-
a mógłbyś mi dokładniej powiedzieć jak wyjąć ten zawór elektrozawór overboost i gdzie on jest umiejscowieony ??
na elearn alfa jest napisane że żeby wyciągnąć ten elektrozawór VGT trzeba wyciągać akumulator, skrzynkę bezpieczników, podstawę akumulatora
w innych tematach jest napisane, że to jest na pasie przednim ale nie mogę tego za cholerę znaleźć (i nie wiem czy to nie chodzi czasem o alfę 156)
-
Overboost w 147 z 2002r jest przykrecony do obudowy filtra powietrza najlepiej go wyciagac od dołu klucz 13 dwie sruby jak dobrze pamietam. A jak on wyglada to poszukaj w dziale zrób to sam czyszczenie overboosta.
-
Jest na obudowie filtra powietrza. Wyjmiesz go jak wejdziesz do kanału, zdejmiesz dolną osłonę silnika (jak jest), wykręcisz wąż od turbo-intercooler, popatrzysz na filtr powietrza i z boku jest przykręcony 2 śrubami właśnie overboost.
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...on_manual.html
-
faktycznie był tam gdzie mówiliście. dzięki. udało się go wyjąć bez zdejmowania rury intecoolera
rozebrałem ten overboost nasmarowałem olejem (coś jak wd40) i dzięki temu 'grucha' się wychyla. przedtem wogóle się nie ruszała - no i alfa mocy nabrała niesamowitej
podczas pracy zauważyłem delikatny przesiąk na rurze do intercoolera. kurcze można ją czymś okleić np taśmą albo zastosować jakiś zamiennik, bo z tego co widzę na allegro to ponad 200 zł to stoi
-