też lałem castrola 2t racing ,lecz przerzuciłem się na dodatki do ropy typu Millers Diesel Eco Max , a teraz zakupiłem Kleen-Flo Diesel Fuel Conditioner-sporo osób poleca ten środek ,zobaczymy jak bd się sprawował
też lałem castrola 2t racing ,lecz przerzuciłem się na dodatki do ropy typu Millers Diesel Eco Max , a teraz zakupiłem Kleen-Flo Diesel Fuel Conditioner-sporo osób poleca ten środek ,zobaczymy jak bd się sprawował
coś kolego mi tutaj nie pasuje, przecież jest ogólno wiadome, że praktycznie na wszystkich stacjach jest takie samo paliwo i pochodzi od Orlen i Lotos, nie zależnie czy to shell, statoil czy bp, no chyba że ktoś chrzci, ale to już chyba zależy od konkretnej stacji, a nie sieci...
Pierwszy lepszy artykuł z sieci :
http://motoryzacja.interia.pl/hity_d...ia,1616212,415
Wyprostuj mnie jeżeli się mylę...
Też nigdy nie wiadomo ile prawdy jest w wiadomościach podawanych ogółowi..
Informacje kto od kogo i ile bierze paliwa są co roku podawane i ogólnie dostępne w necie o ile dobrze kojarzę między innymi tutaj można znaleźć informacje na ten temat http://nafta.wnp.pl/ Czasem się zdarza, ze jedna sieć stacji ma podpisaną umowę i z Orlenem i z Lotosem. ZTCW tylko taki paliwo jak np. Shell Vpower racing (benzyna nie ON) Shell importuje z zagranicy resztę robią albo w Gdańsku albo w Płocku.
Z moich wiadomości wynika, że paliwo na stacjach jest od tego samego dostawcy, tylko różne stacje mają inne dodatki. Stąd na Orlenie (podobno) ON jest gorsze, niż np. na Shellu czy BP. Tak gdzieś coś kiedyś słyszałem. Ale może to tylko plota.
ja leje z Orlenu i nigdy nie miałem żadnych problemów, nawet zimą przy minus 25 stopniach C.
Trzeba wspierać polską branżę
PS. Jeszcze jest LUKOIL. Oni też od nas biorą?
Przeważnie każdy koncern ma swoje indywidualne dodatki w paliwach premium czyli Vpower, Ultimate i Verva. Pozostałe to praktycznie to samo. Gdyby na stacjach Orlenu i Bliskiej mieli lać paliwo wątpliwej jakośći to ciekawe jakim cudem mieli by największy udział na polskim rynku. Orlen i Bliska ma prawie 1800 stacji w Polsce, BP zaledwie 400 z groszem, a Shell czy Statoil nawet 400 nie mają. Przy takiej przewadze na rynku nie mogą sobie pozwolić na sprzedawanie syfu bo raz dwa poszli by z torbami. Kwestia kiepskiej jakosci paliwa to nie wina rafinerii, a konkretnej stacji gdzie właściciele kombinują jak by tu więcej zarobić.
Nie mówię, że tak nie jest. Nie miałem nigdy możliwości poznania tej branży od podszewki, tylko piszę, co kiedyś gdzieś usłyszałem, co niekoniecznie musi się pokrywać z prawdą. Z tego co pamiętam, to mówione było, że paliwo na orlenie 'jest suche, przez co szkodzi wtryskom'. Nie znam się na tym kompletnie, więc tylko piszę, żeby ktoś to zweryfikował, podzielił się swoimi wiadomościami, itd. Ale historii o innych stacjach się też nasłuchałem, więc jak tu żyć ze spokojem, nie obawiając się każdego tankowania...;)
Panowie nie róbcie OT z paliwami....
Jak tam dolewanie 2t do jtdm 16v 150KM ??:)
Zastanawiam się czy nie dolać... korci mnie ;)