wlasnie chodzi o wymiennik głownie bo mi zawadza przy pewnej modyfikacji a wiec skoro piszesz ze " mozna " tzn. ze nie trzeba ? dzieki za odpowiedz. pozdrawiam :)
Printable View
wlasnie chodzi o wymiennik głownie bo mi zawadza przy pewnej modyfikacji a wiec skoro piszesz ze " mozna " tzn. ze nie trzeba ? dzieki za odpowiedz. pozdrawiam :)
Witam.
Tak czytam o tym EGR i mnie zastanawia jedna rzecz. Fakt faktem problemów z EGR jeszcze nie ma objawów i myśląc aby uniknąć tego warto zaślepić go zanim coś się zacznie dziać. Auto stoi u mechanika i może mógłby tą czynność wykonać
Przeczytaj piewrwszą stronę - zaslepianie w AR159 jest zalecane przez serwis
pewnie było , ale przekopać się przez tyle stron....:)w 1.9 jtd 8v 115km , przy zaślepianiu trzeba czyścić egr? czy wystarczy sama zaślepka i egr wraca do swojej sprawności?
Już było, ale pisać po raz kolejny...
mam zaślepkę włożoną za egr pzez poprzedniego właściciela, pytam bo nie mogę odkręcić go za żadne skarby.....i z tąd moje pytanie czy jezeli mamy zaślepiony egr warto go też czyścić..... :) bo nie wiem czy mam dalej walczyć z zapieczonymi śrubami...z tego co wyczytałem jedni piszą ze nie trzeba bo jezeli jest zaślepiony to jest "jakby wyłączony" inni znowu ze przed zaślepieniem ma być wyczyszczony na glanc....pomóżcie.... :)
Ale jak ci się tam zapiekły, mi poszły jak w masło.
tak się zapiekły że nie mogę go od spodu odkęcić (jak zresztą wszystkie śruby w stilo) i dać zaślepki przed egr,....., a co za tym idzie wyciągnąć go na spokojnie i wyczyścić....dlatego mam zaślepkę za EGR i jest on nie wyczyszczony.....dlatego pytam czy w moim przypadku gdy mam zaślepkę za egr konieczne jest czyszczenie? czy samo w sobie zaślepienie wyklucza z działania egr i nie ma znaczenia czy bedzie wyczyszczony czy nie....?(zaślepka pełna jtd 8v 115KM)nie znalazłem konkretnej odpowiedzi bo różnie ludzie piszą....bardzo proszę o pomoc :)
wyklucza nie wyklucza.............rozumiem, ze w przypadku gdy jest zaślepka z dziurami egr pracuje....ale w moim przypadku nie mam pewności....
@$#@ ! Z jakimi dziurami ?! Zapoznaj się z treścią poprzednich stron. Wszystko jest napisane kilkukrotnie. Przy takim ewidentnym lenistwie nie licz na odpowiedź.
elektromagnes sam w sobie działa.
Odcinasz tylko spaliny zaślepką pełną.
Jeżeli masz zaślepiony i testy wykazują że elektromagnes działa w pełnym zakresie to ja nie widzę konieczności czyszczenia.
z dziurami w przypadku- mjtd - wtedy jest ograniczony przepływ i wtedy trzeba przed zaślepieniem wytrzyścić egr bo on cały czas działa.......a ja pytałem o 8v jtd bo daje się pełną zaślepkę (i taką mam) i przepływu nie ma, więc egr "nie funkcjonuje"(?) i nie ma znaczenia czy jest wyczyszczony czy nie(?).........- tego się chciałem dowiedzieć( bo pisałem że mam śruby zapieczone i nie mogę go odkręcić),nie jest jednoznacznie napisane bo uzytkownicy piszą(w tym temacie) raz że przed zaślepiniem trzeba czyścić , a drudzy ze jak się zaślepia to pucowanie egra jest niekonieczne...........- z tąd moje wątpliwości,
Skoro zaślepiasz go całkowicie i jest on wyłączony z obiegu (tzn. nie działa), to czyszczenie jest zbędne moim zdaniem :)
Ale nie masz jtdm. Nie masz 16V abyś potrzebował zaślepki z dziurami. Pisze o tym na samym początku jak byk. Co chcesz czyścić i po co ja nie działa, jak nie ma przepływu, jak fizycznie jest zatkany zaślepką ? Ale jak ci się nudzi, to sobie przeczyść...
I wszystko jest dokładnie napisane i to kilka razy. Właściwie co jakiś czas jest to poruszane. Do znudzenia. Nie ma żadnych niejasności. Tylko oczywiście ty nie miałeś czasu na czytanie (o czym poinformowałeś nas wprost). Prawdę mówiąc nawet czytać nie trzeba ale logicznie pomyśleć...
