-
Ostatnio czyściłem klapę w 8V. Zdjęcia z czyszczenia wrzuciłem na forum w innym temacie więc nie będę potarzać tylko dam linka.
http://www.forum.alfaholicy.org/foru...lli_-1323.html
Nie było tu czegoś takiego jak samoadaptacja. Jakbyś klapą nie ruszał to sama wraca w pozycję w pełni otwartą (mechanicznie).
Moduł sterowania klapą to był u mnie mega zasyfiony olejem. Wyczyściłem kontaktem i jest jak nowy. Przewalone natomiast jest założenie tych klamerek co łączą moduł sterowania z klapą.
Usyfiona była też wtyczka do modułu klapy. Ona też profilaktycznie dostała porządną porcję kontaktu - ze środka (dziurek na piny) wyleciało spoko oleju.
Na problemy z gaszeniem nigdy nie narzekałem, ale po kuracji czyszczenia map sensor, klapa gasząca, egr + zaślepka egr (ta z dziurami) jest zauważalna różnica przy gaszeniu na plus.
Jeśli chodzi o dławienie silnika przy odpalaniu to miałem tak jak zaczynał umierać egr - aż ostatecznie zaciął się w pozycji otwartej i alfa gasła kilka sekund po odpaleniu. Wyczyszczenie egr pomogło.
-
Cześć,
odgrzewam trochę temat. Prawdopodobnie zaczyna padać mi klapa gasząca. w zeszłym roku czyściłem ją i do teraz było ok. Chciałbym ponownie ją wyczyścić i sprawdzić czy coś to da, a jeśli nie, to wymienić na regenerowaną. Niestety napotkałem problem prze demontażu. Klapa trzyma się na 3 śrubach imbusowych. Dolna z nich jest najdłuższa. Właśnie w tej dolnej śrubie, imbus zaczął się okręcać i nie mogę jej ruszyć. Poskładałem wszystko do kupy i się poddałem. Myślę, że powinno się udać może jakimiś żabkami. Problem w tym, że jak odkręcę, to dobrze byłoby nakręcić nową śrubę. Za nic w świecie nie mogę znaleźć w eperze numerów tych 3 śrub, albo chociaż tej jednej długiej :( Czy byłby w stanie ktoś mi pomóc? z góry dzięki, pozdrawiam M.
-
Przepraszam za post pod postem. Jeszcze pytanie: czy klapa gasząca może powodować uderzenie nie tylko przy gaszeniu, ale tez przy odpalaniu? W tych upałach, jak auto stoi na słońcu, mam również uderzenie przy odpalaniu. Dwumas odpada, bo robiony w zeszłym roku, poduchy robione 3 miesiące temu( nie robiłem tylko poduszki przy rozrządzie, górnej).
-
Nie, o ile jest otwarta (powinna być). Co do uderzenia przy uruchamianiu to ciężki temat. Sprawdzałeś kompresję?
-
Nie sprawdzałem, bo dopiero dziś mi to się przytrafiło. Pierwsze odpalenie było z uderzeniem, każde następne już w porządku. Przy gaszeniu zadrży całe auto praktycznie zawsze.
Auto dzisiaj było w trasie 250 km i mocy nie brakowało. Jedzie normalnie przy prędkościach autostradowych 160-180 km/h, a momentami też do 200 się rozpędza.
-
Witam, mam pytanie, włączyłem dziś zapłon, bo wymieniałem żarówkę i słuszę ciągły pisk (taki elektryczny jak kiedyś z telewizorów lampowych) dość głośny z przepustnicy/klapy gaszącej. Dodam , że znika mi dużo oleju podczas jazdy, im szybciej tym więcej. czy to normalne? Czy ktoś mógłby włączyć zapłon i posłuchać czy z tego miejsca coś piszczy. Podejrzewam, że właśnie tam może "znikać olej... zważywszy że jest tam mokro (ale na postoju ani kropli)
-
Czy to normalne, że klapy nie da się w ogóle ręka przestawić, tylko przy pomocy siły ale strasznie piszczy i nie da się jej domknąć? Czy nie powinna się domykać, bo chyba jest w niej sprężyna? Czy ktoś wie jakie to są te dwie małe śrubki trzymające klapę? 2.0 jtdm
-
To nie jest normalne. Powinieneś ją palcami ruszać.
-
Witam. Mam problem z klapą gaszącą w 159 2.4
Klapa poszła do regeneracji, wróciła kilka dni temu i niestety nie reaguje w ogóle. Podczas gaszenia czy odpalania klapka na ośce nie drgnie ani o mm. Sprawdzałem wtyczkę na jednym przewodzie jest 12, na kolejnym 5, i później jakiś sygnałowy chyba około 1V. Pytanie czy trzeba wykonać jakąś adaptacje czy po prostu została źle zregenerowana? Pozdrawiam i dzięki