAD 320 zł
Jazda raczej po mieście bez większych fantazji.
Jaka jest Wasza opinia? może coś innego polecacie?
Bierz oe. Przynajmniej nie będą piszczeć i pylić. Wcześniej miałem też ate ceramic i też były git ale pogięły się tarcze ate i zmieniłem cały zestaw na oe i jak na razie git.
Klocki OE lub EBC Green Stuff, żadnych innych do tarcz 330 nie polecm a przerobiłem już z 5 kpl wszystkich wiodących producentów [emoji3]
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Szukaj też od innych modeli alf z dużym brembo. Klocki oe będą różnych producentów, Ferodo, Galfer. Ja kupiłem też za ok 200zł.
Cześć,
ja również przymierzam się do wymiany tarcz. Mam Giuliette 1.4TB 120KM. Przeglądając portale trafiłem na dwie grubości tarcz (zarówno na przód i tył). Głównie zastanawiam się nad tarczami TRW i tu np mamy grubość tarczy przód 26mm lub 28mm (również TRW), tak samo z tyłem, mamy grubość 10mm i 12mm... w jednym i drugim przypadku tarcze można zjechać tak samo - max o 2mm. Które mam wybrać? Od czego to zależy?
Mam podobny problem w 1.6 jtdm 105 km.
Wczoraj zacząłem szukać zestawu na prżód i w producentach jak ate trw czy bosch można spoktać dość różne konfiguracje.
Boscha mi odradzano, ponoć potrafią piszczeć :P W sklepie po VINie dobrali mi te cieńsze tarcze.
Przymierzam się do wymiany amortyzatorów, przy jakich przebiegach wymienialiście tył/przód w Julce i na jakie? Myślałem nad Kayabą, ktoś z Was wymieniał na takie i mógłby podzielić się opinią?
Mam Julkę z 2012. Przebieg 77.000. Nie wymieniałem. Póki co są ok. Ale fakt, że jeździ nią 1 osoba, bez bagaży. W porywach 2 osoby/raz na tydzień.
Przy 80 tyś amorki wymieniać rzadko się spotyka zależy jak auto użytkowane.
Jaki olej do automatów lejecie :)
Mam świeżą Giulettę po zakupie ze skrzynią TCT. Czasami zauważalnie szarpie podczas przyspieszania, gdy odpuszczam gaz na chwilę i wdepnę ponownie, to potrafi pomyśleć z dobre 2-3 sekundy zanim zareaguje przyspieszaniem i wtedy dość często mocno potrafi szarpnąć. Dość niekorzystna sytuacja, zwłaszcza podczas wyprzedzania.
Ponoć jedną z przyczyn mogą być albo wyrobione sprzęgła albo brak płynu hydraulicznego do tej skrzyni. Chcę sprawdzić najpierw ten płyn. Więc jaki płyn najlepiej zakupić?
Co polecacie z tarcz i klocków na przód? Wersja z zaciskiem ATE 305mm. 1.4T 170KM.
Jak chcesz mieć spokój od piszczenia i pogiętych tarcz to wkładaj OE. Przerabiałem temat.
Cześć wszystkim! W przyszły weekend planuję wymianę tarcz i klocków w swojej Julce (pakiet sportowy - tarcze 330). Zależałoby mi na komplecie OE tylko że... nie jestem pewien co Szanowni Koledzy Forumowicze mają na myśli pod tym pojęciem :D.
Po zaczerpnięciu informacji w znanej wyszukiwarce dowiedziałem się że: OE (.ang Original Equipment) - oznacza część oryginalną sprzedawaną z logo producenta samochodu; zwykle dostępną w ASO, lecz pojawiającą się też w niektórych hurtowniach.
Po zapoznaniu się z poprzednimi postami, innymi tematami (opcją szukaj), powyższą definicją przychodzą mi do głowy dwie następujące interpretacje:
- chodzi o część bliżej nieokreślonego producenta, która jest identyczna jak ta montowana fabrycznie i znajdę ją w jakiś sposób w wyszukiwarce allegro / internetowym sklepie z częściami (nie mam pojęcia jak - po kodzie OE? samo hasło OE - wyszukiwało jedynie konkretnych producentów typu Brembo/ATE/TRW. Kod OE klocka pojawił się kilka postów wcześniej - wpisałem i dostałem jedynie zestaw TRW. Kodu OE tarcz nie mogę wytrzasnąć bo nie działa mi Eper - może ktoś poratuje?),
- chodzi o to aby kształt części odpowiadał temu montowanemu fabrycznie - gładka tarcza bez nawierceń/rowków - producent tarcz wg uznania np. Brembo/TRW klocek np. Ferodo/ATE.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie szukać/co wpisać aby dorwać rzeczone tarcze i klocki OE? Wolałbym uniknąć kupowania ich w ASO.
