A taki zestaw będzie dobry?
http://allegro.pl/ate-tarcze-klocki-...334729302.html
Printable View
A taki zestaw będzie dobry?
http://allegro.pl/ate-tarcze-klocki-...334729302.html
Dobry zestaw ale......:)za taką cenę możesz mieć tarcze Textar lub Zimermany +klocki ferrodo premier.
Napisane na Commodore C64..;)
Nie kupujcie hamulców na allegro zbyt duże ryzyko podróbek .. Przecież jest dużo sprawdzonych sklepów internetowych różnica w cenie żadna albo b mala
Ja mam na przodzie klocki hamulcowe firmy GT PARTS ....Przejechałem już na nich okolo 60tyś
Panowie ,przeczytałem 40 stron i będe szczery nie chce mi sie dalej czytać.Jaki potrzebny jest nr klucza TORX do normalnych zacisków ,bo potrzebuje zamówić.1,9 jtdm 2007 rok
Zacisku czy jarzma?
Chodzi o zacisk
Do przedniego zacisku potrzebujesz imbus (4 lub 5 mm), do tylnego jarzma klucz płaski/nasadowy typu torx (E11 lub E14, nie pamiętam już).
To sprawdź Jak możesz
Panowie czas wymienić tarczę z tyłu plus klocki, czy ktoś testował tarcze rotingera nacinane ? http://allegro.pl/tarcze-rotinger-gt...734850072.html
jeśli lipa to co polecacie w cenie do 300 zł za komplet ? Textar ?
z przodu mam tarcze ATE,klocki ferodo i jestem zadowolony z takiego zestawu.
W poprzednim roku wymieniałem tarcze na przód wraz z klockami. Tarcze Zimmerman natomiast klocki EBC Green. Wszystko zakupione u pawpor. Tarcze kosztowały coś kolo 300 zł za komplet, klocki trochę więcej. Wszystko "daje rade":)
Ja kupilem komplet textara na tył i jestem zadowolony
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Mając duże brembo z przodu , co jest wrzucone na tył?
Tarcza wentylowana prawdopodobnie. W 2,4 i 3,2 tak jest, nie wiem jak w TBi. Klocki do tarczy litej i wentylowanej są takie same.
Na nacinanych ma sens, na nacinanych i nawiercanych nie z prostego powodu: z racji nawiercen zmniejsza się powierzchnia tarcia klocka a co za tym idzie klocek musi mieć większy współczynnik tarcia żeby zachować skuteczność, z racji nawierceń na wylot zmniejsza się pojemność cieplna tarczy(szybciej sie za to chłodzi) i klocek musi mieć wyższą temperature pracy. Na nacinanych możesz dać zwykły klocek, na nawiercanych odradzam. Poza tym klocki Galfer mają dużo lepszą trwałość niż ori ferrodo, na ferrodo robiłem 25 tyś km i wylot na galferach mam 30 i zjechałem je do połowy więc nie powiedziałbym że to drogo
Podaj tylko które to były Ferodo (bo zakładam, że o tym piszesz a nie o feRRodo - co to ?) - Premier? i który Galfer ? bo ten ostatni model 1055 - to nie jest odpowiednik klocków Premier Ferodo tylko DS Performance / DS 2500, więc trudno porównywać, tak jakbyć wóz 100 konny z 200 konnym porównywał, jedno Alfa i drugie Alfa.
Piszcie modele klocków lub symbol, albo choć cenę (to się dojdzie do tego czy to zwykłe cywilne czy coś lepszego) a nie tylko nazwę producenta, bo to nic a nic nie mówi .
Serwisy biorą różne , często nie wiemy co, od różhych dostawców. Ale jak Ferodo to najprawdopodobniej to był zwykły Premier - czyli podstawowy, osobowy, cywilny do turlania się rodzaj klocków, choć z cywilnych bardzo dobry uważam. Baaaardzo trwałe (przez 180 tys może 2x zmieniłem ale - w wolniejszym aucie ! ) , przyzwoite wyczucie na pedale itd - dobre po prostu podstawowe klocki, jednie hamowania raz za razem - pojawia się fading. Ale nie wymagajmy od cywilnych.
Natomiast Galfer 1055 to odpowiednik sportowych serii Ferodo - DS2500 bliżej, więc co tu porównywać.
Dlatego tyle bzdur jest na forach, ponieważ ludzie nie wiedzą o czym piszą.
Więc trzeba drążyć i dociekać :) I mamy kolejną nieściłość, bo Bosch i TRW nie produkują klocków tylko dystrybuują . Mogły w ich pudełkach być i premiery czy cokolwiek innego o cywilnej charakterystyce.
159 2,4 to ciężka krowa, ale się dająca rozpędzić, wię może stąd zużycie. Ja te klocki (Premier) w 156 1,6 stosowałem , z gładkimi tarczami (nacicnania i nawiercania sensu nie mają) i 60-80tys jeździły bez zająknięcia. Ale lżejsze i wolniejsze auto.
Natomiast każde bardziej agresywne klocki będą się zużywać szybciej lub/i zuzywać tarcze szybciej, nie ma bata.
Ja te Galfery mam w pudełku i czekają lada chwila na wymianę za Ferodo DS 2500 (świetne na codzień, choć pylą, ale albo-albo) w 156V6 - też ciężka krówka. Też jestem ich ciekaw, choć one są dopuszcozne do użycia drogowwego cywilnego, a DS2500 - nie, więc nie bardzo wiem jak miałby im dorównywać. Dodatkowo - mają ścięte krawędzie (jak Premiery) a DSy - nie , więc mają więcej materiału. No ale zobaczymy. Raczej powinny być ok, a i cenowo były całkiem ok .
159 2.4 w automacie waży 1800 kg a co do Boscha to bym się spierał, jako jedyne klocki mają dodatkową płytke amortyzującą pod tłoczki czego nie mają inne.
Ok w takim razie nie ma co się bawić w nawiercane itp. co będzie względnie najlepsze do 500 zł ? Zestaw tarcze+ klocki na tył, znalazłem zestaw textara za 320 zł, nie wiem czy na siłę szukać czegoś droższego czy wystarczy do normalnego użytkowania, robię około 15 tys. rocznie, prawie same trasy. 1.9 16 v jtmd
Rotinger robi też tarcze wysokonawęglane, są czarne jak black diamondy, ale pablo ma racje, do normalnej jazdy kup sobie pełne albo nacinane. Nawiercane robią większy hałas
Nacinane są bardziej ciche od nawiercanych
Mam nawiercane w 159 i nic nie słyszę. Pewnie dlatego, że wcale nie hamują to i nie hałasują - gdyby hamowały, wg ekspertów forumowych już dawno tanie klocki by mi się skończyły.
jestam na 99 procent zdecydowany na zestaw textara ale wyraźcie Panowie jeszcze opinie na temat tego: http://allegro.pl/tarcze-mikoda-gt-k...063741865.html
czy serio seryjny klocek nie nadaje się do tarczy nacinanej/nawiercanej ?
Przy okazji możecie polecić jakiś pewny sklep do zakupu hamulców ?
Nadaje sie, jesli chodzi o mikode to najlepszym klockiem sa polecane i sprzedawane przez mikode klocki trw.
Jesli chcesz mikody to najlepiej na ich stronie internetowej a nie na allegro.
Wszystko inne dostaniesz w autosklep24.pl. chyba 10% rabatu dla forumowiczow.
Gesendet von meinem HTC 10 mit Tapatalk
Kazde pyla i to nie powinno byc kluczowym kryterium.
Gesendet von meinem HTC 10 mit Tapatalk