- strona 52 na samym dole tego tematu.
Printable View
- strona 52 na samym dole tego tematu.
Mam taki oto komunikat - KWP01:Timeout resding INIT byte [1] - Na kabelku viakena wszystko super chodziło, a teraz mam niebieski i nie mogę uruchomić.Coś mam kłopot z wklejeniem screenaWydaje mi się że coś trzeba zmienić w zakładce configure pod KWPale próbowałem różnych strzelanych kombinacji.
Wychodzi na to że mam bałagan w portach.
Pod FTDI Driver => OK => Connect wyskakuje mi komunikat: Message: Port Open Reason: FT_DEVICE_NOT_FOUND
Nie pamiętam już jak to się ustawia.
- chyba pora przeczytac tematy od poczatku.
- albo od razu użyc programu FTClean, dograć sterowniki a potem bufor 256 / 256 /1 msek.
- te parametry to mam nad łóżkiem powieszone.
Jak wlaczyc alfadiaga ? mam xp .Gdy chce wygenerowac kod klikam na alfadiag loader pojawia mi sia cos takiego;Uninstall debugger or vm first! Rebooting may be reguired!.nie jarze jak go wlaczyc moze ktos pomoze?
Zainstalowales NET. Framework?
Bugan3, odpowiedź znajduje się bliżej niż myślisz i szybciej sam ją znajdziesz niż jeśli będziesz czekał na czyjąś odpowiedź.
Ale, że należy pomagać :P
Możesz spróbować wygenerować kod i zainstalować AD spod trybu awaryjnego windy.
I rada:
Cytat:
Napisał bubu321
Wreszcie znowu dzięki cierpliwości bubu321 uruchomiłem alfadiaga tym razem na nowym niebieskim kabelku.
Przeprowadziłem kalibrację sprzęgła w swojej selespeed chyba pomyślnie.
Udało mi się ustawić na poziomie 28,3 tak wypośrodkowałem - było ponad 29 - bo nie byłem pewien czy bliżej 28,0 jest lepiej czy 28,5 mm. Może piotriix wie albo inny ktoś.
Nie zrobiłem screen po kalibracji nie zdąrzyło mi się i rozłączyło, za to mam tuż przed regulacją i dodatkowe sensor parametry chyba istotne dla układu sprzęgła, może komuś się przydadzą albo zechce się podzielić uwagami.
Autokalibrację na koniec się robi pod zakładką actuators.
Pod sensors się nie zrobi tylko odczytuje parametry przy regulacji.
I co pomogło coś?Ciśnienie widzę masz w normie.Ale na akumulatorze napięcie to trochę małe.Chyba,że długo bawiłeś się tą kalibracją i sporo prądu zżarło
---------- Post dodany o godzinie 23:18 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:17 ----------
A alfadiaga uruchomiłeś na jakim systemie?
---------- Post dodany o godzinie 23:20 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:18 ----------
Można podłaczyć się w zakładce 156 v6 3.2 GTA.Ale nie wszytko pokazuje
Tak pomogla kalibracja, zwłaszcza na city to jest odczuwalne. Już nie ślizga się sprzęgło i płynnie rusza.
AD pod XP uruchomiłem, pod '7 nie udało mi się jak zresztą większości.
Kalibrację wykonałem wzorując się tym postem co napisałeś w zrób to sam -dobra robota.
Bateria jest jakaś w ogóle marna ale też trochę rzeczywiście się bawiłem i wyczerpałem.
Pocieszyłeś mnie że ciśnienie mam w normie.
Panowie dalej nie moge wygenerowac kodu alfadiag loader wlaczylem z trybu awaryjnego i pojawia sie ;correct serial has been copied to clipboard,just paste it to unlock box ,Use this loader only one time.Enjoy by evolution,SND team.nie kapuje moze ktos pomoze?
