mam zawirusowane Q4 na jakieś 180km +-360Nm i nic się nie dzieje z tylnym mostem ani skrzynią ..
Printable View
mam zawirusowane Q4 na jakieś 180km +-360Nm i nic się nie dzieje z tylnym mostem ani skrzynią ..
Wyłączając ASR w zwykłej wersji uzyskuje się tylko możliwość buksowania kołami, ESP nadal działa i nie ma mowy o np. manewrach z użyciem ręcznego. No chyba że wyjmę bezpiecznik od ABSu. Jak to jest w Q4?
Nie ma mowy o manewrach na ręcznym? To może ja mam zepsute coś (na szczęście) :) Chociaż chyba nie, bo przy ASR włączonym bączków kręcić się nie da. Zresztą moment - zawrócić na ręcznym to ja mogę w ogóle bez kombinowania z jakimiś przyciskami. Przecież to na linkę jest... (tak, testowałem)
Zaciągając ręczny w zakręcie koła się zablokują, ale jak tylko zaczniesz poślizg ESP natychmiast koryguje tor jazdy i prostuje poślizg hamując jedno z przednich kół. Przedlifem mogłem robić cuda, tutaj nic z tego.
To może przy jakiejś prędkości minimalnej. Normalnie sobie ustawiam samochód ręcznym do wjazdu na posesję na wsi.
- - - Updated - - -
W sumie jak tak myślę to może działać tak jak opisałeś. Ja i tak nie widziałem nigdy potrzeby ustawiania samochodu do zakrętu ręcznym przy stuczterdziestunagodzinę, a przy takim zawracaniu w miejscu to ESP pewnie nie ma nawet jak się wykazać, bo samochód po prostu staje...
- - - Updated - - -
Niestety nie sprawdzę Ci tego przy większej prędkości, bo nie mam ani umiejętności ani ochoty ;)
VDC działa nawet na najniższych prędkościach, owszem coś tam tyłem zarzucić można na śliskim z tym ręcznym z VDC, ale momentalnie czuć jego ingerencję - koryguje i to całkiem skutecznie. Jednocześnie dochodzą odgłosy terkotania z różnych stron różne koła przyhamowuje. Różnica w porównaniu do 156 w tej samej budzie ale bez VDC (1,6 nie miała ale 1,9 chyba wszystkie łącznie z CW?) - jest nie do niezauważenia. Bez VDC po prostu tył wyprzedza i to bardzo chętnie wyprzedza, w ciszy :) .
Przetestowałem też w warunkach toru wyjęcie bezpiecznika ABS/VDC - ogólnie nie polecam:
https://www.youtube.com/watch?v=_2oCA312nqg
Te same zakręty Z VDC bez większego skupienia wóz przejeżdżał, ale czuć było ingerencję systemu.
no ładnie cie obkrecało:))