a takie diody są dostępne bez problemu?
jakie to są?
podjąć sie tego podejmę bo lutownicą sie posługiwać potrafię ;]
Tylko aby to działało od nowa
i jak sprawdzić czy napewno są spalone??
Printable View
a takie diody są dostępne bez problemu?
jakie to są?
podjąć sie tego podejmę bo lutownicą sie posługiwać potrafię ;]
Tylko aby to działało od nowa
i jak sprawdzić czy napewno są spalone??
To musisz rozkręcić i zobaczyć jakie. Może wylutować i podjechać z jedną. Zaciągnij ręczny i zobacz czy dochodzi napięcie do diody. Jeżeli tak a nie świeci to masz odpowiedź :)
no to jest pomysł ;]
Tylko diody chyba tak nie sprawdzi czy przepalona czy nie wizualnie także nie będzie możliwości sprawdzić wszystkich pod względem sprawności...
ale dzięki :)
Dodam od siebie na temat podświetlenia. W wersji CF3 z 2001 roku są już lampki jak w wersji po lifcie. Czyli szara oprawka by Toshiba. Ile to ma Watów to nie mam pojęcia. Przepaliła się jedna, ale wymienię profilaktycznie wszystkie 11 sztuk. Jutro odbieram zamienniki w ic, trzonek b8.5 1,2W. Zdam relację czy pasują i jak świecą w porównaniu do starych. Uwaga cena w ASO takiej oprawki z żarówką to koszt około 20 zł za sztukę w ic około 25 zł za komplet. Oryginał to żarówka zalutowana na stałe z oprawką.
Ale tu nie chodzi o podświetlenie tylko o kontrolki. A w Cf3 to faktycznie się nie wysilili.... W poprzednich wersjach normalna żaróweczka 2W za kilkanaście groszy ze stacji benzynowej podświetla zegary.
Tutaj nasuwa się pytanie. Bo jak zamontowałem na chwilę 1.2 w czyli taką standardową to dużo jaśniej świeciła niż oryginał. Może w wersji CF3 dali słabsze żarówki, w celu wyeliminowania padającego wyświetlacza przebiegu (temperatura)...
Witam Koledzy. Dzisiaj chciałem wymienić dwie żaróweczki w liczniku w mojej 166 ale za diabła nie mogę wyjąć licznika. Dwie śrubki w górze odkręcone, licznik górą chce wyjść ale jakieś ustrojstwo trzyma go jakby od dołu. Nie chcę ciągnąć na siłę bo nie chcę nic urwać. No ale tu przeglądałem manuale i wychodzi że robię wszystko prawidłowo.
A może coś robię źle ??
Dołem to on chyba tylko na jakimś zatrzasku siedzi. Tylko te dwie śrubki u góry są.
Witam.
No kurcze jakiś zatrzask musi być bo siedzi jak jasna cholera !
nie chcę szarpać za mocno żeby coś nie zepsuć. Góra idzie ładnie (wg. manuala) a dół siedzi jak wściekły.
Kurcze, może to że zimno i mało co jest teraz elastyczne z tych plastików ?
Zjedź na regulacji kierownicą na maxa w dół i do siebie. Potem złap za górę licznika i poruszając prawo-lewo ciągnij do siebie - energicznie lecz z wyczuciem. Musi wyjść :)