Angielski się kłania....w wolnym tłumaczeniu to znaczy:
prawidłowy serial został skopiowany do schowka, poprostu wklej go do okienka w celu odblokowania, Użyj tego programu tylko raz..ble ble..
Tak to mniej więcej leci w wolnym tłumaczeniu...
a po uruchomieniu alfadiag loadera kod wklejasz za pomocą Ctrl+V bo kod jest w schowku (clipboard)
Czy do wykasowania bledu poduszki alfadiagiem musze przerabiac kabel?
Gdybyś poczytał cały temat to byś wiedział.
TAK.
Stawiamy maszyne na VMWare. Otwieramy plik .vmx odpowiadajacy naszej wirtualnej maszynie i wklejamy w nowej liniiPowinnismy zrobic to gdy maszyna jest wylaczona. Po wlaczeniu maszyny mozemy korzystac z programu.Kod:monitor_control.restrict_backdoor = "true"
Dopisana linia blokuje jeden ze sposobow wykrywania wirtualnej maszyny. Dziwnym zbiegiem okolicznosci akurat ten sposob jest wykorzystywany przez program :P
A możesz łopatologicznie opisać krok po kroku jak to zrobić?
Bo zaraz napewno będzie sporo pytań a tak zrobisz taki mały poradnik
W zwiazku z zapotrzebowaniem, postanowilem napisac maly tutorial dot. wspolpracy AlfaDiaga z wirtualna maszyna. Tutorial dotyczy tylko i wylacznie wirtualnej maszyny firmy VMware - na Microsoft Virtual PC nie zadziala!
Co potrzebujemy?
- program WMware Workstation (wersje 30-sto dniowa mozna sciagnac za darmo: https://www.vmware.com/tryvmware/?p=...rkstation&lp=1)
- program AlfaDiag (tu moga nam pomoc bracia Rosjanie :P)
- Windows XP
Jezeli wszystko mamy, pora wziac sie do roboty:
1. Instalujemy VMware WorkstationMysle, ze w tym kroku kazdy sobie poradzi - klikamy dalej, dalej.2. Tworzymy nowa wirtualna maszyne2.1. Uruchamiamy program VMware Workstation.3. Instalacja systemu i pakietu VMware Tools.
2.2. Z menu "File" wybieramy opcje "New -> Virtual Machine".
2.3. Na ekranie pojawi sie okienko (type_of_machine.jpg). Wybieramy konfiguracje typowa (opcja "Typical (recommended)"). Jezeli ktos potrzebuje, moze tez wybrac konf. zaawansowana. Klikamy przycisk "Next".
2.4. W kolejnym okienku (system_installation.jpg) wybieramy, skad bedziemy instalowac system operacyjny na wirtualnej maszynie. Pierwsza opcja to instalacja z plytki, druga z obrazu, trzecia pozwala na instalacje juz po zakonczeniu konfiguracji. Kazdy indywidualnie musi wybrac jedna z opcji; dla potrzeb poradnika zakladam, ze wiekszosc osob skorzysta z instalacji z plytki (opcji pierwszej). Zatem wybieramy opcje pierwsza ("Installer Disc") oraz na rozwijanej liscie ponizej wybieramy naped w ktorym znajduje sie plytka z systemem (jezeli jeszcze jej tam nie ma, wkladamy ja teraz). Klikamy przycisk "Next".
2.5. Na ekranie pojawi nam sie okno (easy_install.jpg) odpowiadajace za pomoc podczas instalacji systemu (program wpisze za nas nr seryjny, login, haslo). W pewnych warunkach moze sie ono nie pojawic, wtedy dokonujemy po prostu tradycyjnej instalacji (wpisujac wszystko recznie w trakcie). W polu "product key" wpisujemy nr seryjny naszej kopii systemu, w polu "full name" nazwe uzytkownika (inna niz Gosc badz Administrator). Klikamy przycisk "Next".
