Gdyby był to silnik benzynowy z gazem wtedy na 100% byłby to wtyk pod sterowanie instalacją LPG ale widze że twój to diesel więc nie mam pojęcia co to może być. W każdym aucie z instalacją gazową takie wtyki są stosowane.
Printable View
Gdyby był to silnik benzynowy z gazem wtedy na 100% byłby to wtyk pod sterowanie instalacją LPG ale widze że twój to diesel więc nie mam pojęcia co to może być. W każdym aucie z instalacją gazową takie wtyki są stosowane.
Ktoś cos na temat syczenia głośników, wzmacniacza, podłączenia radia?
głośniki jak ci syczały to oznacza że w orginalnym wzmacniaczu zapewne jest moduł odpowiadający za odcięcie prądu po jakimś czasie od wyłączenia radia. Napisz mi jak masz podłączony wzmacniacz z radiem? Sygnał dzwięku z radia do wzmaka i to wszystko?
Trochę masz nakopane przy tym radiu. Sygnał na wzmaka jest w tej żółtej kostce.
Masz nieoryginalne radio? Bo widzę, że chyba sterowanie masz dołożone i jakoś dziwnie popodpinane.
Wzmacniacz to oryginalny BOSE, tyle wiem :/ Radio to Alpine ics-x8, juz było, ja tego nie montowałem. Po odłączeniu zapłonu głośniki syczą. Po wyjęciu bezpiecznika od radia dalej syczą. Odpiąłem wzmacniacz i jest cisza, ale to nie rozwiązuje problemu. Kostkę pod maską juz rozszyfrowałem, jest to kabel do syreny alarmu(ciekawe dlaczego ktoś ja odpiął?).
- - - Updated - - -
Z którego kabla sygnał idzie na wzmacniacz niestety nie wiem. Kabel Remo od radia jest w ogóle nie podpięty, co widać na zdjęciach. Powoli się poddaję i udam się chyba z tym do jakiegos majstra od elektroniki/audio.
po co do elektryka? odepnij wtyczkę wzmaka, znajdź przewód wzbudzenia, utnij go bo może być podłączony na stałe gdziekolwiek
w aucie do plusa na stałe, daj nowy przewód wzbudzenia od radia i tyle
przy okazji jak utniesz nawet na chwilę przewód wzbudzenia to się wyjaśni czy to problem wzbudzenia
czy uwalonego wzmaka (zakładam że wzbudzenie uruchamia przekaźnik we wzmaku)
Nie wiem który kabel jest od wzbudzenia w tej wtyczce na wzmacniaczu, pewnie tak jak mowisz wzbudzenie podłązone jest na stałe. Druga sprawa który kabel w desce rozdzielzej jest wzbudzeniowy? jest we wtyku czy osobno? I czy wzbudzenie nie powinno być przypadkiem podpięte do kabla Remote wychodzącego z radia(u mnie nie jest podpięty do niczego).
- - - Updated - - -
Sprawdziłem miernikiem wtyk wzmacniacza. Po wyłaczeniu zapłonu, napięcie podawane jest na dwa kable( najgrubszy cały czerwony, oraz średniej grubości cały szary)
mam rozpiskę pinów
spójrz na rysunek, będziesz wiedział który numer ma który pin
wg rozpiski na nr 1 masz stały plus, na nr 2 - masa
wzbudzenie plusem z remote z radia powinno być wg rozpiski na nr 6
Załącznik 201163Załącznik 201164
czyli na kablu idącym do pinu 6 masz zapewne +12V, odetnij ten kabel i sprawdź czy w głośnikach cisza
jesli tak - olej ten kabel, zaizoluj a do pinu 6 poprowadź nowy przewód od remote w radiu, daj jakiś bezpiecznik po drodze
jak najbardziej powinno to być zapięte z remote z radia (zwykle kolor niebieski)
ten cały szary z napięciem to pin nr 6 u Ciebie?
powiększenie złącza wzmaka Bode w GT >
Załącznik 201166
Jak na moje to masz podłączony stały + pod wzmacniacz. Powinien być podłączony remote właśnie pod kabel w żóltej kostce.
Wg mnie to po odłączeniu wzbudzenia do wzmaka które masz teraz powinna być cisza.
Problem rozwiązany, znalazłem kabel wzbudzenia za radiem który był podpięty na stałe 12V, przełączyłem do Remote i bangla :) Dzieęki wielkie wszystkim za pomoc, szczególnie Tobie opozycjonista. Kabel wzbudzenia to żółta wtyczka z pojedynczym szarym kablem, nie zauważyłem wcześniej, że ktoś wpiął do niego stałe 12V kilka cm przed wtyczką, no i w sumie nie wiedziałem że ten kabel odpowiada za wzbudzenie :D.
Żeby nie zakładać nowego tematu mam jeszcze jedno pytanko odnośnie audio. Czym może być spowodowane syczenie w głośnikach? Nawet jak wycisze radio do 0, słychać dość głośne syczenie, jeżeli słucham głosniej muzyki to mi to nie przeszkadza ale przy mniejszym natężeniu troszkę denerwuje.