Do 2.0 JTDm zalecany jest tylko i wyłącznie 5W30 jeżeli chodzi o klasę lepkościową oleju ;)
Printable View
Dziwne ja mam 2.0 jtdm bez ekologii u siebie w Bravo i od zawsze leje 5w40 tak jak całe forum nouvobravo. To jak to jest z tą lekkością dla 2.0?
Właśnie sprawdziłem w pdfie i faktycznie widnieje 5w30 dla oleju napędowego. Nigdy nie zwróciłem na to uwagi nawet. Tylko ja nie mam całej ekologii więc dlatego zalewam 5w40.
nie zdziwiłbym się gdyby co wersja instrukcji czy język podawali inne specyfikację. tak kiedyś zamieszali ze 159 1.9JTDM (było 5W40, zmienili na 5W30), jeszcze większy fun był w Giulietcie 1.4MA, gdzie jakieś 2 lata temu co parę miesięcy zmieniali, raz 0W30 C2 a potem znów 5W40 C3, albo tak jak z ilością oleju w 159 1.75TBI, w zależności od instrukcji masz lać 4.2 4.6 albo 5.1L - i żeby nie było wątpliwości że np przeprojektowali miski olejowe - we wszystkich rocznikach takie same (ten sam numer)
Jasne, że możliwe, aczkolwiek na Włochy również jest 5W30 ;)
Nadal nie mogę zrozumieć co niektórzy mają z tym 5w40 w pełni sprawnych silnikach, gdzie zalecany jest 5w30.