Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    No nie tylko według niego to dobry pomysł.
    https://smoglab.pl/wplyw-zanieczyszc...ji-na-zdrowie/
    według ciebie też?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    według ciebie też?
    Już w temacie wklejałem badania udowadniające poprawę jakości powietrza w strefach czystego transportu.
    I ta poprawa była znaczna wbrew naszym forumowym "ekspertom" od cyrkulacji powietrza i zjawisk atmosferycznych.
    Ale żeby nie było to:
    . W Antwerpii wdrożenie Low Emission Zone pozwoliło na zmniejszenie emisji NO2 o ok. 30 proc. pomiędzy 2016 a 2021 rokiem. W Berlinie redukcja emisji tlenków azotu wyniosła 20 proc., natomiast cząstek stałych aż o 50 proc.. W Londynie dzięki implementacji tego rozwiązania ograniczono emisję tlenków azotu o 31 proc.. Natomiast w Rotterdamie od 2016 r., czyli momentu powiększenia terenu obejmowanego przez strefę, redukcja cząstek PM unoszących się w powietrzu wyniosła 20-30 proc.
    https://smoglab.pl/strefa-czystego-t...nych-miastach/
    Pomijam już pomniejsze aspekty jak ograniczenie hałasu i zapachu spalin, czy ograniczenie rpylenia z klocków hamulcowych, które ma właściwości chorobotwórcze.
    Ostatnio edytowane przez AdiCarrion ; 20-04-2023 o 11:24

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Jak trujesz, to też wąchaj. Tymczasem przesiadając się na auto EV przenosisz swoje zanieczyszczenia do Bełchatowa, czy Biskupic Podgórnych (fabryka baterii LG). tam tez mieszkają ludzie i chcą oddychać czystym powietrzem, a nie twoimi smrodami. To jak z dzieckiem. Zamknie oczy i myśli, że go nie ma.
    ps. ciekawe, że piewcy ekooszłomstwa w życiu codziennym jednak jeżdżą starą dobra motoryzacją. Tfu, starymi sadzomiotami o wątpliwym stanie technicznym i dużych emisjach zanieczyszczeń. Adi 3.0, Tomtrz 4,2....

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Jak trujesz, to też wąchaj. Tymczasem przesiadając się na auto EV przenosisz swoje zanieczyszczenia do Bełchatowa, czy Biskupic Podgórnych (fabryka baterii LG). tam tez mieszkają ludzie i chcą oddychać czystym powietrzem, a nie twoimi smrodami. To jak z dzieckiem. Zamknie oczy i myśli, że go nie ma.
    ps. ciekawe, że piewcy ekooszłomstwa w życiu codziennym jednak jeżdżą starą dobra motoryzacją. Tfu, starymi sadzomiotami o wątpliwym stanie technicznym i dużych emisjach zanieczyszczeń. Adi 3.0, Tomtrz 4,2....
    Zapomniałem.Wyciągamy zanieczyszczenia z całej infrastruktury i produkcji aut spalinowych, ale za to pomijamy całkowicie zanieczyszczenia wynikające z wydobycia ropy, rafinacji itd.Bo w okolicach rafinerii też chyba mieszkają ludzie, prawda?Pola naftowe też chyba nie są na księżycu.
    I tak dla jasności, skoro już podałeś przykład zanieczyszczeń powstających z powodu produkcji prądu to nie zapominaj,że koszt energetyczny produkcji benzyny to około 6-9 Kw na litr.Ile przejedzie na litrze auto spalinowe a ile na 7-9 kw auto elektryczne?
    Pomijam już kosmiczne ilości wody potrzebnej do wytworzenia lbenzyny.
    Ostatnio edytowane przez AdiCarrion ; 20-04-2023 o 11:38

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Czy ktoś gdzieś twierdzi, że motoryzacja spalinowa nie szkodzi? Szkodzi. Tymczasem piewcy EV twierdzą, że jeżdżą pojazdami "bezemisyjnymi", 'ekologicznymi" itd. co jest mówiąc oględnie nadużyciem, a wprost kłamstwem.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzyk
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio MY21 200KM

Domyślnie

Zerknij chłopie na mapę i zobacz ile masz szybkich ładowarek na mazurach i w drodze z Wawy, Łodzi, czy Torunia. Tych wolnych (22/11kW) też za wiele nie ma. Także jak rurkowe chłopce od sojowego latte wybiorą się swoimi czystymi samochodami w dziewiczą Polskę zderzenie z rzeczywistością będzie brutalne.
    The best!

