Prawdopodobnie masz uwalony kompresor klimy.
Printable View
Prawdopodobnie masz uwalony kompresor klimy.
Właśnie tego sie obawiam :( chodź polatałem teraz troche bo necie i znalazłem wszelakie diagnozy np: Koło pasowe, ale nie pasuje mi to ze tylko na nawiewie właśnie ;/ chodz możliwe bo jak sprężarka byla by wylaczona to nie tłukło by,..
no nic sprawdze jeszcze na ECON, zobaczymy co wyniknie !
Tak jak mówiłem sprawdziłem tryb 'ECON" wybrałem sie na niewielką wycieczkę, od razu po odpaleniu załączyłem trybik "econ" i w tym momencie wszelki warkot i drganie ucichło praca sie wyrównała, jeszcze dla pewnosci zmieniałem tryby i było widac ewidentną różnice, więc dostrzegłem całkowicie inna jazde swoim samochodem tak jak z przed usterki która juz dłuższy czas mnie zastanawiała, bo od 2 miesiecy niedawało mi to spokoju i zastanawiałem sie ocb, no ale pierwszy diesel w karierze ;)
Także, już jest pewne, że kompresor klimy musi zostać naprawiony/wymieniony tylko teraz pytanie czy jest możliwość regeneracji takowego mechanizmu czy zakupić nowy czy ryzykować z częściami używanymi ?
marek230482-Dziękuje bardzo za udzieloną pomoc w zlokalizowaniu dokładnej usterki !! jeśli będzie okazja na pewno piwko postawie !
Marek u mnie po zgłaszaniu silnika gdy jest bardziej nagrzany wentylator chodzi przez jakieś 10 sek
może być jeszcze tak że jak dostanie dodatkowego obciążenia w postaci sprężarki klimy to drgań dostaje koło pasowe wały. Zajrzyj do niego jak wygląda.
Rafał dobrze pisze,sprężarka i alternator (jak włączą się wentylatory) dodatkowo obciąża koło. U mnie gdy się załącza kompresor to nawet nie jest wyczuwalne, dopiero jak startują wentylatory to czuć że silnik jest bardziej obciążony.
KaaC
Raczej normalny objaw bo u mnie to samo sie zdarza jak wrócę bardziej zagrzanym parkuje w garażu to po zgaszeniu silnika jeszcze go do chłodzi
i zdarzało sie tak, że w cieplejsze dni co drugie światła potrafił załączać się wentylator ale u mechanika sprawdziłem nic sie nie dzieje działa prawiłowo.
rafal0717
oczywiście przed jakimi kolwiek poważniejszymi działaniami obadam dokładnie temat, właśnie też wpadłem na innym forum że może być samo koło pasowe do wymiany nie koniecznie sprężarka w całości zwłaszcza ze klima śmiga i na każdym biedu bez problemu prócz tych drgań i brzydkiego dźwięku
Zawsze można sprawdzić rolki i napinacz, ale skoro pojawia się z tym komunikat o klimie to obstawiam jednak kompresor. A chłodzi? Podjedź do kumatego kilimiarza (nie tylko z maszynką) to na sprzęcie i manometrach szybko Ci powie co jej dolega. Czy na wymianę/regenerację czy bliżej się przyjrzeć osprzętowi.
A z tym browarem to słabo widzę jak dzieli nas kilkaset km :sarcastic: w Lublinie byłem raz w życiu i nie zanosi się na następną wizytę :sarcastic: