Halo. To w trasie ile pali? 4?
Oj tak, mam porównanie na co dzień :)
Printable View
Fakt że po przesiadce z mojego poprzedniego auta które miało poj. 1.4 na JTD 2.4 to miałem wrażenie że jadę czołgiem który to on prowadzi a nie ja. Teraz już po przejechaniu kilku tys. km. w chodzę w zakręty bez mniejszego strachu. Generalnie jak czytam te zachwyty nad silnikiem JTD to trochę się dziwie - mam w domu leona 1.9 TDI 110km. z 2000r.i tam kultura pracy jest lepsza, choćby przykład z tej zimy gdy były oba auta odpalone w granicach -10 stopniach alfa była dużo głośniejsza i bardziej trzęsło budą w środku podczas jazdy również jest ciszej w Leonie.
Od razu uprzedzam pytania Alfa była sprawdzana przez forumowego magika i mówił że dawno tak dobrej alfy nie sprawdzał. To takie moje luźne przemyślenia na temat JTD.
istota czipa polega min, na zmniejszeniu zużycia paliwa
w trasie, zależnie od jazdy, pali od 4.7 do 5,5
w mieście zawsze powyżej 5.7, srednia przekracza 6 do 6.6
jeżdzę różnie, raz więcej trasa, raz więcej miasto, zależnie od miesiąca
z ostatnich 10 tys km wyświetlacz na kompie pokazuje średnie zużycie paliwa 5.9 l/100 km
Może masz wywalone zawieszeni silnika, albo inną awarię... Pracuję w Seacie i codziennie stoję obok Leonów z serwisu... Jakby moja 156 tak klekotała ja Leon w TDI to bym jej nie kochał - tyle w kwestii zachwytu nad klekotem (dobrego oczywiście, złego zdania nie powiem o TDI poza kulturą pracy, a w zasadzie jej brakiem :P ) Leona w stosunku do 2.4 w 156.
Oglądałem tego 2.4 ale niestety to porażka jeżeli chodzi o blachę :( a szkoda, tego 1.9 mam oglądnąć w niedziele prawdopodobnie, a na dzisiaj kolega ma mnie zabrać do sprzedajnego który ma 1.8, tak benzin :) osobiście powiem ze nie lubię diesla wole wkręcać silniki na obroty, dieslami się bardziej zainteresowałem ponieważ jak jestem na spotach to bez ściemy trzeba powiedzieć ze: zdecydowana większość własnie "dymi na czarno" i solidnością przemawia, ale nie wykluczam TS-ow. Jak się zakocham to może się skusze :D
Ale co to znaczy, że pali do 5.5? Niezależnie od średniej prędkości pali 5.5? To perpetum mobile, a nie chip. Nie no wiesz, cieszę się, że ci auto mało pali, ale wyświetlacz w 156 oszukuje jak mało który. U mnie (2.4 20V podkręcony na 200 KM) pokazuje średnio w okolicach 6 litrów. Z rzeczywistością przy dystrybutorze nie ma to jednak nic wspólnego.
Nie rozumiem? gdzie ja napisałem, ze niezależnie od prędkości pali do 5.5????
Napisałem dokładnie tak: "w trasie, zależnie od jazdy, pali od 4.7 do 5,5"
Owszem, bywa że przycisnę, polecę więcej to i spali więcej ale ogólnie jeżdzę bezpiecznie, przy prędkości autostradowej te 120-140 km/h takie właśnie spalanie mi pokazuje. Jak dam więcej, spali więcej ponad 6. Natomiast 180 km/h na godzinę nie jeżdzę.
nie wiem, na ile oszukuje wyświetlacz ale widzę ile tankuję i ile płacę. Nie dostrzegam zmyłek.
Robię sobie reset co 10 tysięcy km, obecny zapis to 5,9 l/100 km średnia, z przebiegu 2345 km, z tego około 1300 w trasie międzymiastowej
Piknie wszystko, ale ty podajesz spalanie według kompa, który o ile przy równej, przepisowej jeździe pokazuje w miarę- czyli 0,2 do 0,3 mniej niż w rzeczywistości, ale już gdy latasz 110 i w górę to różnica to od 0,7 do litra, a jak dajesz w palnik to i o 2 litry się machnie.
Ogólnie ostatnio komp pokazał 5,1 litra na 1000 kilometrów, a na dystrybutorze wyszło 5,7
tak czy owak nie jest to dużo jak na solidną moc silnika, ma około 165 koni teraz.