według ciebie też?
Printable View
Już w temacie wklejałem badania udowadniające poprawę jakości powietrza w strefach czystego transportu.
I ta poprawa była znaczna wbrew naszym forumowym "ekspertom" od cyrkulacji powietrza i zjawisk atmosferycznych.
Ale żeby nie było to:
. W Antwerpii wdrożenie Low Emission Zone pozwoliło na zmniejszenie emisji NO2 o ok. 30 proc. pomiędzy 2016 a 2021 rokiem. W Berlinie redukcja emisji tlenków azotu wyniosła 20 proc., natomiast cząstek stałych aż o 50 proc.. W Londynie dzięki implementacji tego rozwiązania ograniczono emisję tlenków azotu o 31 proc.. Natomiast w Rotterdamie od 2016 r., czyli momentu powiększenia terenu obejmowanego przez strefę, redukcja cząstek PM unoszących się w powietrzu wyniosła 20-30 proc.
https://smoglab.pl/strefa-czystego-t...nych-miastach/
Pomijam już pomniejsze aspekty jak ograniczenie hałasu i zapachu spalin, czy ograniczenie rpylenia z klocków hamulcowych, które ma właściwości chorobotwórcze.
Jak trujesz, to też wąchaj. Tymczasem przesiadając się na auto EV przenosisz swoje zanieczyszczenia do Bełchatowa, czy Biskupic Podgórnych (fabryka baterii LG). tam tez mieszkają ludzie i chcą oddychać czystym powietrzem, a nie twoimi smrodami. To jak z dzieckiem. Zamknie oczy i myśli, że go nie ma.
ps. ciekawe, że piewcy ekooszłomstwa w życiu codziennym jednak jeżdżą starą dobra motoryzacją. Tfu, starymi sadzomiotami o wątpliwym stanie technicznym i dużych emisjach zanieczyszczeń. Adi 3.0, Tomtrz 4,2....
Zapomniałem.Wyciągamy zanieczyszczenia z całej infrastruktury i produkcji aut spalinowych, ale za to pomijamy całkowicie zanieczyszczenia wynikające z wydobycia ropy, rafinacji itd.Bo w okolicach rafinerii też chyba mieszkają ludzie, prawda?Pola naftowe też chyba nie są na księżycu.
I tak dla jasności, skoro już podałeś przykład zanieczyszczeń powstających z powodu produkcji prądu to nie zapominaj,że koszt energetyczny produkcji benzyny to około 6-9 Kw na litr.Ile przejedzie na litrze auto spalinowe a ile na 7-9 kw auto elektryczne?
Pomijam już kosmiczne ilości wody potrzebnej do wytworzenia lbenzyny.
Czy ktoś gdzieś twierdzi, że motoryzacja spalinowa nie szkodzi? Szkodzi. Tymczasem piewcy EV twierdzą, że jeżdżą pojazdami "bezemisyjnymi", 'ekologicznymi" itd. co jest mówiąc oględnie nadużyciem, a wprost kłamstwem.
The best! :)
Załącznik 286687
A powyżej dowód, że dotarłem bez walki o życie. Wizyta na orlenie trwała 5 min, bo zajarałem fajkę.
W oddali Alfa się majaczy.
Najblizsza ładowarka zaś w Giźycku. Tylko to nie po drodze.
Po nocy w garażu z wallboxem przecież będzie naładowany do 100%.
- - - Updated - - -
Z Warszawy może szarżować jak chce, bo po pierwsze nie jest daleko a po drugie nie dojedzie na miejsce żadną drogą szybkiego ruchu ;) Na miejscu zostanie mu jeszcze sporo procent, musi tylko pamiętać żeby naładować się do pełna w nocy w garażu a później podpiąć się w hotelu pod jakiś prąd. Pełny luz, nawet nie musi stawać na stacji a faję może wypalić w nowym samochodzie ;)
- - - Updated - - -
Jestem gotowy na takie poświęcenie ;)
Widzisz chłopie - jechałem z Białegostoku. Decyzja o wyjeździe zapadła wczoraj późnym wieczorem. Wiesz - taki spontan: może byśmy pojechali na dzialķę posadzić drzewka? A no i o jakim Ty hotelu piszesz? Na działce nawet prądu od dwóch lat pge nie może podłączyć, a ostatni aneks do umowy z 2021 zawiera termin 2024 grudzień. Dla chłopców w rurkach to historia jak z horroru. Nie ma ładowarki? Internet slabo działa? Spać trzeba w samochodzie w śpiworze?
Jakim tempem tirów ? Przy prawie 300KM może pędzić jak wariat nawet 300 km krajówkami i jeszcze zostanie mu trochę baterii w Tesli. najważniejsze żeby nie przekraczał 140km/h ale na krajówce chyba się nie odważy.
Działka bez prądu niestety nieco komplikuje sprawę na miejscu ale może jakiś pobliski rolnik będzie na tyle miły, ze użyczy swojego gniazdka na noc :)