Parę miesięcy temu były takie na alle, użwyki w doskonałym stanie z pzero nero. Ostatnio widziałem za 2500. Ktoś kupił dzień przed moją wypłatą. Już nawet z gościem gadałem. Żałuję, bo byłem wtedy na nie napalony. :/
Parę miesięcy temu były takie na alle, użwyki w doskonałym stanie z pzero nero. Ostatnio widziałem za 2500. Ktoś kupił dzień przed moją wypłatą. Już nawet z gościem gadałem. Żałuję, bo byłem wtedy na nie napalony. :/
Nie powiem...ładne ale mi się widzą bardziej te z mojego"warszawskiego" linka.....Nie panikujcie z oponami....Zawsze można dobre używki kupić....BOCIEK dziś akurat byłem w Wojkowicach Koscielnych na załadunku moim FH:P ( za Ząbkowicami ) czyli twoje rejony i tam nowy skład opon jest otwarty przy 1-nce za 3 cią 50-tką:D . Oglądałem zajebiste 18" bieżnik 6-7mm - 75/80 pln netto sztuka czyli koło 100pln...więc niema tragedii....Nowe pewno-drogie . Ale na nasze drogi wole kupić używke za 100 bo jak zrobie bąbla:D to nie będę depresji łapał:)....no i nie zaboli tak za komplet... 17" idzie pochytać za 60 pln szt..
- - - Updated - - -
Garos ty z Łodzi masz blisko do Wawy:D heheheh . Bo ten gostek chce tylko odbiór osobisty:( ..Wysłałem już mu maila z zapytaniem na czym jezdziły ,żeby się potem nie okazało ,że trza błotniki wypychać:) ....Szkoda ,że tak daleko bo już by u mnie były....Pozatym Garos mam złą nowinę...Niewiem kiedy i gdzie ale gdzieś musiałem ...hmmm albo małżonka pewno jakiś dołek zaliczyła i mi się na jednym flaku bąbel zrobił...Narazie jeżdzę ale już szukam opony....W poniedziałek może na ten skład opon w Wojkowicach podjade i coś wybiorę....
- - - Updated - - -
Jestem w trakcie "molestowania " kolesia od tych "ala BBS-ów":) Jak coś z tego wyjdzie to Garos będzie nowym włascicielem moich " brzydkich , pogebelsowskich o korzeniach włoskich " fellllll....Oby bo już widze czarny połysk na tych 18":)
Drift-r ja też byłem w szoku jak widziałem ceny na tym nowym składzie....Dla" niewierzących" dam namiar telefoniczny bo miejscówke już opisałem...
z ciekawości w wolnej chwili podjadę i zobaczę to w co nie wierzę
No to racja, przesadziłem za 2 tysiaki da się kupić już fajny komplecik :P Ale np. takie Pirelli P Zero kierunkowe to koszt 3500 zł tak ja napisałem wcześniej :P Więc jednak coś w tym jest ;P
Ja się trochę boję używanych opon, tym bardziej że dużo jeżdżę Alfą i często dość daleko, więc wolałbym nie mieć nie miłej niespodzianki na trasie, a nie ukrywajmy, ale kto sprzedaje opony na których jest dużo bieżnika, są w idealnym stanie i dodatkowo za śmiesznie małe pieniądze? Bo dla mnie to trochę śmierdząca sprawa :P
też uważam że głupich sprzedających opony w dobrym stanie raczej mało jest
a sam bieżnik to tylko połowa sukcesu
na allegro tylko królują oferty - 6-7mm bieżnika -- ale DOT , czy wyząbkowanie i nierówne wytarcie to już pojęcia obce tym sprzedwacom - dla nich jedynym wyznacznikiem jakości opony jest bieżnik i już
ja takim dziękuję
ale jak pisałem - jak będzie chwila to aż z ciekawości sprawdzę wyżej wspomniane miejsce
No i niestety z mojego pomysłu 205/45R18 nici bo bieżnik tych opon (Goodyear NCT5) wygląda słabo a Dunlop SP Sport MAXX ciężko trafić używane w tym rozmiarze. Jakby ktoś te drugie gdzieś spotkał to byłbym wdzięczny za info.
podpisuje się obiema rekami, ostatnio kupiłem alufele -telefony - bo stalówki juz troszke nie trzymały geometrii bo licznych urazach a i ruda zaczęła się do nich dobierać - alufele były z oponami, w pośpiechu zmieniając z zimówek postanowiłem na nich chwile pojeździć...
jakby mi ktoś powiedział że oponki mogą dawać takie extra wrażenia w życiu bym mu nie uwierzył...