Dobra, kończę... :)
Witam Kolegów,
Otóż dziś zaslepiłem całkiem EGR po czym wyskoczył mi od razu po przejechaniu 100m "Have Engine Checked"..podkreslam,że wczesniej przed zaslepieniem nie było zednego
problemu a nawet sam EGR nie był wogóle zabrudzony jak go rozebrałem..EGR jest OK bo sprawdziłem mu elektromagnes i chodzi bez problemu.
Czy winą jest to ze całkeim zaslepiłem EGR bo widzę z tego co sie tu pisze ze w Multijet-ach trzeba założyc z otworami..tylko ja sie pytam po co ta zslepka jak i tak jest w niej przepływ?
Dziurawa zaślepka zmniejsza przepływ spalin, a co za tym idzie spowalnia proces zabijania EGR sądzą :)
Mierzy prąd przepływający przez elektromagnes.
malin2k5 -z zaślepką z dziurami czy bez syf osadza się dokładnie tak samo. Niestety :( Tyle tylko, że zaślepka z poprawia niejako reakcję na gaz w dolnym zakresie.
Problemy z sygnalizowaniem błędów będą jeśli nie usuniesz egr-a w sofcie przed zaślepieniem. W starszych samochodach nie ma tego problemu.
Jeśli chodzi o to jak się ECU dowiaduje o problemie z EGR-em, to zależy to od konstrukcji. Albo za pomocą innych czujników, z odczytu prądu jaki jest podawany na elektromagnes EGRa albo z odczytu z czujników znajdujących się w EGR (selenoid regulacji EGR).
I o taką odpowiedz mi chodziło,krótką i rzeczową :)..korzystając z kolegi doswiadczenia jeszcze bym sie zapytał o ten błąd "have engine checked"
czy ma on wpływ w jakikolwiek sposób na pracę lub żywotnosc silnika?..pytam ponieważ widzę małą poprawę po tym zaslepieniu a błąd jak błąd
daje po oczach i drażni..a moze jak go częsciowo zaslepie jak to proponują wczesniej to uniknę tego błędu?..choc jak wspomniałem wczesniej
uwazam ze jak zaslepiac to całkiem bo takie czesciowe to takie półśrodki ;)
pablitoo24 - odczytaj błąd z ECU, bo to co ci się wyświetla, to po nazwie określa całą grupę błędów. Jeśli wystąpił po zaślepieniu, to oczywiście można domniemać, że jest to związane z EGR-am. Jeździć można, nic się nie stanie silnikowi. Jednak wpływa na psychikę kierowcy taki jaskrawy napis ;)
Błąd juz odczytany i dokładnie chodzi o EGR także co do tego jestem pewny na 100%..zastanawiam sie czy nie wyłączyć EGRu z kompa tylko jeszcze nie wiem ile to kosztuje i czy warto..ale z drugiej strony jak mówisz,że jest to informacja,która odnosi sie do wielu przyczyn to chyba sie zdecyduje ponieważ o innych nie bede wiedział bo wciąz bede miał w zamyśle ten błąd z EGRu :/..a może kolega sie orientuje w tym temacie ile za to chłopcy biorą?
Ceny są różne, to zależy od konkretnego fachmana. Najlepiej jak wypowie się i doradzi Ci ktoś z Twojej okolicy.
Co do tego czy warto, to na pewno :) Masz z nim spokój raz na zawsze ;)
Podepnę się pod temat.
Po tym jak zaczął pojawiać mi się "have engine checked", postanowiłem przeczyścić egr i dać częściową zaślepkę. Po rozkręceniu wszystkiego okazało się, że trzpień w cewce jest całkowicie wciśnięty i unieruchomiony, przeczyściłem go z zewnątrz i teraz wystaje ok. 4-5 mm i po wciśnięciu wraca do tej pozycji (aby go wcisnąć trzeba użyć trochę siły). Po złożeniu wszystkiego, auto nie ma mocy do jakichś 2 tyś obrotów. Mam problem, żeby wyjechać z garażu (jest trochę pod górę). komputer nie pokazuje żadnych błędów, wykres działanie egr:
Załącznik 94687
Moje pytania są takie:
1. czy wyczyszczenie cewki może pomóc.
2. czy można kilka dni pojeździć z odkręconą cewką (gdybym nie udało mi się jej złożyć).
3. Jak najlepiej, i czym zaślepić dziurę w cewce niezbędną do wybicia rdzenia.
Witam
1. Czyszczenie cewki powinno pomóc pod warunkiem, że kominek jest sprawny.
2. Jeśli kominek jest szczelny teoretycznie można trochę pojeździć bez cewki, ale myślę, że nie będzie takiej potrzeby, czyszczenie cewki to nie jest skomplikowany zabieg.
