Bo masz zużyte tylne tuleje wahaczy dolnych
Podłączenie kamery możesz spróbować wynegocjować jako dodatkową usługę przy zakupie auta.
Printable View
Wahacz dolny przedni ma dwie tuleje i ta tylna się szybciej zużywa. Miałem trzy 159 ki w tym TI, też miałem ten problem i został ogarnięty. Każdą to samo bolało. W którymś wątku w dziale 159 jest napisane co i jak ogarnąć.
Kamerę warto od razu przód tył z funkcją parkingową i zabezpieczeniem przed rozładowaniem akumulatora. Ja mam komplet 70mai i sobie chwalę.
https://allegro.pl/oferta/kamera-70m...03-12100295261
O ile się nie mylę to ten moduł zasilania odcina je dopiero przy 11,8 V (mam taki). Nowsze modele 70mai mają inny moduł zasilania i tam można skonfigurować programowo wielkość napięcia, przy jakim jest odcinane napięcie dla kamerki.
Viofo ma moduł, w którym można ustawić (bodajże) maks 12,2 V.
Ja mam 70mai 800s i generalnie ok poza faktem, że aby połączyć smartfona z kamerką przez WiFi, trzeba włączyć lokalizację. Chinole ciągną dane bez opamiętania.
U mojego młodego w Mio tego nie ma.
się wypowiem bo miałem 2x 159, Giuliettę, Giulię, Tonale.
W 159 rozwiązanie z mikrofonem było fatalne (jak i w paru innych autach koncernu FCA z tych lat) - ja akurat eksperymentowałem z innymi mikrofonami i skończyło się na tym że z wielu jeden działał całkiem dobrze a potem dolutowywałem równolegle inne obiema polaryzacjami próba, i w taki empiryczny/mało-inżynieryjny sposób, z przypadkowych mikrofonów 2 zrobiłem system który działał tak na 4.5/5 - przepaść (ori 159 to było może 2.5/5).
Giulia ma super jakość rozmów, tonale też, nic nie trzeba kombinować.
Podłączanie kamerek na zabezpieczeniach przeciw całkowitemu rozładowaniu - droga do problemów, chyba że auto codziennie jeździ bardzo długie dystanse. Nie ma szans w 90% użytkowników którzy nie doładują aku przez krótkie odcinki tyle, żeby skompensować dzienne zużycie energii przez kamerkę - kamerka zjada 2-3Ah dziennie. Innym razem auto się odstawi np na czas wyjazdu za granicę (lotnisko czy w domu a pojedzie innym) i co , pełny aku zamienia się za 2 tygodnie w ledwo zipiący bo odetnie zabezpieczenie? super. takie tematy trzeba mądrze podchodzić. Wiele Giulii/Stelvio nawet najnowszych ma problemy z aku samorozładowującym się - a nie pomaga TBM (alfa connect/e-call/gps/monitoring/komunikacja statusu auta po sieci komórkowej itp) szczególnie jak parkuję się w jakimś żelbetowym budynku/garażu podziemnym czy metalowej wiacie zamykanej. to wszystko trzeba brać pod uwagę.
kwestia opon, nie wiem jak 159ti (może obniżenie), ale moje 159tki nie zjadały opon w ogóle. może geometria była źle ustawiona? w niektórych Giuliach/Stelvio fabrycznie była źle ustawiona i ludziom zjadało opony.
Dzięki za wypowiedz.
W 159 zainstalowałem USB od Toyoty pod zabezpieczenie gniazdka zapalniczki. Tak samo myślałem własnie w Tonale zrobić. Tryb parkingowy nie jest mi potrzeby. Co prawda po cichu liczyłem, że Tonale może ma jakąś opcje fabrycznego montażu kamerki.
159 jeżdżę 11 lat. Też bawiłem się z mikrofonami ale potem sobie odpuściłem. Tak chodzi o obniżone zawieszenie i zmiana fabrycznej geometrii z -2 na 0 nie rozwiązuje to problemu w 100% ale żywotność opon wydłuża odczuwalnie. Nie Ti problem zjadania opon nie występował przy zdrowym zawieszeniu.
Jeśli Tonale nie ma opcji z kamerką, to będę instalował GKU D6000
Może coś takiego?
https://fitcamx.com/collections/alfa...nale-2023-2025
Ja mam to w Giulii i jakość jest naprawdę fajna. Kupione bezpośrednio u chińczyka 4k za 2/3 ceny.
Mazda CX30 bije na głowę Tonale. A wnętrze nie jest "strasznie surowe" tylko ze smakiem i bez wodotrysków zrobione pod wyrafinowanego użytkownika. Wszystko, co potrzebne jest ale nie wali po oczach, nie dzyndzyni. Tonale do mazdy nie ma podejścia. To dwa rózne poziomy, od wykończenia poczynając.
Widziałem taką Mazdę na parkingu dzisiaj. Co kto lubi. Sporo mniejszy, krótszy, dużo mniejszy bagażnik, starsza konstrukcja. Jesteśmy na forum Alfa Romeo więc większości zapewne Alfa będzie się też bardziej podobać wizualnie.
Dla mnie z tej pary wybór jest prosty: Alfa Romeo ;)
1. Czy Tonale ma automatyczny hamulec postojowy? (Nie mylić z ręcznym) Czyli staję na światłach, i mogę zdjąć stopę z hamulca i auto stoi)
2. Jakie wychodzi średnie spalanie przy silniku 1.5 na trasie.