2.6. W okienku (vm_name.jpg) program zaproponuje nam nazwe wirtualnej maszyny oraz katalog, w ktorym zostana zapisane jej dane konfiguracyjne. Domyslnie bedzie sie on znajdowal w katalogu "Virtual Machines" (my_virtual_machines.jpg), ktory znajduje sie w katalogu "Dokumenty" (Win7). W wiekszosci przypadkow nie musimy nic tutaj zmieniac. Klikamy przycisk "Next".
2.7. Nastepnie w oknie (disk_capacity.jpg) program proponuje rozmiar dysku dla naszej powstajacej wirtualnej maszyny. Domyslnie jest to 8 GB. Jezeli zalujemy cennego miejsca :P mozemy te wartosc zmniejszyc, jednak nie powinnismy schodzic ponizej 2 GB. Opcji ponizej ruszac nie musimy. Klikamy przycisk "Next".
2.8. Zakonczylismy juz etap konfiguracji - na ekranie pojawi sie podsumowanie (summary.jpg). Upewniamy sie, ze plytka z systemem jest w napedzie (lub obraz jest dostepny) oraz ze zaznaczona jest opcja "Power on this virtual machine after creation". Klikamy przycisk "Finish"Po zakonczeniu poprzedniego kroku, maszyna powinna sie wlaczyc a instalacja systemu zaczac (installing.jpg). Jezeli skorzystalismy z pomocy przy instalacji (wykonalismy krok 2.5), program wpisze za nas klucz produktu, login i haslo. Powinien tez automatycznie zainstalowac sie pakiet VMware Tools.4. Kopiowanie plikow na wirtualna maszyne
Przy pierwszym uruchomieniu systemu powinnismy zobaczyc takie okienko: (vm_ware_tools_installation.jpg). Jezeli go nie zauwazylismy (moglismy je przeoczyc, bo odpala sie automatycznie zaraz po instalacji) i podejrzewamy, ze pakiet sie nie zainstalowal: wchodzimy do menu VM i szukamy opcji "Install VMware Tools" (vm_menu.jpg). Jezeli ma ona dokladnie taka postac, znaczy to, ze musimy pakiet zainstalowac sami (klikamy na ta opcje). Natomiast, jezeli opcja brzmi "Reinstall VMware Tools" znaczy to, ze pakiet sie zainstalowal.
Instalacja pakietu jest konieczna do latwego kopiowania plikow miedzy wirtualna maszyna a naszym komputerem - wystarczy je przeciagnac. Bez pakietu musimy uciekac sie do innych sposobow (np. stworzenia wirtualnej sieci miedzy wirtualna maszyna a naszym komputerem).Przeciagamy katalog z programem (np. AlfaDiag) w zadany katalog na wirtualnej maszynie (tak, bezposrednio w jej okno). Katalog powinien zostac skopiowany. Jezeli tak sie nie stalo - sprawdzamy, czy mamy zainstalowany pakiet VMware Tools (pkt 3.) Pamietajmy o przekopiowaniu i zainstalowaniu na wirtualnej maszynie .NET Framework przynajmniej w wersji 1.1.5. Modyfikacja plikow konfiguracyjnych wirtualnej maszyny5.1. Po przekopiowaniu wszystkich potrzebnych plikow, wylaczamy wirtualna maszyne (Start -> Wylacz komputer).Mam nadzieje, ze ten przewodnik spelni swoje zadanie i oszczedzi mak piekielnych ;) czytelnikom szczodrze (mozna by sie nad tym zastanowic) obdarowanych nowym systemem Microsoftu. Pozdrawiam i zycze owocnego korzystania :)
5.2. Otwieramy katalog "virtual machines" zawierajacy domyslnie konfiguracje wszystkich posiadanych przez nas wirtualnych maszyn. Standardowo znajduje sie on w katalogu "Dokumenty" (Start -> Dokumenty) (Win7). Jezeli konfiguracje naszej maszyny zapisalismy gdzie indziej, musimy ja odszukac sami.
