Zauważyłem dzisiaj, że jak kilkakrotnie włącze i wyłącze start/stop i trochę pokręcę rozrusznikiem to odpala za pierwszym razem ;)
Printable View
Zauważyłem dzisiaj, że jak kilkakrotnie włącze i wyłącze start/stop i trochę pokręcę rozrusznikiem to odpala za pierwszym razem ;)
Moze pompa paliwa ?
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
kolego murgal mógł byś mnie poprowadzić gdzie się sprawdza przepływkę w MES
Łączysz się z modułem silnika (ECU). Następnie w zakładce Parametry wybierasz interesującą Ciebie pozycję (lub pozycje), przechodzisz do zakładki Wykresy i klikasz na Start. im mniej wartości naraz wybierzesz, tym częściej będą odczytywane i jednocześnie tym bardziej miarodajne będą dane.
Aby sprawdzić przepływomierz zaznacz dwie pozycje: wartość oczekiwaną oraz wartość zmierzoną masy powietrza. W zakładce Wykres klikasz na Start i jedziesz. Wartości powinny się generalnie pokrywać.
aha no ogarniam tylko powiedz mi jeszcze które dokładnie pozycje są od przepływomierza bo z napisem air jest kilka. Ogólnie to powiem że sam już nie mam sił z tym odpalaniem. Dzisiaj to już chyba był szczyt wszystkiego odpalił za 4 razem i jak już zaskakiwał to myślałem że tłoki rozsadzą silnik tak twarde było to odpalanie. Czy bez przepławki tz bez wpiętej wtyczki to odpalanie będzie jeszcze gorsze czy powinno być łagodniejsze czy taki test w ogóle ma sens
Nie ma. Sprawdzałeś w jakim stanie jest EGR? Całkowite zaślepienie może pomóc. Że nie wspomnę o sprawdzeniu klap wirowych w kolektorze ssącym.
kilka wpisów wcześniej opisałem co robiłem. Z tymi pozycjami w mes możesz mnie bardziej pokierować
W angielskiej wersji będzie bodajże air mass desired i drugi parametr to air mass measured... Sprawdź, jeśli masz MES to jest duże prawdopodobieństwo, że będzie miał nasz ojczysty język do wyboru.
Moim zdaniem przepływomierz nie ma takiego wpływu na odpalanie. Pomiar ciśnienia sprężania w cylindrach może sporo podpowiedzieć.
mialem taki problem....wymienilem czyjnik polozenia walu korbowego + polozenia walka.... mam JTS ( benzyna)...ale mechanik podpowiedzial mi zeby odlaczyc vacuum i pojezdzic przez pare dni na wyzszych obrotach ( ale rozwaznie).... przeczyscilo sie i jest teraz ok. Powiedzial mi rowniez ze czesto wystepuje ten problem w ropniakach alfy 159.