Mhm. No rozumiem.
Wymiane pewnie zrobie sobie sam a jakby trzeba było wypracować to juz u mechanika. Masz racje koszt ten sam a moze byc rozny efekt. Dzięki
Printable View
Mhm. No rozumiem.
Wymiane pewnie zrobie sobie sam a jakby trzeba było wypracować to juz u mechanika. Masz racje koszt ten sam a moze byc rozny efekt. Dzięki
Nie znalazłem manuala do wymiany tej poduszki i ze szczątkowych informacji zaplanowałem i wykonałem wymianę, więc zbiorę to w całość w jednym miejscu napiszę krok po kroku.
Tipy:
- jakichś specjalistycznych narzędzi nie mam, więc "bez młota to nie robota" ;)
- klucze 16 i 17
- nie jest konieczne wymontowanie łapy, wszystko robiłem na silniku
- nie jest konieczne zdejmowanie plastikowej pokrywy rozrządu
- dobrze wcześniej rozgrzać silnik
- czas operacyjny: u mnie na spokojnie 2-3h + 4 piwa ;)
1. Silnik od spodu wsparłem lewarkiem z deseczką (choć tu nie jestem pewien, czy to niezbędne - wolałem się zabezpieczyć).
2. Zdjąłem czarną łapę łączącą dwie poduszki.
3. Gumę tulei wyciąłem nożem, aż do jej metalowej części.
4. Najgorsza część roboty: wybić starą tuleję. Wcześniej pościelić jakąś szmatkę u dołu, aby opiłki i paprochy nie leciały w osprzęt. Przecinakiem i młotkiem u dołu wszerz tulei zrobiłem dosyć głębokie wyżłobienie. Miałem zamiar wte sposób ją przeciąć, ale w pewnym momencie sama pękła, więc już było z górki. Walić śmiało od zewnętrznej strony silnika. Jeśli tuleja wysunie się w kierunku rozrządu (nie wyjdzie tędy, za mało miejsca), to wysunie się potem i w drugą stronę. Najważniejsze to ją ruszyć. Potem już z górki wybijając do zewnątrz.
5. Ponownie rozgrzać silnik (nie zapomnieć wyciągnąć szmatki!!!).
6. Zainstalować nową tuleję (dobę wcześniej włożyłem do zamrażalnika aby zmniejszyła swą objętość). Jak komuś się poszczęści to sama wejdzie. Ja pomogłem sobie sprzętem zrobionym "na kolanie": śruba, dwie solidne blaszki, nakrętka - i wcisnąłem.
7. Poskładać wszystko z powrotem.
Enjoy :)