a jak poprawnie wykręcić wariator, czy sposób polegający na przytrzymaniu wałka w imadle jest dobry?
Printable View
a jak poprawnie wykręcić wariator, czy sposób polegający na przytrzymaniu wałka w imadle jest dobry?
ja bym kolego nie ryzykowal z imadlem ;/ poniewaz troche mozna walek pokancerowac od szczek imadla. hmm ja wariatora osobiscie nie musialem wymieniac wiec nie wiem jak to tam z tym jest ale lepiej moim zdaniem pomyslec nad innym i mniej drstycznym sposobem wykrecenia wariatora aby nie uszkodzic walka. sprobuj moze walek zlapac ( chwycic) kluczem do rur. Ale w taki sposob aby szczeki klucz do rur ( brycerow) byly ustawione na zacisk - to wtedy zakleszcza ci walek nie pozwalajac mu sie okrecic w szczekach klucza ( brycerow). Moze ten sposob bedzie troche lepszy od imadla ale zrobisz jak uwazasz. Ja tylko podsunalem swoj taki chlopski pomysl - do niczego nie zmuszam. Pozdro:)
Pomysł ze szczękami jest jak najbardziej dobry tylko trzeba zabezpieczyć wałek np. w drewnianych listewkach i po problemie. :)
Ja tak robiłem i nic się z wałkiem nie działo, dokręcasz oczywiście z wyczuciem. Nawet jak podczas odkręcania wariatora wałek trochę zacznie się obracać to zaprze się o krzywkę i bez problemu go odkręcisz.
Panowie, takie pytanko, na blokadach jest napisane na jednej w3, na nastepnej s2, czy to oznaczenia na ktory walek przychodzą?
Tak - "w" to wałek wydechowy, "s" to wałek ssący - cyfry oznaczają nr cylindra.