Jak ktoś chętny mam komplet wałków rozrządu 276stopni/10,4 wzniosu a sprzedaż, wieczorem info w dziale gielda => http://www.forum.alfaholicy.org/sprz...i_v6_24_a.html
Printable View
Jak ktoś chętny mam komplet wałków rozrządu 276stopni/10,4 wzniosu a sprzedaż, wieczorem info w dziale gielda => http://www.forum.alfaholicy.org/sprz...i_v6_24_a.html
Nie tylko, kwestia zasobności portfela, w Hondach też nikt nie ma dodatkowych kucy za free.
ja właśnie planowałem wsadzić kompresor do swojej 2.5 v6...
Tylko wie może ktoś jaki jest koszt takiego kompresora (używanego oczywiście)?
No i montaż w jakich granicach ponieważ niestety mechanikiem to ja nie jestem... :)
Jeśli chcesz, żeby ktoś Ci ogarnął kompresor to albo kupujesz gotowy kit (nawet nie wiem czy są do tego silnika) albo płacisz dużo kasy żeby ktoś Ci to ogarnął :)
Albo robisz sam.
Dla posiadaczy 2.5 V6 jest jeden podstawowy prosty zabieg - wrzucić 3.0-3.2 (220-250koni) i to wychodzi najtaniej najszybciej i najbezpieczniej . Dopiero potem proponowałbym kompresory uturbienia ostre wałki itd, o ile ma się w pełni sprawną zdrową serie. Ilość komplikacji przy takich modyfikacjach często przerasta większość warsztatów a swap jednej v6 na inną jest do ogarnięcia w parę popołudni samemu, wypożyczyć sobie podnośnik (ewentualnie kupić ) komplet podstawowych narzędzie i da się to zrobić.
Jakiekolwiek dmuchanie silnika u jakiegoś tunera tak, żeby to miało ręce i nogi to koszt powyżej 15 tysięcy. Taniej się niestety nie da.. Sam kiedyś liczyłem turbo(do Golfa co prawda, ale koszt podobny) to z hamulcami i paroma drobiazgami do auta, bez robocizny, wyszło 17 tysięcy.
O chociaż jeden w miarę policzyć potrafi ;] ludziom to się wydaje że doładowanie silnika pierwotnie będącego N/A to prosta i nie droga sprawa, a życie pokazuje co innego ....
Osobiście stwierdzam, jeśli ktoś nie jest mechanikiem i to do tego z tęga głową niech nie podchodzi do tematu turbo/kompresor w V6 bez 20 tys zł jeśli chce mieć zrobione autko które nadal będzie się nadawało do użytku codziennego - czyli będzie pewne bezusterkowe.
W miarę. W chwili nudów zrobię tabelkę ile to mniej więcej może kosztować, w wersji trochę na bogato a trochę bieda :) Licząc oczywiście seryjny motor, nie otwierany celem odprężania czy zakucia(dochodzi lekką ręką 10 tysięcy).