W stwierdzeniu "nie wiem czy zabawa warta swojej ceny" masz na myśli tylko to, że olej będzie droższy czy coś jeszcze?:)
Printable View
Z czujnikiem pewnie tak jak piszesz. I tak zawsze sprawdzam poziom na bagnecie, więc wskazanie elektroniczne traktuję z przymrużeniem oka.
Mam na myśli wyłącznie cenę oleju. Dobry syntetyczny 0W40 to koszt ok 250 zł. Napaliłem się na http://www.penrite.pl/produkty/oleje...ths-premium-10 i 280 zł za 5 litrów bym przełknął, gdyby nie brak litrowych opakowań. W moim wypadku wymiana raz na rok, podyktowana wyłącznie starzeniem się oleju w silniku, bo przebieg 10 tys km jest raczej nieosiągalny. Więc po co mi 10 litrów oleju :D
Na razie jestem zadowolony z HPR5 5W40 w cenie ponad 100 zł mniejszej. Przy naprawdę mocnym deptaniu na pedał gazu temperatura oleju nie przekroczyła 110 stopni C. Przydałby się jeszcze czujnik ciśnienia.
Ale nie mam porównania z innymi olejami :)
To się zgadza ;) Jak się bawić, to się bawić - dolicz do Neste jakiś Archoil. http://www.najlepszysyntetyk.pl/skle...20z%20Archoil/ i za 6 litrów wychodzi z przesyłką ponad 340 zł.
Olej zachwalany pod niebiosa :)
A ja w przykładzie pisałem o jeszcze droższym Penrite.
Ale Archoil do 5w40 też by wypadało dac a wtedy cena podobna...:)
No i nie zapomnij, że jak już tyle na olej wydawać to grzechem byłoby nie wlać przed wymianą AR2300, dolkladamy filtry i lekko 5 stowek na wymianę, a żeby się nie brudzic 150 dodatkowe na wymianę w ASO:p Ale przynajmniej umyją:)
Ooo sory :D Ja do ASO na wymianę oleju nigdy bym nie pojechał :P Zresztą mam zrobione tak jak chcę tylko wtedy, gdy sam to zrobię :P
5W40 z AR9100 wyniósł mnie na pewno mniej niż 180 zł. Bo kupiłem 500 ml Archoil. Dolałem go wszędzie, gdzie można :D
Uznałem, że nie będę płukał silnika co każdą wymianę - to benzyna i olej tak szybko się nie brudzi. Co druga wystarczy.
Filtry wiadomo :)
W stilo zmieniam sam, w alfie za mało miejsca jak dla mnie a jak nam dac miejscowemu kowalowi to raz ze zapłacę to samo dwa ze będę musiał zostawić auto, a tak się umawiać wieczorkiem, godzinkę max i po kłopocie.
Mnie ostatnio millers coś koło 200zł wyniósł...
Millers się ceni.
Swoją drogą przy wymianie oleju weszło mi równo 5 litrów. Na razie nie ma potrzeby otwierać kolejnego opakowania.
I czytam w instrukcji, że pojemność układu smarowania 1.9, 2.2 i 3.2 JTS to we wszystkich przypadkach 5.4 litra.
Hmm,
jak sie jeszcze interesowałem jts to było bodajże 5,4 wg instrukcji. A jak się wlało mniej to zapewnie zasługa że może silnik był za mało rozgrzany przy wymianie, ewentualnie troche syfu było w silniku i/lub misce olejowej co troche starego oleju zatrzymało. Nie oszukujmy sie, malo ktory warsztat może sobie pozwolić na fanaberie zeby auto poł dnia stało na podośniku a olej sobie kapał do oporu. 20 minut i dawaj następny w kolejce :P
@ magil
benzyna rzeczywiście mniej brudzi ale przeważnie trzeba auto wyprowadzić na prosta, nawet jeśli ma 60k nalatane i te 2 ksiązkowe wymiany oleju za soba :P
- - - Updated - - -
Tak to pełen syntetyk jest :P ten 5w40 amsoil AFL :P