pojawiło się bicie prawego koła, przy mniejszych prędkościach było słychać składowe tego łupania, - taki jakby chrupot, ale powyżej 50-tki to było jakbym miał w oponie zatopiony kamień wielkości orzecha
lewe koło zaczęło wydawać dźwięki padniętego łożyska, huczało, na zakrętach się to huczenie wzmagało... każdy pasażer płci brzydkiej wysyłał mnie do mechanika
opony były głośne, żyły własnym życiem...
w mm miały 6 i 5mm... ale były ścięte od wewnątrz, zeschodkowane a prawa przednia była walnięta po obwodzie - jak mi wulkanizator wyjaśnił puściły te druty wewnątrz - oczywiście nie bez znaczenia jest fakt ze to kapcie firmy pneumant czy jakos, postDDRowskiej fabryki ogumienia której nikt nie kupił, żaden pirelli ani michelin nie wpompował w zakład technologii wiec tłuką ten sam badziew co za honekera... tylko teraz autka troszkę szybciej niż trabanty jeżdżą...
podsumowując: odradzam zakupy używek przez internet, bo jak się okazuje oponki to coś więcej niz 7mm bieżnika, oczywiście zdecydowanie polecam omijać wspomnianego producenta, choć pewnie są tacy co jeżdżą i sobie chwalą, ale co innego nówki na gwarancji...
miałem ochotę na bieżnikowane, bo tanie no i przecież utrzymują ze teraz to one są super... ale odstręcza mnie (i mojego wulkanizatora również) fakt ze każda sztuka może być na innym karkasie, i potem jedna oponka będzie miękka, druga twarda, a trzecia jeszcze nie wiadomo co...
rd
Witajcie po bardzo długim moim urlopowaniu. Kupiłem AR156 po lifcie z roku 2003 ( produkcja) natomiast pierwsza rejestracja to maj 2004 w Niemczech. Autko już po sprawdzeniu w prawie autoryzowanym serwisie i wszystko śmiga aż miło. Acha zapomniałem dodać 1.9 JTD 16v ~140KM. W chwili obecnej autko stoi na 17calowych felgach i jest piękne. Chce tylko zmienic mu buciki bo niestety te już lata świetności mają dawno za soba... Ile wydać i jakie mu kupić opony? Wasze sugestie propozycje te dotychczasowe to fuldy 215/45/R17 91Y. Jako, że się człowiek wcześniej nie interesował to nie bardzo ma pomysł co gdzie i za ile. Zakładam, że kwota zakupu to przedzial 1500-2000 zł.
Pozdrawiam
ja moge smiało zaproponowac bridgestone potenza bardzo dobra opona na mokrym jeszcze lepsza na suchym w zakretach trzyma swietnie jedyny mankament w moim odczuciu to to ze troche szybko sie zciera
maciek, nie tylko Twoj ... Bridgestony znikaja doslownie ... tak jak Verdesteiny :)
tak ale sa bardzo dobre a verdestainy sa ciulowe na mokrym...
Ja celowałem w cos takiego ja te 15stki (spodobał mi się bierznik) no i zastanawiam się czy dostanę coś takiego w wersji dla 17stek.
http://moto.allegro.pl/nowe-4-szt-to...498455923.html
Właśnie poszperałem na google i znalazłem cos takiego:
http://www.oponeo.pl/dane-opony/toyo...45-r17-91-w-zr
Co wy na to?
a co by bylo jakby do srebnej alfy 156 wlozyc takie cudo ??
http://allegro.pl/nowe-alufelgi-mak-...499940698.html
jest ktos w stanie zrobic to na kompie wirtualnie to bardzo prosze ciekawy jestem jak to wyglada:)
toyo t1R - bardzo fajne oponki
A co sądzicie o tych felach ?
Zbyt proste, pseudośruby uroku nie dodają.
Dla mnie zbyt prosty wzór...może na niższym profilu by się lepiej prezenciły..
- - - Updated - - -
...Że mi się nudzi to z "alledrogo" wychaczyłem kilka wzorów felg ( wszystkie 17" ) innych niż oryginały a zarazem w dobrych cenach ( jedyny wyjątek GTA za 1200pln:)
1.Załącznik 63347
2.Załącznik 63348
3.Załącznik 63349
4.Załącznik 63350
5.Załącznik 63351
6.Załącznik 63352Wszystkie w granicach 1000pln. Aktualne oferty....Myślę ,że ciekawe wzory a GTA po fajnej cenie:D
A mnie się te ostatnie jakoś nie widzą, chyba że to przez ten kolor, może jakby były w srebrnym połyskującym na lekko czarnym kolorze to spoko ;)
Jesli chodzi o te pierwsze to już o nich rozmawialiśmy - chyba nawet w tym temacie. Wyglądają znakomicie na 147. Nad tymi drugimi sam nawet jakiś czas temu myślałem bo są podobne do RH ZW6 tyle że nie są skręcane, ale i tak ciekawe.