3. W dziurę można wkręcić śrubkę, ale dziura musi być wywiercona mniejszym wiertłem niż średnica śrubki.
Powodzenia
pablitoo24
cena usuniecia egr z kompa calkowicie w ecu project zaczyna sie bodajze od 350 zl. ale to trzeba zadzwonic i sie dopytac. oczywiscie bedzie taniej jak bedziesz robil czip w tym samym momencie
Niestety cewki nie udało mi się rozebrać. Nie mogę wybić środka. Auto po jej odpięciu ma jeszcze mniej mocy, ale to już chyba komputer odcina. Może jak ją podepnę, ale nie przykręcę na miejsce będzie lepiej i do czasu kupna nowej jakoś pojeżdżę. Na koniec jeszcze jedno pytanie: kilka dni temu czyściłem pozostałą część egr-a, a po odkręceniu cewki pozostała część - ta z grubą sprężyną jest już cała brudna. To normalne?
Cała brudna tzn przykopcona od spalin ? Raczej normalne. Chyba że przez ten czas twój egr był zamknięty ?
Najlepiej wstaw foto.
A zamiast kupować zawór EGR nie lepiej go wyciąć elektronicznie?
Tak, okopcona. Podłączyłem cewkę, ale jej nie przykręciłem na miejsce i auto jeździ normalnie. Spróbuję ją jeszcze raz rozebrać, tylko muszę znaleźć odpowiedni bolec do wybijania, ponieważ to co miałem się powyginało. Może robię coś nie tak.
Próbuj rozebrać, znajdź dość solidny wybijak, ustaw cewkę np. na imadle, jeden dobry strzał i trzpień wyskoczy. To, że kominek - pozostałą cześć zaworu EGR - jest okopcony to zupełnie naturalne. Jak zachowuje się trzpień, który porusza zaworami w części mechanicznej EGR, rusza się bez problemów?
czasem tak ciężko chodzi,że konieczne jest rozbicie twardym cienkim bolcem(miękkie mogą się gnąć)-wiem z doświadczenia..-potem wymosz wszystko w czymś mokrym(polecam płyn do karchera(żrący do mycia kanałów np.) i benzynę ekst..u mnie wystarczyło same moczenie i obstukiwanie trzpieniem w deseczkę aż się rozruszał choć trwało to z pół godz.(ale i tak odciołem go całkowicie przy okazji w pakiecie z hamownią) u kumpla znów nie obeszło się bez wiercenia i wybijaka.jednak polecam zaślepienie i odcięcie.:stop:..pzd
Do czyszczenia dobry jest płyn do czyszczenia gaźników.
Tak tłukłem w ten trzpień, że połamałem obudowę cewki - ten element z wywierconym otworem. Ale, za trzecim podejściem udało mi się wybić środek. Nie wiem czy to pomogło, ale wyszedł na ciepło, tzn. od razu po wykręceniu cewki z rozgrzanego silnika. Cylinder, który jest w środku był cały oblepiony sadzą i ma mocno skorodowaną powierzchnię. Oczyściłem wszystko najlepiej jak się dało, poskładałem do kupy i jak na razie pełen sukces:D. Dziękuję wszystkim za porady:cool:
Potrzebuję pomocy. Chciałbym zamontować podkładkę EGR-u tylko mam problem z wyborem odpowiedniego produktu.
Czy lepiej kupić taką -- > http://allegro.pl/o-zaslepka-egr-fia...218710895.html czyli taką, która już niby posiada konieczne uszczelki, czy taką gołą --> http://allegro.pl/zaslepka-egr-jtd-1...205172195.html a dodatkowo dokupić uszczelki osobno w ASO lub też na alledrogo ?
Zaślepkę potrzebuję do Alfy GT 1.9 JTD 150 KM.
Pozdrawiam,
Adam
Jak dobrze pamiętam, to to uszczelnienie w oryginale jest metalowe.
Podkładkę / uszczelke dławiącą do swojego kupowałem w ASO koszt chyba 18 - 19 zł i wygląda jak z pierwszego linku:
http://allegro.pl/o-zaslepka-egr-fia...218710895.html czyli blacha z uszczelką po dwóch stronach
Powiedzcie, jaka jest przewaga programowego wycięcia EGRa ponad zaślepkę (tę z dziurkami)? Aktualnie mam założoną zaślepkę - jedną, tę prostokątną z dziurkami, ale rozważam całkowite wycięcie EGRa u @sdero - tak na wszelki wypadek, tylko co to w ogóle da jeśli jest już zaślepka? :) Naprostujcie proszę moje myślenie.