A tu masz link do trzech opon z oponeo http://www.oponeo.pl/porownywarka
Printable View
A tu masz link do trzech opon z oponeo http://www.oponeo.pl/porownywarka
Polecam wujka Google i poszukanie testów Autobild'a - wyniki mogą Cię zaskoczyć tu np.:https://mixoponki.pl/artykul/test_op...50_r17-14.html
Witam, czy ktoś z forumowiczów ma opony 245,40 R18? Czy nie będą obcierały na zakrętach?
Ja mialem taki rozmiar u siebie jak kupiłem auto. Nie było problemów.
ktos chce moze w dobrej cenie 225/40/18 pirelli p zero, 2 sztuki super stan dwie gorsze z AR Giulietta
Jaka opinia na temat 225/50R17 Nexen N'Fera SU1? Posiada ktoś? Jak się sprawują?
Na Motointegrator w zakłądce z oponami jest też test opon wykonany dla ADAC. Przetestowali w nim 19 modeli opon w rozmiarze 225/45 R17 W/Y.
Podaję od tych które zostały najwyżej ocenione (brane były pod uwagę takie cechy jak cena, zachowanie na suchej i mokrej nawierzchni, hałas, zużycie paliwa, zużycie opony):
1 Continental ContiSportContact 5
2 Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2
3 Dunlop Sport Maxx RT
4 Michelin Pilot Sport 3
5 Vredestein Ultrac Vorti
6 Hankook Ventus S1 Evo 2 K117
7 Semperit Speed-Life
8 Apollo Aspire 4G
Jeżeli chodzi o opony Nexen (akurat testowany model to N8000) zajęły 3 miejsce od końca - ale i tak są polecane.
Panowie, w rozmiarze 225/40/19 - jakie Nexeny wybrać. Polecane i najlepsze N'Fera niestety nie są w tym rozmiarze dostępne. N9000 to torchę zbyt agresywny bieżnik do 159 - obawaim się tutaj o komfort. Temat podobnych opon już przerabiałem Federal SS595 i było dla mnie za głośno.
Przeszło mi ich przez ręcę ze 30 kompletów. Wyglądają niesamowicie porządnie, chociaż skarżą się kierowcy, że nieco głośne.
Dodano po 4 minutes:
W testach ADAC wszystko co nie jest polecane jest polecane ;)
Są jeszcze N8000 z nieco bardziej klasycznym bieżnikiem
http://www.oponylux.pl/opony-osobowe...19-93w-xl.html
Nie mniej obie są głośne. Cichego Nexena nie znajdziesz, jak już to Fulda, Sava, Dunlop
Koledzy, może nie wspominajmy o testach ADAC, po aferach, kompromitacji ogromnej chyba warto je po prostu delikatnie mówiąc ignorować. Traktować jak nieistniejące. Jest sporo innych testów. To tak BTW, nie w odniesieniu do jakichś konkretnych opon.
Panowie czy ktoś z was jeździł na Sunny SN3970 ? Kupiłem zestaw 225/50R17 98W głównie z uwagi na cenę i w miarę pozytywne komentarze co do stosunku jakość/cena. Ktoś miał styczność z was z tymi gumami?
Nie miałem ich ale jak szukałem 19" to słyszałem kilka opinii ,że głośne i średnie na mokrym ale ile ludzi tyle opinii .Za cenę 1/4 Pirelli nie ma co się spodziewać cudów.
Niestety większość chińskich opon słabo wypada na mokrym.
Cudów się nie spodziewam bo liczę się z tym, że ich cena w porównaniu do topowych w swojej kategorii różni się znacząco. Pomyślałem jednak, że lepiej kupić nowe niż używane lepszego producenta. Czytałem jakieś komentarze, że nie jest źle. Gdyby ktoś z nich korzystał byłbym bardzo wdzięczny za krótką opinię ;).
Mój kolega miał chyba wanli na przedniej osi w BMW, czyli mało obciążone. Narzekał, że znikają w oczach, ząbkują, są głośne i kiepsko trzymają na mokrym. Sunny to ta sama liga, z tanich opon bierz nexena, ja mam zimowe i jestem mega zadowolony.
Zależy jak kto jeździ. Kolega kupuje tylko tanie chinczyki bo lubi jazdę na granicy przyczepności - jeździł w rajdach i mi zostało :)
kupiłem dunlopy sport maxx rt 235/45 r17...nie zrobiłem co prawda wielu kilometrów na nich ale sama opona a właściwie jej bieżnik robi wrażenie...co do jazdy alfa jedzie jak po szynach i gdyby nie cena to ciężko o coś duzo lepszego polecić:) jak zrobie zdjęcia pokaże jak wygląda na belli :)
za rok-dwa będziesz musiał nowe kupić niestety...
oj tam oj tam, ze az są tak mało wytrzymałe nie chce mi się wierzyć :) a 30 tysięcy kilometrów w sezonie letnim nie robię :) jak się zedrą dunlopy to wtedy kupię chińczyki i bedę się cieszył z ich trwałości i właściwości jezdnych :cool: oczywiście żartuje, pojeździmy, zobaczymy :)
Założyłem letnie chińczyki po poprzednim właścicielu, jedno sezonowe, bodajże Sunny.
