Tam jest mały zwykły o-ring. Dobież na tą rurkę o grubości około 1 mm i posmaruj sylikonem do misek, będzie ok.
Printable View
Tam jest mały zwykły o-ring. Dobież na tą rurkę o grubości około 1 mm i posmaruj sylikonem do misek, będzie ok.
ten oring jest taki płaski czy bardziej taki okrągły jak dętka i czy zwykły silkon też da radę
Zwykły oring, czyli okrągły w przekroju.
A uszczelka metalowa jest jedna, między tym aluminiowym blokiem z klapkami wirowymi a głowicą silnika. Połączenie plastikowego kolektora z blokiem klapek jest na 3 gumowych uszczelkach ale o kwadratowym przekroju, one są raczej niewymienne - nie występują jako osobna część, ewentualnie można dorobić na zamówienie. Zostaw je tak jak są, tylko nową uszczelkę metalową daj (o której pisałem wcześniej).
ja bym sanitarnym posmarowal :-)
uszczelka zamówiona ,jutro poszukam jakiś uszczelekhttp://www.ebay.de/itm/321645950755?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageNa me=STRK%3AMEBIDX%3AIT bedzie dobra,bo wygłada tak samo
Witam znowu,przyszła uszczelka i dokupiłem oring do tego krućca czy jak to się zwią co idzie między kolektor i tam płyn z chłodnicy idzie.Po złożeniu wszystko jest ok tylko gdzieś pod spod auta,a nie mam kanału spadło mi to zabezpieczenie od pompy common rail co wchodzi w koło od rozrządu,ale dorobiłem z mega grubej śruby i myślę,że bedzie ok.I teraz problem mam check engine i po sprawdzeniu P0403 czyli zawór EGR.Przy nim są 4 śruby i na jednej gwint nie trzyma i nie da się jej dokrecić,czyli zostaje na 3.Jak dodaje gazu auto nie ma mocy ledwo co jedzie i słyszę gwizd powietrza z okolic Egr, tak jakby uciekało .Czy waszym zdaniem jest to wina,ze Egr jest na 3 śrubach,czy może coś nie podłączyłem lub w odwrotnej kolejności dałem zaślepienie na dole i na górze.
Jak zaślepiłeś EGR to będzie check i tak, ale jak urwałeś śrubę to ucieka ciśnienie więc nie jedzie oraz ciśnienie oraz masa powietrza się nie zgadza - limp mode (tryb serwisowy).
Może powietrze ucieka przez nie dokręcony EGR? Poproś kogoś o pomoc. Pomocnik dodaje gazu a Ty w tym czasie macasz i szukasz gdzie ucieka powietrze. Skoro słyszysz świst nie powinno być problemu żeby zlokalizować nie szczelność.
no właśnie kolega dodawał gazu i ewidentnie z okolic Egr syczy ,a jaka kolejnosć zaślepek jest ja pierwszą dałem taką z trzema dziurkami,a potem tątaką jak oczko i wydaje mi się,że ma isćnajpierw oczko ,a potem ta blaszka z otworami.
Jaką zaślepkę masz? Nie jest całkowita?
dolna jest w kształcie oka z 3 dziurami,a górna prostokąt z 4 dziurami i tez są podkładki czy uszczelki i chyba też w zlej kolejnosci załozyłem.A czy jak powietrze ucieka i brak mocy to tak będzie się dziać przy nieszczelności,bo jak pisałem mam Egr tylko na 3 śrubach
tu masz kolejnosc takiego zestawu
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=181934&stc=1
no własnie taki mam zestaw tylko po jednej na górze i na dole uszczelce mam u tu sa po dwie,ale wczesniej zadnych błedów nie było i ta dolna zielona śruba gwint nie trzyma i się obraca,stąd chyba ta nie szczelność
Gwint można naprawić bez problemu. U mnie też był zerwany i mechanik na specjalny klej wstawił nowy gwint na taką samą śrubę. Musisz tylko znowu wszystko zdjąć bo na silniku może być problem żeby to nagwintować prosto.
Jeśli powierzchnie będą czyste i nieporysowane to bez uszczelek też ładnie siądzie.
no dobra jutro tam zaglądne,a to zabezpieczenie co jest w kole zębatym to co blokuje pompę common rail ,tam jest taki pólokrąg oczywiscie go zgubiłem musiałem dorobić z mega wielkiej śruby.Odciąłem kawałek i potem na pół przeciołem doszlifowałem na wymiar.Czy on wytrzyma,czy orginalny był z jakiejś stali hartowanej czy to zwykły kawałek metalu.
tak jutro zrobie,bo dałem wszystko na odwrót
Dziwny ten zestaw, ja kupiłem zaślepkę w ASO to była blaszka ze zintegrowaną uszczelką - jedna, cienka.
Ale jeśli te zaślepki są z otworami to należy dać dwie uszczelki. Co do klina to nie jest to zwykła stal. Możesz go dokupić w sklepie ze śrubami itp. warunek taki że musisz znać wymiary.
Zaślepka z otworami oryginalna (wg katalogu "uszczelka boczna zaworu EGR") nie ma dodatkowych uszczelek, sama w sobie zawiera uszczelkę - chyba jest to guma natryśnięta na blachę.