Witam, mam pytanie, czy istnieje cos takiego jak adapter do felg czy cos tego pokroju, żeby podpasować inny rozstaw śrub do alfy, konkretnie chodzi mi o to ze mam na oku felgi ktore byly w toyocie suprze, rozstaw srub to 5x114 bodajze, w alfie mamy 5x98 wiec czy jest jakas mozliwosc zamontowania felg o innym rozstawie??
Są dystanse zmieniające rozstaw. Mają najczęściej 20mm i więcej grubości. Jednak jest duże prawdopodobieństwo, że rozstaw kół tak się zwiększy, że nie będą mieściły się w nadkola.
Działa to tak że taki dystans przykręcasz do piasty, a do dystansu przykręca się felgę.
Wygląda to tak:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...012/07/158.jpg
nr 5 bez gadania
Ale się wkurw.. odarłem wczoraj moje piękne felgi na naszych zarąbistych drogach - jechałem w koleinach i wpadłem w coś rodzaju dziury idącej tak jak koleina...
Na przyszły sezon będę musiał oddać wszystkie felgi do regeneracji w takim razie :/
Powiedzcie mi jak to jest - jak będą mi je regenerować (piaskować, uzupełniać ubytki i malować) to wtedy odrazu też muszą je sprawdzić pod kątem skrzywień i wyprostować ewentualnie? I ile taki pełen zabieg kosztuje dla 17 " ?
Nie każdy zakład regenerujący felgi bierze się z miejsca za ich prostowanie i to jest zasadniczy błąd. Ostatnio poszukując felg znalazłem właśnie takie po regeneracji - stan idealny wizualnie - tylko co z tego gdy nie były idealnie proste. No więc jeśli masz podejrzenia, że coś może być z felgami nie tak to przed regeneracją sprawdzić trzeba czy są proste a jeśli nie to wyprostować. Następnie poddać regeneracji. Ceny mają dość spory rozrzut. Ostatnio było na forum to poruszane i regeneracja może kosztować od 100zł/szt. Co do prostowania to ceny też wahają się w okolicach 100zł/szt. Wniosek z tego taki, że lepiej gdy zakład zajmuje się tym kompleksowo i zrobi całość w cenie regeneracji. Za 4 sztuki w takim układzie powinieneś zapłacić w okolicach 450zł.
hitman - jak będziesz chciał prostować to daj znać
już kilka osób ( ja chyba ze 3 razy ) robiło w warsztacie u mnie w sąsiedztwie
za 17 i 18 opłata była na poziomie 70-85zł prostowanie plus wyważenie
no właśnie znalazlem cos takiego na allegro, i nawet gosciu pisal ze maja grubosc od 5mm wiec nie wiem czy to mozliwe
http://moto.allegro.pl/dystanse-przy...500995089.html
chcialem zamontowac cos takiego, myslisz ze jakbym kupil takie dystanse to by to podeszło do 156tki?
http://tablica.pl/oferta/felgi-rh-mo...ny-IDTIm3.html
Z tymi 5mm to zupełnie nie to:
Tu potrzebowałbyś zmieniające rozstaw czyli te od 18mm. Więc felg z liku nie wstawisz z prostej przyczyny. Przy dystansie zmieniającym rozstaw o grubości 20mm będziesz miał ET 15 i szerokość felgi 8,5" więc będą wystawały jakieś 15mm poza błotniki.Cytat:
Oferujemy między innymi:
- Przelotowe dystanse: (dostępne w grubościach: 5,8,10,12,15,17,20,22,25,30,32mm)
- Przelotowe z centrowaniem: 15 - 30mm,
- Dystanse zmieniające rozstaw śrub: od 18mm do 70mm...
Co do tego prostowania - na wiosnę miałem wszystkie felgi wyważane i jedna musiała być prostowana (po wpadnięciu w dziurę rok temu :P ) ale oprócz tej jednej to generalnie wszystkie były ok. Dzisiaj jak jechałem szybciej to spokojnie przy 170 km/h mogę puścić kierownicę i nic nie znosi ani nie bije (nawet minimalnie) więc myślę że prostować jako tako ich nie trzeba. Tylko po prostu tak sobie głośno myślę, czy właśnie taki warsztat też sprawdzi mi najpierw czy nie trzeba tego po prostować, bo malowanie krzywych felg to trochę lipa...
1.Załącznik 63347
2.Załącznik 63348
3.Załącznik 63349
4.Załącznik 63350
5.Załącznik 63351
6.Załącznik 63352
Jakby ktoś z forum był zainteresowany to mam komplet z zdjęcia nr 4 cena do dogadania , wiem to nie bazar .. ale moze komuś wpadły w oko
ciekawe jak te do belli by pasowaly :??
http://allegro.pl/felgi-z-oponami-al...517311732.html
albo
http://allegro.pl/felgi-do-alfy-5x98...518327666.html