-
Pisałem w moim pierwszym poście, po włożeniu kluczyka kontrolki brak, po podłączeniu pod Can Setup / PROXI Alignment Procedure tempomat jest jako ENABLED, czyli aktywny a kontrolki brak...
Błędów żadnych nie ma na Body Computerze, bo wygląda to jak byc gdzieś komunikacji nie było, cała reszta działa prawidłowo także nie wiem co to może być.
-
Co by ślad zostawić dla innych. Tempomat opanowany, dla przypomnienia usterka było nie działanie tempomatu w żadnym przypadku i brak kontrolki tempomatu nawet po wlozeniu kluczyka.
Przyczyną była kostka od samej manetki tempomatu(nie było styku mimo że kostka dobrze wpięta) i prawdopodobnie czujnik hamulca(kwestia była chyba tego rodzaju ze raz na 10 razy jeden styk nie pracował prawidłowo). Jak się okazuje jak na manetce coś nie będzie łączyć to kontrolki na liczniku nie będzie pomimo że w Body jest aktywowana.
Na spokojnie zajęło mi to ze 2-3 godz. tylko motywacji wcześniej brakowało. Schemat do reki i po koleji sprawdzałem wszystkie połączenia miedzy manetka a ecu silnika i body computerem jak i samą manetke. Schemat i opisy dostępne w eLearn.
-
sorry za off top. Ale czy na tempomacie przycisk reset powinien wylaczac tempomat (jak hamulec) a po kolejnym przycisnieciu powrot do poprzedniej predkosci? u mnie dziala powrot do poprzedniej predkosci ale wylaczenie juz nie... :/
-
Działa ok, tzn wraca do ustalonej wartości.
-
Czyli wylaczasz ustawiona predkosc hamulcem, zadnego przycisku nie ma?
-
Lub sprzęgłem, albo przełącznikiem wyłączającym tempomat (tym samym, którym włączasz).
-
Witam. Po wymianie czujnika hamulca tempomat działa jak nowy. Dziękuję
-
-
Jak by ktoś miał problem z tempomatem i wszystko co do tej pory napisane zostało w tym temacie by nie rozwiązało tego problemu to polecam jeszcze sprawdzić czujniki ABS.
W MESie wyświetlić prędkość wszystkich kół i będzie wszystko jasne. Jeden czujnik nie pokrywał się z pozostałymi i był strasznie postrzępiony na nim wykres
W mojej rozwiązaniem była wymiana wadliwego łożyska które dało niepoprawny sygnał
-
U mnie z kolei problem z tempomatem pojawił się po wymianie piasty koła Optimal podczas jazdy rozłącza tempomat impulsator magnetyczny na piaście jest jakiś wadliwy zle liczy prędkośc.