Ufff, nie będę musiał wymieniać w Alfie kolejnej niemieckiej części. :)
Printable View
Ufff, nie będę musiał wymieniać w Alfie kolejnej niemieckiej części. :)
Czyli wniosek taki, że jeżeli po wrzuceniu kluczyka do stacyjki, wskazówka doładowania leci na pierwszą kreskę, to walnięty jest map sensor (czujnik ciśnienia), a co za tym idzie turbo nie będzie pompowało tyle ile powinno, tylko około 0.2bara mniej przez co czuć różnice szczególnie w dolnym zakresie obrotów? Dobrze rozumuje?
Jeżeli nie, to niech ktoś mnie poprawi.
Tytanowy: Dobrze rozumujesz. Różnica jest cały czas, bo komputer cały czas widzi zawyżony pomiar czy faktycznie jest niższe ciśnienie niż pokazuje czujnik. Nie tylko osiągi są gorsze, również spalanie jest większe - w skrócie komputer leje jakby powietrza było więcej niż jest faktycznie, a więc mieszanka jest za bogata.
pawel_159: MAP sensor jak przekłamuje to o stałą wartość w całym zakresie pomiaru.
To ja się podłącze do tematu. Alfa straciła moc 180kh i wiecej nie chciała,czuć było jak by turbo dziurę.
Podpiąłęm pod mesa wyskoczyły 2 błedy po111 i po101 ,wyglądało na przepływkę ,więc zakupiłem nopwą oryginalną.
Niestety po zamontowaniu jest tak samo ,nie ma tej mocy co miał wcześniej, i właśnie ta wskazówka jak wcześniej pokazywała 0 to teraz trzyma się pierwszej kreski.Wcześniej bardzo szybko spadała a tertaz powoli leci.
pytanie czy ten czujnik doładowania jak był by walnięty to mes wykaże błąd czujnika? czy może czujnik być walnięty a mes nie pokaże błędu?
pozdr.
Jakby padnie kompletnie to będzie błąd, ale jak będzie przekłamywał to żadnego błędu nie będzie.
Turbo nie zepsułeś? 180KM - chipa masz? Z chipem wszystko możliwe.
Zamówiłem czujnik, niby już ten pozmianowy bodajże z fiata bravo.. Zobaczymy efekty, ponieważ wczoraj czyściłem swój stary i nic to nie dało, a fakt że nagar zalepił cały czujnik :D
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
Mi też czyszczenie nie pomogło. Co do nowego czujnika, sprawdź numer, bo to że będzie pasować to nie znaczy, że jest to dobry czujnik.
Co masz na myśli? Wygląda niemal ze tak samo?
#edit.
Numer ma ten sam, oczywiście już z inną końcówką (ten niby nowszy). Różni się tylko numer ten na białym polu, czy to ważne? Czy tam przypadkiem nie jest wybita data produkcji? Ważne żeby zgadzał się ten numer na niebieskim tle tak?
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
Turbo jak by padło to raczej by kopcił, mi nie kopci.Błędy wywaliło jak by to była przepływka,ale po wymianie dalej jak by tak samo.
Tak się zastanawiam nad tym czujnikiem doładowania,ale jak by strzelił to pewnie wyskoczył by check i w mesie był by błąd.Pierwszy raz nie wiem gdzie szukać problemu.
Tytanowy no jest cała gama tych czujników, w takiej samej lub podobnej obudowie, ale mają inne numery i/lub np. czarną tabliczkę - mógłby więc pasować fizycznie, ale nie działać jak należy. Tak, chodzi mi o numer części czyli ten długi numer na niebieskim tle. Jak jest ok to jest ok :)
krisss81 z tego co mówisz to ja bym jednak zwracał wzrok w stronę turbo i w MESie zdiagnozował wartości ciśnienia i mas powietrza - oczekiwanych i rzeczywistych. Jak nie to, to ciśnienie paliwa, overboost i inne tego typu parametry.