Jeszcze nie wiem jaki :D To zależy jakie okażą się ceny :) Te 195/55 brzmi ciekawie ;) ale 65 to może byłby już problem przy załadowanym aucie? Jak to widzisz?
Jeszcze nie wiem jaki :D To zależy jakie okażą się ceny :) Te 195/55 brzmi ciekawie ;) ale 65 to może byłby już problem przy załadowanym aucie? Jak to widzisz?
Jeżeli nie chcesz mieć problemów z dostępnością to 205/55 - balon duży, opony zarówno nowe jak i używane dostaniesz od ręki.
Z 65 to już może być problem z za wysokim profilem. Pomiędzy nimi masz wspomniany przeze mnie 205/55.
....
- - - Updated - - -
W sumie o tym nie pomyślałem ze system będzie głupiał , mam na pewno ASR a co jeszcze to nie wiem bo po prostu się na tym nie znam.
Czyli kupię taki rozmiar jak był i chyba te goodyear F1 , może ze macie jakieś inne faje oponki sprawdzone z choinką :)
Od razu zapytam czy ktoś zna jakiś sprawdzony sposób na te obtłukiwane nadkola ( jakaś taśma, specjalna farba ? )
Panowie proszę o radę. Kupiłem felgę 17 ET 35 szerokość 7,5 cala są to telefony GTA. Teraz przyszedł czas na opony. Najchętniej kupiłbym 215/45 jednak boję się że mogą obcierać o błotnik więc moze 205/50? Jeśli chodzi o zawias to jest seria ale pewnie wskocza póki co same sprężyny - 30 mm. Ma ktoś jakies doświadczenia z felga et 35 i oponą 215 w alfie 147? Przyciera czy nie przyciera?
Obcierać o błotnik? No coś Ty. Ja mam GTA na 215/45/17 i nic nie obciera. Z tyłu miałem 235/45/17 i też nie tarło- ale testowałem bez obciążenia, czyli nie wiozłem nikogo z tyłu. Z przodu miałem 225/45/17 i też było ok. ET takie same.
Proxim ale on ma 147 a tam z błotnikami troche inaczej sprawy się mają . Pytaj Miho wyrocznie Drift-r'a albo Omena/ Wheelerwasp'a bo to nasi forumowi tjunerzy:D od 147.
Dobre...
Mam u siebie 7,5" z ET35 i oponami 215/45 (przy -30mm) i jest to moim zdaniem najrozsądniejsze połączenie do 147. Nawet przy zapakowanym aucie nic nie przyciera a i całkiem przyzwoicie wypełniają nadkola. Koła nie chowają się w nadkola tak jak w przypadku standardowych 17" felg do 147 a i nie powodują problemów.
Tak to wygląda u mnie:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...4&d=1351376464
U mnie przy identycznej feldze, oponach 225/35/18, seryjnym zawiasie i trzech gościach z tyłu (każdy po 80-90kg) nic nie tarło nawet na dziurach - aż byłem w szoku. Teraz założyłem 225/40, bo tamte dziwnie przyciągały gwoździe :P Przetestowane na razie z dwoma dziewczynami i jednym facetem z tyłu i też zero tarcia. Wniosek taki, że na przyszły sezon trzeba będzie ładować 19'' ^^