-
Wymiana kata to droga sprawa... Fajnie by było gdyby ktoś ogarnięty w tym temacie się wypowiedział. W TDI na pompie, można jeździć bez, w JTD Unijet przypuszczam że też bo u siebie żadnej sondy za katalizatorem nie widziałem, a jak jest z JTDm... niewiem,brak mi kompetencji w tym temacie.:agree:
-
I jak Panowie jakies nowe wnioski, ja juz straciłem nadzieje naa odpowiedz na to pytanie odpinalem odmy, sprawdzalem weze, wyjmowalem filtr i przeplywomierz i ciagle to samo:((
-
nic nowego nie wiadomo, a sprawdzaleś kat. ?
-
zauwazyłem ze po oidpięciu przepływomierza dźwięk traci swają "pulsacyjność" jest jednostajny oraz owiele cichszy.
zeby zrozumieć to co napisałem warto odpalić filmik na jednej z wcześniejszych stron :)
-
Po odpieciu zaworu na przednim pasie (overboost) ten dzwiek u mnie nie wystepuje, turbo zaczyna troche pozniej dmuchac nie dziala zmienna geometria i wlasnie to sklania mnie do turbiny ale skoro nawet przepływomierz ma na to wpływ to ja sie chyba poddaje
-
Kolego radek 145, ja zauważyłem to samo u siebie. Po odpięciu overboosta silnik normalnie spada z obrotów i nic nie brzęczy. Jest tylko taka różnica że ten dźwięk u mnie występuje praktycznie tylko na zimnym silniku i jest znacznie słabszy niż u was... Ale wracając do sedna sprawy, to skoro po odpięciu overboosta tego dźwięku niema, to może jest to wina rozregulowanej zmiennej geometrii?? Eh, ja mam jeszcze problem z powracającym błędem P0235 który oznacza zepsuty czujnik ciśnienia doładowania, czujnik wymieniłem na nowy i nadal lipa... Chociaż po przeczytaniu kilku postów na forum mam już pewne podejrzenia co do winowajcy całego zamieszania. Ale o tym napisze jak się uporam z problemem :D
-
Witam, podłączam się pod temat bo ostatnio usłyszałem u siebie podobny dźwięk. Ja mam na pewno problemy ze zmienną geometrią więc jak się z nią uporam to dam znać czy dźwięk zniknął. Tak jak piszecie, dźwięk słyszalny podczas opadania obrotów od strony filtra powietrza.
-
http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=9000
wydaje mi sie, ze nieuniknione bedzie czyszczenie zmiennej geometrii w najlepszym wypadku.
-
Witam drogie koleżanki i kolegi na forum! Kłaniam się niziutko okazując szacunek oraz uznanie za wiedzę jaką nabyłem od Was do tej pory ;-)
Posiadam AR 156 1.9 JTD 16V 140HP SW z 2003 - jak autor tematu i uwaga... z taką samą przypadłością jak opisuje! :-D Po pewnej analizie wypowiedzi w tym i na innych wątkach tego (i nie tylko) forum oraz zabawie przy swoim aucie jestem skłonny również stwierdzić, że jest to zmienna geometria turbiny. Przy okazji zabaw z zaworem VGT oprócz wężyków proponuję przyjrzeć się przewodowi z wtykiem do którego jest podłączony. Co prawda efekt szumienia nie zniknął całkowicie ale jest wyraźnie mniej donośny po uszczelnieniu na połączeniach (nie miałem wszędzie opasek) i po czyszczeniu styków na połączeniu przewód - zawór. Najbardziej dociera do mnie właśnie to tłumaczenie z forum "tdi-tuning".
Pozdrawiam,
uGn
-
Niestety chyba juz za pozno na otwarcie dolaczonego linka wiec nie poznalem jesgo tresci, rozbieralem swoja turbine i wewnatrz jest wedlug mnie wszystko ok nic nie jest zapieczona czy zbyt luzne, ale nie twierdze ze to nie przyczyna bo moje ogledziny byly "garazowe" tzn zadnego fachowego sprzetu.