U mnie jest to samo, wystarczy trochę deszczu i szyby zaparowane. Sam nadmuch nic nie pomaga trzeba użyć klimy albo nagrzewnicy (klima plus nagrzewnica daje najlepsze efekty). Oczywiście objawy opisuję na obiegu otwartym.
Printable View
Albo wydaje Ci sie ze jestes na otwartym. Zmienia sie dzwiek wentylatora/szum nawiewu podczas zmiany z zew na wew?
Gdyby obieg się nie przełączał zajarzył bym - akurat uczulony na to jestem. Inna sprawa że wzrokowo przy wyjętym schowku też widziałem pracę klapy.
Na 99% pewny nie jestem i dotyczy to wersji przejściowej (bo taką mam) a może i późniejszych.
W 2008 roku, jak byłem w serwisie FIAT w Bielsku-Białej to 'przy okazji' załapałem się na 2 lub 3 akcje serwisowe. Na 99% jedną z nich była akcja zmiany ustawień nawiewu/wentylatora. Zaczęło się to objawiać tym - i objawia się to do dzisiaj, że pomiędzy przedostatnią i ostatnią kreseczką na wyświetlaczu siły nawiewu, nie ma różnicy w prędkości wentylatora (odsłuchane bez radia i na wyłączonym silniku, z dobrym akumulatorem).
Może ktoś ma dostęp do listy akcji serwisowych i znajdzie coś o tej akcji...
pzdr,
ap2
Właśnie - czy da radę przełączyć całość na manual? Jak zostawiam z włączonym wentylatorem to po kolejnym uruchomieniu auta zawsze klima startuje i nadmuchy poziomo plus dosyć duża prędkość wentylatora - a szczerze samą klimę wolał bym załączać zawsze ręcznie.
Wiem że w przed liftowej byłą procedura ustawienia na manualne sterowanie klimatyzatorem.
W AR nadmuch jest naprawdę słaby. Miałem AR 156 1.8 TS z 2001 teraz mam AR 156 Lift 1.9 JTD z 2005 i AR 156 Q4 w każdej jednej ten nadmuch jest rzeczywiście nie dość zadowalający w porównaniu w Corolli z 2002 którą również posiadam, ustawienie max w Corolli to jest mały raban wiatru w środku a w AR nic specjalnego. Na to wychodzi że nie tylko ja mam ten sam problem (lub tak fabryka stworzyła)
Ostatnio sprawdzałem nawiew na nogi posażerów tylnej kanapy i faktycznie jest słaby (choć nie wiem jak silny powinien być w nowym samochodzie). Wydaje mi się, że niestety dużo nie da się z nim zrobić - w w miejscu, gdzie kanały prowadzące na tył łaczą się się z nagrzewnicą (za konsolą centralną, na dole) są 2 spore otwory kierujące powietrze bezpośrednio na nogi pasażerów przednich siedzeń oraz kolejne dwa kierujące powietrze bardziej w stronę ściany grodziowej (wyglądają, jak odcięte rogi kanału).
Chyba, że te "obcięte rogi" powinny być jakoś zaślepione - wtedy byłoby nieco lepiej. Większość powietrza i tak popłynie na nogi pasażerów z przodu - w końcu opór przepływu w kanale jest większy niż w otworze.