Poniżej zdjęcia czujnika o którym wspominałem wczesniej.
Printable View
Poniżej zdjęcia czujnika o którym wspominałem wczesniej.
a to nie jest czujnik położenia wału?? trochę podobny
Może to "czujnik położenia wałka rozrządu" - to cudo potrafi unieruchomić autko :) Wiem coś o tym :P
EDIT: Sprawdź za kołem zębatym wałka rozrządu cylindrów 1-3 (bliżej szyby) czy jest czujnik. (wkłada się go spod dolotu)
2 miejsce to między 2-3 dolotem jest pionowo wsadzany czujnik spalania stukowego (ale on wygląda inaczej chyba...)
3 miejsce obok koła pasowego na dole... To na 100% któryś z tych...
EDIT 2: Chcesz się ze mną zamienić na korek od wlewu oleju?!?! Mi zeszły napisy...
Dzisiaj dokładnie zdiagnozuję skąd ten czujnik "wyleciał", najgorsze jest to, że obdzwoniłem wszystko dookoła i nigdzie nie ma takiego ECU. W jakich autach montowali jeszcze ten 12 zaworowy silnik ?? Może coś dobiorę, a chodzi głównie o to, że potrzebuję cały zestaw z immo i kluczykiem. Najprawdopodobniej ten komputer który mam, nie jest sparowany z CODE w tym aucie (ktoś wymienił sam ECU). Dziwne jeszcze jest to, że podczas kręcenia kluczykiem nawet na ułamek sekundy CODE się nie zapala - a z tego co wyczytałem powinno.
Co do korka oleju, to nie jest przypadkiem taki sam jak w większości innych silników alfy ?? :) Na allegro tego pełno :)
to nie jest przypadkiem to?
http://allegro.pl/czujnik-walka-rozr...314013343.html
Tak to będzie najprawdopodobniej to :)
---------- Post dodany o godzinie 14:32 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:32 ----------
Znalazłem coś dzięki czemu autko by odzyskało życie, tylko dlaczego to takie drogie :/
http://cgi.ebay.de/Alfa-Romeo-GTV-SP...ht_2714wt_1201
Na schemacie są 4 sensory
Pinging A sensor, Pinging B sensor (zapewne to sensory spalania stukowego)
RPM and cranckshaft position sensor - czujnik pozycji wału ??
Cam angle sensor - nie wiem co to ;)
Dziś sprawdzę do których pinów kostki od ECU jest podpięty dyndający czujnik i będzie wsio wiadomo.
Sprawa ECU trochę się ruszyła, choć dalej można powiedzieć, że stoję w miejscu.
Oryginalnie w tym aucie było ECU M3.7.1 0 261 203 510
Zastępstwem dla niego najprawdopodobniej mogły by być ECU:
0 261 203 301 - ten najfajniejszy, ponieważ z tego co udało mi się dowiedzieć nie posiada immo. Montowany był w alfie 164 - chyba z końca okresu produkcji, bo w większości ECU na jakie trafiałem w tym aucie to M1.7
0 261 203 834
0 261 203 979
0 261 204 558
Te trzy tylko i wyłącznie z modułem code oraz kluczykiem do kompletu.
Podzwoniłem dzisiaj po firmach i nie trafiłem na nikogo kto by umiał wprowadzić ECU M3.7.1 w stan virgin lub też wyłączyć immo całkowicie.
Jest jeszcze jedna opcja.
To ECU które mam od Lancii Themy to ECU M1.7.
Teoretycznie jeśli wtryski i czujniki w silniku pod ECU M1.7 są takie same jak w przypadku ECU M3.7 to zamieniając kabelki w kostce, montując dwa niezależne cewki do świec (w przypadki ECU M3.7 jest jedna), oraz spinając inaczej wtryski (ECU M3.7 - każdy wtrysk podpięty do ECU oddzielnie, ECU M1,7 - wtryski spięte po 3szt razem pod jedno wyjście ECU) silnik powinien ruszyć, pytanie tylko co stracę montując stare ECU ??
ECU M3.7 jest w tej chwili nie do dostania z żadnej z wersji, jedynie w Niemczech za średnio fajne pieniądze.