Pakowanie się w Brerę za 35tys czy 159 2.4 Ti to proszenie się o spore kłopoty...
Za tyle kupisz 2.4, ale przed liftowe.
Kup sobie lepiej 1.9 za ok. 30tys zł i zachowaj te 5tys zł zapasu na koło dwumasowe, sprzęgło, turbinę :)
alfabereza: jeśli ma być zrobione dobrze to niech się wypowie cinek. Ja się w takie coś nie bawię, bo na to trzeba mieć warunki (hamowania) + czas (żeby zestroić i przetestować auto, a nie wgrywać wszystko to samo od kopa).
Tomek_KRK: a do mnie dzwonił ostatnio nawet klient o części do 1.9 150KM - miał pęknięty kolektor, a wszystko stało się przez to, że nie zauważył nienormalnej pracy i się posypało dalej. Tak samo jak piszesz o pękniętej głowicy z powodu przegrzania. Gdyby to był normalny użytkownik, to widziałby po temperaturze, że coś nie halo i termostat nawala... W takich przypadkach wszystko da się zajechać.
Co do wyciągnięcia sprężarki da się radę nagimnastykować, żeby wyciągnąć bez, schodzi na to jakieś 2-3h.
Nawet jeśli jak ktoś nie chce to zrzucenie i założenie zderzaka to jakieś 30-50zł za usługę w zależności od firmy/lokalizacji ;)
Auto może mieć przebieg 20tys km, a być w dużo gorszej kondycji, niż to z przebiegiem 180tys km, więc nie ma co generalizować o tym, że niewielki przebieg, a coś się działo... Wszystko zależy od tego od kogo odkupione auto, co wcześniej przechodziło itd. Niestety stan jest adekwatny zawsze z ceną.
Koszta utrzymania 2.0JTDm nie są tak bardzo tańsze, żeby powiedzieć, że to najelpszy silnik. Ceny części na poziomie tych dla 2.4, więc gdzie tutaj uzasadniona ekonomia? To, że ktoś ma trzepać spodniami bo zapłaci za OC 150-200zł więcej na rok i ewentualnie jakieś trochę droższe naprawy (ale bez przesady). Do tego jak ktoś kupuje takie auto liczy się z tym, że będzie spalać z 2l więcej na 100km.
Naprawdę wow niesamowita różnica, żeby nie kupować auta z tym silnikiem. Jak ktoś wydaje 45tys zł to raczej dla niego bez różnicy +/- 2-3tys zł więcej podczas eksploatacji.
Gdzie przy 1.9 koło dwumasowe + komplet sprzęgła kosztuje prawie tyle samo co samo koło dwumasowe do 2.0 i 2.4
Wpadnij na forum Audi i rzuć temat, że lepiej kupić 2.0TDI 170KM vs 3.0TDI, bo tańszy w utrzymaniu o kilka stówek. Zobaczymy jaka będzie ich reakcja... ;)
Mam wrażenie, że niektóre osoby nie zrobiły więcej tymi 3 silnikami jak tylko 100-200km stąd nie widzą różnicy w zachowaniu i charakterystyce pracy poszczególnych jednostek.