A ten klin to klucz Woodruff, grubość 4mm (ja dorabiałem z fordowego 5mm) ale nie wiem jakie pozostałe wymiary (średnica, długość cięciwy - nie wiem jak to się mierzy).
klinn Woodruff z czego on jest jakiś hartowany.Ja uciąłem jak plaster kiełbasy mega śrube i potem na pół , a reszte doszlifowałem.Ale nie wiem czy da radę,choć śruby reż są chyba hartowane.
na 100% 4mm bo szukam na Ebay i cos już znalazłem.http://www.ebay.de/itm/Federkeile-Sa...cAAMXQUmFSdtl8
5mm musiałem szlifować bo nie wchodził, więc chyba 4mm :P Możesz przecież zmierzyć szerokość rowka na wałku pompy, klin powinien tam wchodzić na wcisk (wręcz być wbity).
Nie wiem czy on musi być specjalnie hartowany, nie będzie przenosił specjalnie dużych obciążeń - pompa obraca się dość lekko, poza tym na stożku i nakrętce też pompa trochę siedzi.
no właśnie nie wiem co mam robic chce jechać do Polski i troche mam pietra,że tam sa jednak przeciążenia
Szczerze ? to ja bym to w ogóle wyciągnął. Jak to źle dorobiłeś to moze wyskoczyc i wpaść pod pasek rozrządu a wiadomo jakie mogą tego być konsekwencje. Z drugiej strony - chyba wiesz jak to koło ciężko ściągnąć. Naprawdę myślisz że po przykręceniu tego koła zacznie sie ono przesuwać ? Pompa Cr raczej nie stawia takich oiporów. Wiec z dwojga złego ja bym tego dorabianego klina nie zakładał.
Klin dorobiłem dobrze i z jednej strony jest nakrętką, a z drugiej pompa więc nie powinno wylecieć, tylko materiał z którego to zrobiłem nie daje mi spokoju choc jak pisałem ogromna taka żółta śruba z zewnątrz, ale w środku po przecięciu ta taka koloru hmm metalowego
ten klin ma za zadanie ustawić koło względem pompy w odpowiedniej pozycji. ( na pasku masz 3 znaki - jeden jest dla pompy CR choć jest to w przypadku CR bez wikeszego znaczenia ) koło pasowe Blokuje się na stożku ( trzpień z pompy ma kształt stożka ) Niektóre rozrządu w ogóle nie mają klinów tylko pływające koła które się dokręca do naciągnięciu paska. Podsumowując ten klin nie przenosi obciążeń a jedynie ustala odpowiednia pozycję koła. A jeśli jest źle zrobiony może wypaść i tylko tyle. W nowszych pompach nie ma tego klina, jest tylko metalowa rureczka wystająca na 3 mm.
Przecież to jest fizycznie niemożliwe, żeby klin wypadł po złożeniu całości. Jest półkolisty i zagłębiony w wałku pompy (półkoliste wycięcie), nie ma możliwości wysunąć się w przód ani w tył w osi wałka, jedyny kierunek to prostopadle do osi wałka - a tam będzie kółko go trzymało. Nic nie wypadnie a przynajmniej uniemożliwi jakikolwiek uślizg wałka względem koła pasowego.
Panowie wszystko skręcone i dalej bład p0403 i brak mocy,następnie wyczaiłem,że wtyczka od zaworu EGR jest uszkodzona,taki mały języczek jest ułamany i wtyczka nie trzyma i auto chyba w trybie serwisowym.Jak prowizorycznie sklejiłem tasma to jest ok.CZy taką wtyczkę można kupić.
Wszelkie wtyczki są do dokupienia wpisz w gogle wtyczkolandia
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
tylko jaka to wtyczka Bosch ,Delphi czy inna
Raczej to Bosch.
No ale awaria EGR, czy zaślepienie tudzież odłączenie nie powoduje przejścia w tryb serwisowy. Może po prostu masz zapisany (nieskasowany) błąd, który trzyma silnik w trybie serwisowym - nie wszystkie błędy są kasowane automatycznie po usunięciu usterki - ja tak miałem w błędem DPF i przez niego spowodowanym trybem serwisowym.
Wot kakaja technika. Auto nie chce jechać jak nie jest ekologiczne... Pokażcie to ludkom z VW :D
siema pojechałem na szrot i za 3 euro kupiłem zawor egr razem z wtyczką i błąd skasowałem i w KONCU cieszę się Autem bez klapek,ale co dłonie mam zajechane i ile nerwów było to juz moje.Ale wiem,że jak sam coś zrobie to bedzie dobrze,a nie jak ci pseudo mechanicy z warsztatów to są kowale,rzeżnicy jak miałem Honde to połamali osłone silnika i nie zamontowali,a jak sie upomniałem to powiedzieli,że założą za 50pln masakra jakaś,inna sprawa jak w Escorcie mi tłumik wymienili to wszystkie kolejiny zbierałem i jeszcze amortyzatory sruby po urywałi i dali za krótkie które byłry przyłapane może 2 zwoje.Dlatego co mogę robie sama i chciałem WAM WSZYSTKIM podziękować za wsparcie i pomoc.
- - - Updated - - -
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=182040&stc=1czy to oznacza ,ze erg jest wylaczony