Zimowe były Michelin. O właściwościach jezdnych się nie wypowiadam, ale hałas jaki generują te oponki jest masakryczny, pod tym względem opony rozczarowujące. Zimowe Micheliny o wiele cichsze.
Myślę że mimo niezłego stanu opon w przyszłym sezonie zamienię je na jakieś "europejskie"
Nigdy tego nie zrozumiem: auto za kilkanaście tysięcy złotych a opony najtańsze od chińczyka...
Panie, Panowie...
Kiedyś już to pisałem.. opony z Chin czy Tajwanu robione są z innej mieszanki. Czuć to (dosłownie) podczas ich naprawiania, kiedy lekko zdziera się ich wnętrze, by klej odpowiednio trzymał łatkę/kołek. Śmierdzą..nie paloną gumą a....sorki...qpą. Podczas testów na rondzie (jazda do utraty przyczepności podczas deszczu) chińczyki osiągały prędkości o POŁOWĘ mniejsze od markowych. Dla mnie, użytkownika polskich dróg pełnych kałuż i kolein są zdyskwalifikowane. To samo dotyczy Goodyearów made in Tajwan/China, które nie dość że słabo trzymały na mokrym to jeszcze zniknęły po 20 tysiącach km!
Widziałem też Tajwańskie oponki zimowe,,które od letnich różniły się tylko...posiadaniem 'śnieżynki' i napisem winter. Żadnych lamelek czy innych cech typowych dla zimowego bieżnika!
Nie wiem jak teraz, ale kilka lat temu Nexeny o rozmiarach 17" i w górę słynęły z pękających ścian bocznych.
Tyle z moich doświadczeń.
Wybór należy do Was....a jak wiadomo CCC ,,cena czyni cuda ;)
PS... warto również wejść na fora użytkowników chińskich motocykli by zobaczyć co sądzą o oryginalnych oponkach w ich maszynach
Haha no właśnie dlatego że nie za 100 patyków. Ps. Pirelli P zero 225/40/19 - kompet 4240pln . Nexeny komplet 1400-1600pln . W kraju gdzie drogi pozwalają miejscami na szczypte "szaleństwa" a kieszeń Polaka pozwala na auto za jak piszesz nascie tysięcy- wybór rzeczywisty i oczywisty :)
jak ktoś jezdzi takim tico czy jakimś innym miniaturowym autem tylko w mieście co jest warte 1000 zł to wtedy jest uzasadnienie by nie kupować najdroższych opon ale z kolei ile kosztują jakieś opony markowe 13 cali? wg mnie na tak ciężkie auto jak 159 nie powinno sie oszczędzać na oponach....a jak ktoś ma felgi 19 no cóż...wiedziały gały co brały i sam sobie ktoś jest winny:D NIE BĄDŹMY JANUSZAMI BIZNESU :D
Niektórych zaskoczył pewnie test autobilda gdzie nexeny nfera i atlasy sport green okazały się lepsze od wielu opon 2x droższych. Czasem droższe i markowe nie znaczy lepsze...
Pytanie tylko czy akurat takie się trafiły, czy wszystkie mają takie parametry? U chińczyków nigdy nie masz pewności na jaką partię towaru trafisz.
Tak poza konkursem to z tańszych dobrych opon są między innymi Nokiany, z reguły trochę tańsze od Continentali, Michelin, czy Dunlopów a raczej im nie ustępuja.
Jeśli w 159 jest rozmiar 225/50/17 to mogę polecić Michelin Primacy 3 - dobra i cicha opona, ale komplet kosztuje coś koło 2700.
Tak ogólnie to polecam przejrzeć testy opon z różnych krajów (tak jak u nas tak też np w UK, Niemczech czy Danii są w czasopismach różne recenzje i porównania), ja tak zawsze robię przed kupnem opon, wtedy łatwo znaleźć przyzwoite opony w interesującym nas zakresie cenowym.
Zanim kupiłem GT miałem 15" Nokiany Line w Civicu, byłem z nich bardzo zadowolony, to też opona dla fanów ciszy w aucie, ale nie wiem czy robią je w rozmiarze 17".
Tutaj masz test 17" wykonanych na zlecenei ADAC (jest to jeden z największych automobilklubów w Niemczech):
https://www.motointegrator.pl/poradn...e-22545-r17wy/
Ranking wraz z opisem dlaczego dana opona znalazła się na danej pozycji.
czy to ten sam adac co brał kase i robił lewe testy i rankingi o czym było głośno jakiś czas temu ?
:P
Nieee, na pewno nie ten sam ADAC , to niemożliwe (jak w reklamie Toyoty ;) ) :
http://moto.onet.pl/aktualnosci/oszu...udowania/42ptc
Również proponuję kolejny raz ignorować tą organizację i jej "testy" , a przynajmniej nie przywoływać ich tutaj na Forum, jest skompromitowana i tyle.
No właśnie nie rozumiem tego myślenia: kupie w miarę nowe, ładne auto za kilkanaście tysięcy, na dużych ładnych felgach ale opony najtańsze od chińczyka. To tak jakby kupić apartament na modnym osiedlu i spać w nim na dmuchanym materacu przez kilka lat bo nowe łóżko do sypialni kosztuje kilka razy tyle.
Ja zakup opon rozumiem jako zakup elementu stykowego między drogą a kupą blachy, w której podróżuje ja wraz z rodziną. Czy na prawdę musi być on z dolnej półki?