-
Cz y dowiemy się w końcu jakie błędy wyrzuca immo i ECU silnika ? Czy dalej brniesz w babranie się gównie ?
Tylko nie pisz, że nie masz czym sprawdzić, bo czas jaki trwa ta usterka i pieniądze które już wydałeś, to już bys kilka razy kupił interfejs.
Sorry, ale ręce i cycki opadają :(
-
;P
Auto jako "drugie" wciąż stoi na kołku, bo nie mam czasu poskładać ;D
Kasy... jeszcze żadnej nie wydałem na "elektroników". Ten aktualny może dać radę.
Z tego co gość mówił - do czasu aż się sterownik nie odezwie to i tak nie wyczytam kodów. Mam OBDII na wifi, ale nic mi nie pokazał na jakichś 2 programach.
A czasu na ciągłe siedzenie i darcie softu jakoś nie mam ;D
Elektronik świętuje, a ja przez święta chciałem szukać jakiegoś bezpiecznika, czy czegoś, co mogło się zepsuć po drodze :/
-
Czyli na chwilę obecną ECU nie ma zasilania ?
Druga sprawa to czy Immo ma zasilanie ?
W obu przypadkach potrzebujesz Elearn'a, bo nikt Ci tu nie będzie wrzucać całych tomów potrzebnych schematów.
-
Zagadka rozwikłana ;D
Winna była masa. Składając auto do kupy standardowo przywaliłem masę do pokrywy zaworów, niestety jeden kabelek masy z głównej wiązki do kompa przeoczyłem i dotykał kolektora ssącego przy odpalaniu, jak autko trochę pochodziło kable przestały być sztywne i masa "odskoczył". Niestety w Alfie kolektor ssący jest ... odizolowany od silnika, przez co musiałem pociągnąć masę bezpośrednio do kolektora ;]
Jak by nie ciemności panujące w garażu byłby kłopot, bo na brak masy gość wpadł dopiero przy ruszaniu kablami (myślał że może coś w wiązce) jak zaiskrzyło ;p
Co do kluczyka po wsadzeniu kompa nadal świeciło się CODE, z tym że tu już moja mea culpa. Przy ostatnim grzebaniu (wpadłem na ten sam pomysł co elektronik - wyczyścić styki) - to ponoć bolączka tych puszek, więc zanim wymienicie antenkę warto wyczyścić styki + dogiąć wsuwki, bo czasem to wszystko się rozłazi i nie kontaktuje - sadziłem na odwrót kabelki do wtyczki antenkowej O_O.
Autko odpala, zaświeciła się kontrolka silnika, ale to już jakoś ogarnę.