Będę dźwięczny za wszelaką pomoc i proszę o wyrozumiałość :]
O ile dobrze pamiętam to ja w nowej Julce miałem tarcze 330 i klocki TRW...
OE to części z logo producenta auta.
Wpisz na google nr części AR jaki szukasz i da radę znaleźć ori części.
Ja w tamtym roku zmieniałem właśnie tarcze i klocki i kupiłem ORI 330mm poza ASO.
Ja kupiłem tarcze Zimmermann Standard i klocki EBC Green Stuff. Pomierzone bicie piast i tarcz po montażu - wszystko w normie.
Następnie docieranie zgodnie z zaleceniami producenta, potem normalna jazda.
Do dziś przejechane ponad 3000 km, zero problemów. Mogę tylko dodać, że klocki EBC Green Stuff to rewelacja, nie dość że łatwo dozować siłę hamowania i po głębszym wciśnięciu jest "brzytwa", to obecnie felgi z przodu mam mniej zapylone niż z tyłu na klockach OEM.
Nie ma co szukać producenta oe tarcz czy klocków bo byli różni dostawcy. Jeden napisze TRW drugi ATE, kupi dedykowane i pisze, że ma ori bo takie były montowane... Nie ma co powielać tego schematu.
Napisz na allegro do użytkownika ital-auto-parts i dostaniesz co będziesz chciał.
Ja tak kupiłem zestaw pod 330 tarcze i klocki OE. Cena hmm połowę mniejsza niż w ASO ale droższa niż wysoki zamiennik.
ATE pogięte, brembo piszczało, a były przypadki, że klocek OE i pogięta tarcza brembo.
Dzięki Panowie!
Jeśli chodzi o zestaw na tył, polecacie taki zestaw: tarcze TRW a klocki ATE ceramic?
Ja poszedłem do pobliskiego warsztatu, zostawiłem samochód, mówię żeby mi włożyli coś co nie piszczy i nie piszczy już od ponad pół roku.
Nad czym tu się rozwodzić, gdybać, roztrząsać?
Ja mam OE i wszystko ok, nie piszczy, hamulec brzytwa.
Nie miałem EBC to się nie wypowiem.
Pomoże ktoś rozszyfrować wpisy po włosku z książki serwisowej. Interesuje mnie wszystko oprócz oleju i filtrów.
https://www.olx.pl/d/oferta/felgi-18...5-IDLZfJB.html
Czy podejdą te felgi do Giuletty Veloce?
Wiem, że nie ten rozmiar opon, ale opony zimowe mam, szukam tylko felg :)
Przypadkowo uszkodziłem bagnet oleju w swojej 1.75 TBi. Orientujecie się, czy ten z wersji 1.4 będzie pasował (albo od jakiegoś innego modelu)? Szukałem m.in. w Google i na Allegro, ale to nie przyniosło oczekiwanych rezultatów.
Szukaj coś od fiata po długości bagnetu .Od 1.4 jest za krótki.
Podam ci za godzinę;) góra dwie
Do żółtego kołnierza 58.5 cm /czyli to co wchodzi do rurki/
Sam metal 55.8 cm
https://www.forum.alfaholicy.org/159...u_oleju-2.html
Witam, jaki obecnie polecacie zestaw rozrządu do Giulietty 1.4 MultiAir 150? Zastanawiam się czy wybrać aftermarket czy iść w OEM.. Jakieś sugestie?
Pytanie drugie, jaki pasek akcesoriów Wam się sprawdza?
Jestem po wymianie na zestaw bosch, nie wiele sie różni od INA, a mam 2 lata gwarancji jak sie coś sypnie. Wymieniałem w serwisie bosch oczywiście.
Czy ktoś odkrył sposób jak wyłączyć automatyczne włączanie się klimatyzacji w Giulietta po FL? Druga kwestia to radio, poza ustawieniem na 20 minut nie ma innej opcji żeby od razu się nie wyłączało po zgaszeniu silnika?