5.3. W katalogu "Virtual Machines" odszukujemy katalog odpowiadajacy interesujacej nas maszynie i otwieramy go (my_virtual_machines.jpg). Domyslnie jest to "Win XP Professional". Jezeli konfiguracje naszej maszyny zapisalismy gdzie indziej, musimy ja odszukac sami.
5.4. W otwartym katalogu odszukujemy plik "Windows XP Professional.vmx" (domyslnie). Otwieramy go w notatniku lub innym edytorze tekstu.
5.5. Na koncu pliku dodajemy nowa linie o tresci
(newline.jpg)Kod:monitor_control.restrict_backdoor = "true"
5.6. Zapisujemy zmiany, wlaczamy maszyne.
5.7. Cieszymy sie dzialajacym programem :)
- o przepraszam, my tez mamy na stronie 52 , na samym dole.Cytat:
program AlfaDiag (tu moga nam pomoc bracia Rosjanie )
- na tym rosyjskim forum zrobili w wirtualnej maszynie wersję 3.3.1.0 i mają do tego image.
- spróbuję ściągnąć.
- tylko wersja 3.3.1.0 niczego nowego nie wnosi w stosunku do wersji 3.3.0.11
- to taki trick autora programu.
- chyba zabiore swoje podziekowanie dla kolegi.
- jak to nie dla wszystkich, to czemu ja głosowałem za kolegą bubu321.
zomek.
Pamietam, ze kiedys chcialem sciagnac ten plik - bodajze bylo jakies haslo... Ja go nie znalem wiec skapitulowalem :P Niech sie kolega nie obraza - im wiecej AlfaDiagow tym lepiej :)
- WMware to prawie 560MB a image pod xp z 3.3.1.0 to tez drugie 500 MB.
Niestety :( Jedyna alternatywa to DualBoot, ew. zmiana systemu na XP :P Ja nie chcialem miec na raz 2 systemow, a VMWare i XP mialem.
Chyba, ze AlfaDiag ze strony 52 odpala pod Win7?
P.S. Utworzylem sobie tez XP Embedded bootowanego z pendrive'a. Niestety nie udalo mi sie zmusic go do poprawnego wykrycia kabla. :( A to rozwiazanie podobalo mi sie najbardziej - moznaby nosic AlfaDiaga wraz XPE na pendrivie i po prostu wpinac go do akurat wykorzystywanego komputera, niezaleznie od zainstalowanego na nim systemu, sterownikow itd.
Edit: Oops, nie doczytalem edytowanego posta kolegi bubu321 - przepraszam. Drugi akapit mojego postu prosze uznac za niebyly.
Nawet by sie zgadzalo: 3202/2084 = 1.536; 1.536 * 122 = 187.392
Witam Kupiłem 2 dni temu alfe 147 1.9 JTD 115 KM niepokoi mnie w niej ciężko działające sprzęgło i spalanie przy jezdzie do 2500 obr/min na poziomie 9l/100km przy przejechaniu 300km w tym 100km w trasie (śred. prędkość 100km/h w trasie)
Czy któryś z programów umożliwia diagnozę czujników parkowania. Oczywiście nie uwzględniam fabrycznego examinera.
witam, robił ktoś reset parametrów adaptacyjnych w JTD? da sie to wogole wykonac i czy coś to daje?
Witam,
moim zdaniem w sterownikach silników JTD brak jest parametrów adaptacyjnych.
156 TS 1.8
Read diagnostic faultcodes :
Bytes received: 0B 47 00 A8 54
DTC: 0x0B = 11
state : 2
type : 0x07 Too high value
condition1 : 0x00
condition2 : 0xA8
counter : 0x54
niby błąd napinacza pasa kierowcy, rozebrałem kostkę poczyściłem i ok, ale błąd wraca. nie wiem co robić
Failed Component Code: Driver Side Pretensioner
Error Code Status: Intermittent Fault Present
Error Type: Value Too High
Static Image Of Lifetime Timer in Snapshot: 216730 Minutes
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...bs_airbag.html
The ECU detected a short to Ground or Battery + in the Seat Belt Pre-Tensioner Squib circuit(s) as indicated by the code.