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20230420_131156.jpg
Wyświetleń:	14
Rozmiar:	140.8 KB
ID:	286687

A powyżej dowód, że dotarłem bez walki o życie. Wizyta na orlenie trwała 5 min, bo zajarałem fajkę.
    W oddali Alfa się majaczy.

Najblizsza ładowarka zaś w Giźycku. Tylko to nie po drodze.
    Nie chcę Tesli nawet jeśli będzie w rosso i z busso.

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Nic? można wsiadać z marszu w auto jak stoi i jechać, zahaczając o którąkolwiek z dziesiątek stacji benzynowych, jeśli okaże się po ruszeniu że "rezerwa świeci" , wydłużając tym tą hardkorową podróż 350km o cale 2 minuty ? Nie trzeba aby wcześniej go załadować ?
    Po nocy w garażu z wallboxem przecież będzie naładowany do 100%.

- - - Updated - - -

Nic nie musi planować? serio????

Zerknij chłopie na mapę i zobacz ile masz szybkich ładowarek na mazurach i w drodze z Wawy, Łodzi, czy Torunia. Tych wolnych (22/11kW) też za wiele nie ma. Także jak rurkowe chłopce od sojowego latte wybiorą się swoimi czystymi samochodami w dziewiczą Polskę zderzenie z rzeczywistością będzie brutalne.

Żeby dojechać z któregokolwiek kierunku z Polski na mazury trzeba zatankować do pełna (przepraszam naładować się) i jechać najlepiej razem z TIRami, bo zasięgu braknie. I na wuja mi 300KM w aucie, skoro muszę się bujać w tempie Seicenta bo prądu zabraknie?
    Z Warszawy może szarżować jak chce, bo po pierwsze nie jest daleko a po drugie nie dojedzie na miejsce żadną drogą szybkiego ruchu Na miejscu zostanie mu jeszcze sporo procent, musi tylko pamiętać żeby naładować się do pełna w nocy w garażu a później podpiąć się w hotelu pod jakiś prąd. Pełny luz, nawet nie musi stawać na stacji a faję może wypalić w nowym samochodzie

- - - Updated - - -

Jak trujesz, to też wąchaj. Tymczasem przesiadając się na auto EV przenosisz swoje zanieczyszczenia do Bełchatowa, czy Biskupic Podgórnych (fabryka baterii LG). tam tez mieszkają ludzie i chcą oddychać czystym powietrzem, a nie twoimi smrodami.
    Jestem gotowy na takie poświęcenie

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Po nocy w garażu z wallboxem przecież będzie naładowany do 100%.

- - - Updated - - -

Z Warszawy może szarżować jak chce, bo po pierwsze nie jest daleko a po drugie nie dojedzie na miejsce żadną drogą szybkiego ruchu Na miejscu zostanie mu jeszcze sporo procent, musi tylko pamiętać żeby naładować się do pełna w nocy w garażu a później podpiąć się w hotelu pod jakiś prąd. Pełny luz, nawet nie musi stawać na stacji a faję może wypalić w nowym samochodzie

- - - Updated - - -

Jestem gotowy na takie poświęcenie
    czyli jeszcze trzeba mieć garaż i wallboxa.

A niby co ja napisałem? że naładowany do pełna i w tempie TIRów da radę. i po co ci 300KM do turlania się 80km/h?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzyk
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio MY21 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Widzisz chłopie - jechałem z Białegostoku. Decyzja o wyjeździe zapadła wczoraj późnym wieczorem. Wiesz - taki spontan: może byśmy pojechali na dzialķę posadzić drzewka? A no i o jakim Ty hotelu piszesz? Na działce nawet prądu od dwóch lat pge nie może podłączyć, a ostatni aneks do umowy z 2021 zawiera termin 2024 grudzień. Dla chłopców w rurkach to historia jak z horroru. Nie ma ładowarki? Internet slabo działa? Spać trzeba w samochodzie w śpiworze?
    Nie chcę Tesli nawet jeśli będzie w rosso i z busso.

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

czyli jeszcze trzeba mieć garaż i wallboxa.

A niby co ja napisałem? że naładowany do pełna i w tempie TIRów da radę. i po co ci 300KM do turlania się 80km/h?
    Jakim tempem tirów ? Przy prawie 300KM może pędzić jak wariat nawet 300 km krajówkami i jeszcze zostanie mu trochę baterii w Tesli. najważniejsze żeby nie przekraczał 140km/h ale na krajówce chyba się nie odważy.
    Działka bez prądu niestety nieco komplikuje sprawę na miejscu ale może jakiś pobliski rolnik będzie na tyle miły, ze użyczy swojego gniazdka na noc