W takim układzie zwracam honor, zostałem wprowadzony w błąd.
Printable View
Trzy tygodnie temu miałem robiony przegląd przy 30k. km. Robiłem go w ASO przy Krasnobrodzkiej w Warszawie (Euromobil). Akurat mieli promocję na geometrię kół - 159 PLN za kompletną geometrię. Ponieważ delikatnie ściągało mi auto w prawo, zdecydowałem się na skorzystanie z promocji.
Na początku, w ogóle, nie chcieli mi przydzielić promocji, bo stwierdzili, że akurat Giulii to promocja nie obejmuje. Powiedziałem doradcy, że na stronie jest wielkie zdjęcie Giulii z napisem informującym o promocji na geometrię. Z wielką łaską, powiedzieli, że w takim razie zrobią. Odebrałem auto, i tak samo jak auto ściągało w prawo tak jest i teraz. Muszę zadzwonić do tych gamoni i powiedzieć, że dalej ściąga. Czy jest możliwe, że w ogóle jej nie zrobili? Szczerze mówiąc takie ma wrażenie, nie poczułem żadnej zmiany, a doradca mnie zapewniał, że wszystko skorygowali. Ogólnie, to chyba straciłem zaufanie do tego serwisu, muszę zweryfikować, czy faktycznie prawidłowo dokonali przeglądu (mam jeszcze inne wątpliwości).
W sprawie geometrii zawiasu w Giulii/Stelvio to lepiej pojechać do serwisu, który się w tym specjalizuje i ma porządne urządzenia, np. Hunter.
Trzeba koniecznie zwracać uwagę na nakładki, na koła, ponieważ starsze wersje mają tzw. kłowe, wykonane z metalu, zakładane w 3 punktach na rant felgi.
Ponieważ nakładka bardzo silnie przylega do felgi, to przy nieumiejętnym montażu/demontażu rysuje felgi.
Nowsze nakładki są wykonane z tworzywa, mają owalny kształt i przylegają do powierzchni bocznej felgi. Jest mniejsze ryzyko pozostawienia śladów, chociaż nadal jest przy nieumiejętnym zdejmowaniu.
Zawieszenie w Giulii/Stelvio ma 2 płaszczyzny regulacji tyłu i 1 z przodu.
Dla większości serwisów Alfa to egzotyka. Ustawiają na zasadzie czytania instrukcji z monitora urządzenia.
W ogóle nie znają tych samochodów, punktów regulacji szukają wg wskazówek komputera.
Ja opowiem swoja historie z geometria po zakupie miałem wymieniana kiere na gwarancji.
Po zmianie od razu nowa kierownica była źle ustawiona (niby jest wieloklin ale była krzywo).
1 wizyta ściągali kiere i cos tam ja ustawiali coś tam się poprawiło ale dalej było krzywo
2 wizyta korygowali zbieżność miało być dobrze ale dalej było źle(miedzy czasie wpadły zimówki i kola rozmiar mniejsze)
3 wizyta w ten wtorek korekta i odbierając auto Pan mówi jest fabryka(dodał ze coś się im musiało przestawić w laserach czy coś ale może faktycznie nie umieli tego podczas 2 wizyty ustawić i teraz inny chłopak się tym zajął) i faktycznie teraz jest elegancko
Oczywiście wszystko na gwarancji.Wiec chyba naprawdę cieczko ustawić zbieżność w tych autach.
Czy w Krakowie / Małopolsce / Śląsku ktoś poleci ludzi którzy ogarną temat ustawienia zbieżności w Giulii? Letnie przody tak jak koledzy powyżej piszą, zjedzone od środka... Z usług ASO nie jestem zbytnio zadowolony...
Witam,
Mam pytanie, czy ktoś posiada wiarygodne dane regulacyjne geometrii kół Stelvio? W jednym ze źródeł piszą o "-" zbieżności kół tylnych, w innym o "+".
Podobny problem był w 159. Też opony zdzierało od środka. Zbieżność ustawiłem na 0 i problem zniknął. Zrobię to samo w giulii i zobaczymy co wyjdzie.
Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka
jestem po przeglądzie w ASO w Bielsku-Białej. Zna się ktoś z Was na wynikach referencyjnych Giulii odnośnie tego zagadnienia.
Jaka jest zbieżność referencyjna ? na wydruku ASO są puste miejsca.
Załącznik 281510