ATTENTION! TURN THE KEY OFF FOR AT LEAST 10 MINUTES, THEN DISCONNECT THE BATTERY AND WAIT FOR 15 MINUTES, THEN DISCONNECT THE AIRBAGS.
After disconnecting the Airbags, inspect the wiring for the short, and replace the harness if faulty.
NOTE: In some cases the code may refer to both driver and passenger Belt Squib circuits, or to a defect in the ECU itself.
After completing the test and replacing the faulty parts, assemble the system and reconnect the battery as the last step. After that, read the codes and data again to ensure the system to be OK
Powodem tego błędu jest Wartość zbyt wysoka
Obecny status błędu jest Przerywany / Obecny(ciagły)
Błąd wartość licznika jest 82
Wytnij kostkę i polutuj kable na stałe.
Niestety u Mnie nie działa, walczę właśnie gdyż mam drugi sprzęt, bardziej mobilny od laptopa:) lecz niestety musi na nim być windows7.
Loader cały czas marudzi, że odpalany jest na VM.
Naczytając się wcześniej, że alfadiag potrzebuje kodu generowanego na podstawie konfiguracji sprzętowej, postanowiłem go przechytrzyć - wywaliłem win7, zainstalowałem XP, wygenerowałem kod, zainstalowałem ponownie win7.
Co zauważyłem? - Wygenerowany kod jest identyczny, jak na moim drugim laptopie, który ma zainstalowany TEN SAM egzemplarz windowa XP, tak, więc kod nie jest generowany na podstawie konfiguracji sprzętowej, lecz numeru seryjnego systemu - NIESTETY
- tak, zmiana numeru seryjnego systemu likwiduje licencje.
- ale to chyba nie prawda że kod == manipulacje matematyczne z numeru seryjnego.
- ponieważ gereracja licencji w róznych przedziałach czasowym generuje inne kody aktywacji.
- w ten sposób co piszesz miałbym te same licencje na dwustu maszynach na których zainstalowano ten sam XP z tym samym S/N ?
- i chyba dlatego autor to zmienił w nowszej ( czytaj poprawionej wersji )
tak właśnie chyba jest, od kiedy używam AD (chyba będzie już ok roku) numer ciągle na tym lapku jest taki sam:)
bubu jak zrobiłeś bootowalnego wina z USB? robiłem z 3 razy i nigdy nie bootuje (nie jest to problem biosu, czy pena, bo bootująca instalacja XP działała bez problemu)
Czy kolega moze podac wiecej szczegolow? Ktorej wersji WMware kolega uzywa? Czy VMware tools wylaczylo sie po dodaniu wpisu w pliku .vmx? Oczywiscie zakladam, ze zostalo wczesniej zainstalowane. Jezeli sie nie wylaczylo, to prawdopodobnie wpis w pliku .vmx jest bledny badz nie zrestartowano maszyny.
- bootowalny win z USB , z imaga aktualnego systemu, robiłem wg. tego tematu.
- szukam bardziej prostszej metody i skutecznej na AD.
- próbuję się dowiedzieć, jak ten nasz program ( wersja 3.0.0.11 ) zainstalowali na win 7 RU.
- może ich metoda można zainstalować na win 7 PL ?
--
http://www.911cd.net/forums//index.php?showtopic=21242
- ktoś mnie pytał co z tym tytułowym FiatDiag.
- no i się pojawił z miłym akcentem.
- mam obiecany ten program dla testów ale dopiero w sierpniu.
--
http://img149.imageshack.us/img149/7...astdiag.th.jpg